Ιβηρική και τράπεζες ρίχνουν τη Σοφοκλέους

Μεγαλώνουν οι απώλειες στο ΧΑ καθώς εκτός από την αβεβαιότητα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών επιβαρύνεται το κλίμα σε Ισπανία, Πορτογαλία. Μάχη για να μη χαθούν τα €2 για την ΕΤΕ. Απώλειες για 3Ε, ΔΕΗ, ΕFG.

Η Ιβηρική τρομάζει τις αγορές και οι χρηματιστηριακοί δείκτες κλίνουν επικίνδυνα και το Χ.Α. έχει μία επιπλέον αφορμή για να διορθώσει.

Με τον Γενικό Δείκτη να χάνει και τις 745 μονάδες και τον FTSE 20 κατά 0,83% χαμηλότερα στην περιοχή των 290 μονάδων.

Η Ισπανία και η Πορτογαλία αποτελούν εκ νέου (και όπως φαίνεται αμετάκλητα) μέρος του… ντόμινο χρέους και οι αγορές ομολόγων των δύο χωρών προκαλούν «σύγκρυο» και στην Ιταλία.

Όλα αυτά μία μέρα πριν από τη σύνοδο της Κοπεγχάγης και ενώ το Βερολίνο υλοποιεί μεθοδικά τον σχεδιασμό του για τη μετάλλαξη της Νέας Ευρώπης.

Σε σχετικό θέμα του euro2day σημειώνεται πως οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων επιβαρύνονται, καθώς, παρά την επιτυχημένη(;) δημοπρασία στην Ιταλία η ανακοίνωση λεπτομερειών για τον προϋπολογισμό της Ισπανίας προκαλεί ανησυχίες στην αγορά.

Πιο αναλυτικά, η απόδοση του ισπανικού 10ετούς διαμορφώνεται στο 5,43%, με το spread έναντι του αντίστοιχου γερμανικού στις 361 μονάδες βάσης, ενώ η απόδοση του ιταλικού τίτλου ενισχύεται στο 5,15% (333 μ.β.).

Την ίδια στιγμή, στο χρηματιστήριο της Μαδρίτης ο IBEX διορθώνει κατά 0,59% στις 7.933 μονάδες, στη Λισσαβώνα ο PSI κατά 1,07% στις 5.542 και στο Μιλάνο ο MBI κατά 1,10% στις 16.275 μονάδες. Χαμηλότερα στις 6.920 μονάδες διορθώνει και ο DAX στη Φρανκφούρτη. 

Εξέλιξη, που έμμεσα ενδιαφέρει και την Αθήνα, θεωρείται η αλλαγή πλεύσης των BRICS, καθώς ασκούν πιέσεις στις ΗΠΑ και στην Ε.Ε., ζητώντας μεγαλύτερα προνόμια στο ΔΝΤ και στην Παγκόσμια Τράπεζα. Θέτουν δε επί τάπητος και το ζήτημα της αύξησης των πόρων του Ταμείου.

Σε όλα αυτά το Χ.Α. έχει βέβαια να απορροφήσει και τις εξελίξεις από το ανοιχτό μέτωπο της ανακαφελαιοποίησης των τραπεζών. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες κάνουν λόγο για σημαντική απόκλιση -ακόμη- στις θέσεις τραπεζιτών - δανειστών για ασφυκτικές πιέσεις του ΤΧΣ προκειμένου να επιβληθούν δυσμενέστεροι όροι, που ενδέχεται να καθιστούν λιγότερο συμφέρουσα τη συμμετοχή των υφιστάμενων μετόχων.

Ωστόσο, εάν δεν δούμε τις οριστικές προϋποθέσεις και τους τελικούς όρους θα πρέπει να είμαστε πολύ επιφυλακτικοί. Και στις διαρροές για… θετικό αποτέλεσμα αλλά και απέναντι στις… αρνητικές εξελίξεις.

Προ ολίγου, στην πλειονότητα των τραπεζικών μετοχών οι πωλητές είχαν ανακτήσει τον έλεγχο του παιχνιδιού, με την Εθνική Τράπεζα έως τα 2,04 ευρώ, δηλαδή πολύ κοντά στο ψυχολογικό όριο.

Χαμηλότερες τιμές και για Alpha, Eurobank, με την πρώτη να κρατά προσώρας το όριο του 1 ευρώ. Όμως, οι πωλήσεις επιμένουν χωρίς να διαφαίνεται κάτι που θα μπορούσε να διαφοροποιήσει σύντομα την τάση. Χαμηλότερα κλίνουν και μη τραπεζικοί τίτλοι και μόλις δύο μετοχές (Marfin Popular, MIG) διασώζονται.

Από τεχνικής πλευράς, το διάγραμμα των τριών βασικών δεικτών (Γ.Δ., 20άρη και ΔΤΡ) επιβαρύνθηκε αισθητά λίγο μετά τις 13.30-13.35, με τον FTSE 20 να οπισθοχωρεί προς τις 285 μονάδες.

Όλα αυτά με συναλλαγές 15,6 εκατ. ευρώ, ενώ ενδεικτικά μόνο σε ΕΤΕ και Alpha έχουν αλλάξει χέρια περίπου 6 εκατ. ευρώ στις 13.55.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v