Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κίνητρα για ενίσχυση των συναλλαγών στα Παράγωγα

Τέσσερις αποφάσεις που μειώνουν το κόστος της συμμετοχής των μελών και της δραστηριοποίησης των επενδυτών στα παράγωγα, και ταυτόχρονα δημιουργούν κίνητρα, για την δραστηριοποίηση νέων επενδυτών και την αύξηση των συναλλαγών στην αγορά παραγώγων του Χρηματιστηρίου Αθηνών, έλαβαν τα διοικητικά συμβούλια του ΧΑ και της ΕΤΕΣΕΠ.

Κίνητρα για ενίσχυση των συναλλαγών στα Παράγωγα
Τέσσερις αποφάσεις που μειώνουν το κόστος της συμμετοχής των μελών και της δραστηριοποίησης των επενδυτών στα παράγωγα, και ταυτόχρονα δημιουργούν κίνητρα, για την δραστηριοποίηση νέων επενδυτών και την αύξηση των συναλλαγών στην αγορά παραγώγων του Χρηματιστηρίου Αθηνών, έλαβαν σήμερα τα διοικητικά συμβούλια του ΧΑ και της ΕΤΕΣΕΠ.

Οι αποφάσεις αυτές θα τεθούν σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2005 και εντάσσονται στο πλαίσιο των επιδιώξεων της διοίκησης για την βελτίωση των συναλλαγών, την εμπέδωση ενός νέου περιβάλλοντος αξιοπιστίας, και την εγκαθίδρυση μιάς σταθερής και αποτελεσματικής συνεργασίας όλων των συντελεστών της αγοράς.

Ειδικότερα, ο όμιλος της ΕΧΑΕ επιδιώκει να κάνει ελκυστικότερα τα ελληνικά παράγωγα, να αυξήσει την ανταγωνιστικότητά τους σε σχέση με τα αντίστοιχα προϊόντα των ξένων αγορών και να δώσει κίνητρα στα Μέλη του ΧΑ να στρέψουν την πελατεία τους στην ελληνική αγορά παρέχοντας ελκυστικότερες προμήθειες στο επενδυτικό τους κοινό. Ταυτόχρονα με την κίνηση αυτή ξεκινάει μια ευρύτερη και συντονισμένη προσπάθεια για να διευρυνθούν οι δυνατότητες της δραστηριοποίησης των μελών σε μεγαλύτερη γκάμα επενδυτικών προϊόντων.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΧΑΕ και Πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών, κ. Σπύρος Kαπράλος, δήλωσε:

Η πρωτοβουλία αυτή του Ομίλου της ΕΧΑΕ για την αγορά παραγώγων εντάσσεται στο πλαίσιο των γενικότερων στόχων που έχουν τεθεί. Η αποτελεσματικότητα των μέτρων συναρτάται με το βαθμό που οι συμμετέχοντες στις οργανωμένες αγορές αξιοποιούν κατάλληλα τα μέτρα που λαμβάνονται, ώστε και αυτοί με τη σειρά τους να βελτιώσουν την ελκυστικότητα των υπηρεσιών που παρέχουν στον τελικό πελάτη.

Είμαι βέβαιος ότι με τις αποφάσεις μας για μειώσεις των προμηθειών αλλά και ταυτόχρονα ενεργοποίησης νέων μελών στην αγορά Παραγώγων, θα δοθεί η δυνατότητα να αυξηθεί σημαντικά και αυτός ο τομέας των εργασιών μας ”.

Αναλυτικά οι αποφάσεις που ελήφθησαν έχουν ως εξής:

Α) Για την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του ΣΜΕ στο FTSE/ASE-20 αποφασίστηκε η μείωση κατά 34% επί της προμήθειας συναλλαγών και εκκαθάρισης των μελών, η οποία αφορά συναλλαγές πελατείας. Οι χρεώσεις του ομίλου ΕΧΑΕ μειώνονται από το 1,80 ευρώ στο 1,20 ευρώ ανά συμβόλαιο.

Β) Αντιστοίχως αποφασίστηκε μείωση της τάξης του 17% της προμήθειας για τις συναλλαγές και την εκκαθάριση δικαιωμάτων στον FTSE/ASE-20, η οποία αφορά συναλλαγές πελατείας και ήταν ήδη σε σχετικά χαμηλά επίπεδα. Η χρέωση ανά συμβόλαιο μειώνεται από το 1,20 ευρώ στο 1 ευρώ.

Γ) Mε σκοπό την παροχή περαιτέρω κινήτρων προς τα μέλη της Αγοράς Παραγώγων για την ενεργοποίηση επενδυτών στην ελληνική αγορά παρέχονται πρόσθετα κίνητρα μέσω κλιμακούμενων εκπτώσεων στο κόστος συναλλαγών και εκκαθάρισης που σχετίζονται με το βαθμό ενεργοποίησης διαφορετικών επενδυτών - πελατών καθώς και με την αύξηση του συνολικού αριθμού συμβολαίων πελατείας τους σε ΣΜΕ και δικαιώματα επί του FTSE/ASE-20, σε μηνιαία βάση.

Δ) Επίσης, σε μια προσπάθεια διεύρυνσης της συμμετοχής των μελών του ΧΑ στην αγορά Παραγώγων, αποφασίστηκε η κατάργηση της εγγυητικής επιστολής των μη εκκαθαριστικών μελών προς την ΕΤΕΣΕΠ η οποία ανέρχεται σε 150.000 ευρώ. Έτσι μειώνεται το ετήσιο κόστος λειτουργίας των υφισταμένων μη εκκαθαριστικών Μελών και δίδεται η δυνατότητα να ενεργοποιηθούν νέα Μέλη στην αγορά Παραγώγων του ΧΑ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v