Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Στο παιχνίδι και η πολιτική ρευστότητα

Στην εκκρεμότητα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και των ισπανικών ανησυχιών προστίθεται και η πολιτική ρευστότητα στην Αθήνα. Εσχατιές στήριξης στις 270-280 μ. για τον FTSE 20, με «τραυματισμένη» τεχνική εικόνα η ΕΤΕ.

Το ενδεχόμενο ενός νέου οικονομικού πακέτου για την Ελλάδα άφησε ανοιχτό ο Λουκάς Παπαδήμος, μιλώντας στην Il Sole 24 Ore, όπως μεταδίδει το Reuters. Μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός δήλωσε στην ιταλική εφημερίδα πως η Αθήνα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποτραπεί αυτός ο κίνδυνος. Ενδεχομένως να χρειαστεί κάποιου είδους νέα οικονομική στήριξη… σημειώνει ο (και) πρώην διοικητής της ΤτΕ, θέτοντας με αυτόν τον τρόπο νέες παραμέτρους στο οικονομικό αλλά και (κυρίως) στο πολιτικό παιχνίδι. Και περισσότερο θα λέγαμε στις όποιες μετεκλογικές εξελίξεις.

Δεν είναι τυχαίο πως τις προηγούμενες ημέρες αρκετοί ξένοι παράγοντες και ΜΜΕ είχαν αναφέρει την πιθανότητα να χρειαστεί η Ελλάδα επιπλέον στήριξη, ένα τρίτο πακέτο, ίσως ένα νέο μίνι μνημόνιο. Εικοτολογία που επιτείνει την αβεβαιότητα (και) στο Χ.Α., το οποίο τις τελευταίες ημέρες δεν κάνει τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο από το να προεξοφλεί και να ενσωματώνει όλα αυτά τα ενδεχόμενα. Πολιτική ρευστότητα κι ανησυχίες για τις πολιτικές ισορροπίες και μετά τις εκλογές, εν μέσω της κρισιμότατης φάσης κεφαλαιακής ενίσχυσης του εγχώριου τραπεζικού συστήματος. Δηλαδή της εκ βάθρων αναδιάρθρωσής του, της πλήρους αναδιάταξης δυνάμεων και ισορροπιών, της θεμελίωσης των πυλώνων ενός συστήματος για την επόμενη ημέρα.

Από τεχνικής πλευράς, βασικοί δείκτες και μετοχές διορθώνουν μετά την επιβεβαιωμένη αδυναμία τους να υπερβούν τις στοιχειώδεις αντιστάσεις. Ούτε καν τις 320 μονάδες δεν προσέγγισε ο FTSE 20, στην Εθνική Τράπεζα βγήκαν πωλητές από τα 2,60 ευρώ, στην Alpha Bank οι εξελίξεις στις οποίες ποντάραμε μετατέθηκαν -λόγω συγκυρίας- σε βολικότερο χρόνο και στη Eurobank εντείνονται οι διεργασίες για την εύρεση συμμάχων.

Σημαίνων παράγοντας του Χ.Α. σημείωνε πως από τη στιγμή όπου υπερίσχυσε η εκτίμηση πως οι αλλαγές στον κλάδο θα γίνουν μετά τις εκλογές μεγάλη μερίδα βραχυπρόθεσμων παικτών ξεκίνησε τις ρευστοποιήσεις. Κατά 14,22% διορθώνει η μετοχή της Εθνικής (σε διάστημα εβδομάδας) κατά 26,99% της Alpha και κατά 29,55% της Eurobank την ίδια περίοδο. Το ανοιχτό μέτωπο της κεφαλαιοποίησης είναι λογικό να τροφοδοτεί με ρευστοποιήσεις το σύστημα συναλλαγών και με νέες πιέσεις τον ούτως ή άλλως βεβαρημένο κλαδικό δείκτη. Δεν είναι τυχαίο, πως ο Δείκτης Τραπεζών σε καμία στιγμή της τελευταίας αντίδρασής του δεν έπεισε ότι μπορεί να διασπάσει πειστικά τις 420 μονάδες.

Στις 284,76 μονάδες ο 20άρης, στις 734,77 ο Γενικός, σε μία σχεδόν αυτοματοποιημένη καθοδική κίνηση, που σήμερα (το αργότερο τη Δευτέρα) θα φανεί εάν κλίνει προς τα ελάχιστα επίπεδα τιμών.

Εν μέσω εντεινόμενων ανησυχιών για την πορεία της ισπανικής (και της πορτογαλικής) οικονομίας, οι αγορές αλλά και επιπρόσθετα το Χ.Α. θα χρειαστούν θεαματικές εξελίξεις για να διαμορφωθεί τάση αναστροφής.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v