Εμφαση σε ”μεσαία διαγράμματα”

Το ”κόψιμο” του διόλου ευκαταφρόνητου προμερίσματος του ΟΠΑΠ και της Hyatt τη Δευτέρα σε συνδυασμό με την ”κόπωση” των blue chips οδηγεί τα βλέμματα προς τη μεσαία κεφαλαιοποίηση, όπου ήδη παρατηρήθηκαν διάθεσεις μόχλευσης από το μέσον της εβδομάδας. Δεν αποκλείεται μεσαίες εταιρίες με εξαίρετα διαγράμματα να μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Η μόχλευση στα μεσαία χρειάζεται πέραν της συνδρομής θεσμικών και ισχυρών επιχειρηματιών, και την αρωγή του FTSE 20. Τεχνικά, η βραχυπρόθεσμη τάση διαμορφώνεται αρνητικά για τον FTSE 20 εάν μάλιστα υπολογιστεί και η αποκοπή προμερίσματος 55 λεπτών ανά μετοχή, μεθαύριο, για τον τίτλο του ΟΠΑΠ, αλλά και των 0,22 ευρώ για την Ηyatt.

Κατά συνέπεια, το περιθώριο διόρθωσης του FTSE 20 προς τις 1.440 μονάδες είναι ανοιχτό. Σε αυτή την περίπτωση δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο περαιτέρω υποχώρησης για τη μετοχή του ΟΤΕ χαμηλότερα των 12,2 ευρώ και της Εθνικής προς τα 22,7 ευρώ.

Αυτή η εκτίμηση αφορά στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας ή το πολύ και αυτή της Τρίτης. Εάν σε αυτές τις μία-δύο συνεδριάσεις ο MID 40 κρατήσει τη θέση του, τότε οι αγορές που έγιναν την προηγούμενη εβδομάδα σε συγκεκριμένες μετοχές, εκτιμάται πως θα έχουν συνέχεια.

Δηλαδή το ενδεχόμενο υπεραπόδοσης του MID 40 μετά την ενεργοποίηση του Αμοιβαίου της EFG Eurobank, την είσοδο του Παραγώγου επί του συγκεκριμένου δείκτη μετοχών της μεσαίας κεφαλαιοποίησης και οι πιθανολογούμενες εξελίξεις από επιμέρους ανοιχτά μέτωπα, μπορεί να συντηρήσουν ενεργό το ενδιαφέρον όσων προσβλέπουν σε έναν τελευταίο γύρο ανόδου.

Μόνο που αυτή τη φορά το ενδιαφέρον των ισχυρών επενδυτών, ξένων και Ελλήνων θεσμικών, ιδιωτών, επικεντρώνεται κυρίως σε επιλεγμένες μετοχές εταιριών της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Κέρδη της τάξης του 0,87% κατέγραψε στη διάρκεια της εβδομάδας ο Γενικός Δείκτης, ενώ ο FTSE/ASE 20 ενισχύθηκε οριακά (0,06%). Αντίθετα, σημαντική άνοδο 4,10% κατέγραψε ο FTSE/ASE 40, κατά 3,58% ενισχύθηκε ο FTSE/ASE 80.

Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, αυτός της υψηλής κυκλοφοριακής ταχύτητας σημείωσε απώλειες 0,71%, οι τράπεζες υποχώρησαν 0,08%, ο κλάδος της κλωστοϋφαντουργίας σημείωσε απώλειες 1,49% και οι τηλεπικοινωνίες εμφάνισαν πτώση 0,59%.

Κέρδη 6,37% κατέγραψαν οι ασφάλειες, κατά 6,50% ενισχύθηκε ο κατασκευαστικός κλάδος.

Στην πεντάδα με τα μεγαλύτερα κέρδη, το κοινό της Βιοσώλ ενισχύθηκε 30,8%, το προνόμιο της ίδιας εταιρίας κατέγραψε άνοδο 27,8%, η Microland Computers σημείωσε κέρδη 26,3%, η Αλυσίδα έκλεισε με άνοδο 25,2% και η Info Quest κατά 22,2%.

Αντίθετα, η Δυναμική Ζωή υποχώρησε 31,7%, η Domus κατά 30,8%, η Intersonic κατά 16,3%, η Imperio σημείωσε πτώση 14,5% και η Τρία Άλφα κατά 14,2%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v