ΧΑ: Ενδοσυνεδριακή ρελάνς στον τραπεζικό κλάδο

Η είδηση συνάντησης Παπαδήμου-Σαχινίδη σήμερα το απόγευμα και για το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης ανασύρει από τον… πυθμένα του το ΧΑ. Επαναφορά του 20άρη προς τις 300 μονάδες με αντίδραση κυρίως τραπεζικών τίτλων.

Η προοπτική της συνάντησης του πρωθυπουργού με τον υπουργό Οικονομικών στις 17:00 φαίνεται πως αποσόβησε τα χειρότερα για τις τράπεζες. Στη σημερινή συνάντηση του Λ. Παπαδήμου με τον Φ. Σαχινίδη θα συζητηθούν όλα τα θέματα του υπουργείου Οικονομικών αλλά και το καυτό ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Αφορμής δοθείσης, βασικοί δείκτες και μετοχές αντέδρασαν θεαματικά από τα ελάχιστα ημέρας που σημειώθηκαν στις 11:25-11:30. με τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας έως τα 2,08, της Alpha Bank έως το 0,991 και της Eurobank ως το 0,605 ευρώ.

Όμως, στο σχετικό θέμα του euro2day σημειώνεται πως «δεν θα πρέπει να αναμένεται σήμερα η ανακοίνωση της υπουργικής απόφασης για το θέμα των τραπεζών, καθώς πρόθεση της κυβέρνησης είναι το θέμα να περάσει από το υπουργικό συμβούλιο για να πάρει οριστική έγκριση».

Κατά συνέπεια, είδηση για το φλέγον ζήτημα δεν θα έχουμε σήμερα. Δίνεται όμως σε μια πολύ κρίσιμη συγκυρία, με τον τραπεζικό κλάδο και το Χρηματιστήριο Αθηνών σε οριακό επίπεδο, μια καλή αφορμή για προεξόφληση.

Όπως σημειώναμε στο προηγούμενο σχόλιό μας, η δοκιμασία πολύ σημαντικών στηρίξεων και η αυξημένη, μετά από καιρό, μεταβλητότητα προοιωνίζονταν ενδιαφέρουσα συνέχεια.

Είναι κοινό μυστικό στην τραπεζική και χρηματιστηριακή πιάτσα πως πολλά, πάρα πολλά, εξαρτώνται από τις προϋποθέσεις και τους όρους που θα έχει το πρόγραμμα κεφαλαιακής ενίσχυσης των τραπεζών.

Θα δίνεται ή όχι το περιθώριο στους υφιστάμενους μετόχους να μείνουν στο παιχνίδι και να επαναγοράσουν με συμφέροντες όρους τα μερίδια που θα «κρατικοποιηθούν»;

Από τους τελικούς όρους θα φανεί κατά πόσον θα πρέπει να περιμένουμε και άλλη πίεση για τις μετοχές του κλάδου ή να τρέφουμε προσδοκίες για κάτι καλύτερο.

Σε σχετικό θέμα του Χρ. Κίτσιου σημειώνεται πως κλειδιά είναι τα warrants και η τιμή των ΑΜΚ. Στο ίδιο θέμα σημειώνεται πως αξιοσημείωτη πρόοδος σημειώνεται για το καυτό θέμα της ελάχιστης συμμετοχής των ιδιωτών, ενώ μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να οριστικοποιηθεί και ο ενιαίος τρόπος χειρισμού της λογιστικής ζημίας.

Όλα αυτά αποτυπώνονται στο ταμπλό. Με τους βασικούς δείκτες να ανασύρονται από τον πυθμένα και τον Γενικό Δείκτη να επανακάμπτει προς τις 760 και τον FTSE 20 έως τις 298,30 μονάδες.

Η αντίδραση των τραπεζών ήταν αρκετή για να ανασύρει και μη τραπεζικούς τίτλους όπως Motor Oil, Ελλάκτωρ, MIG, Τιτάν, Ελληνικά Πετρέλαια, Βιοχάλκο.

Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση ξεχωρίζουν Αττικής, Βωβός, ΕΧΑΕ, Ιντρακάτ, Σωληνουργεία Κορίνθου, Τράστορ, Υγεία, Fourlis, Χαλκόρ και βεβαίως η Μέτκα που ενισχύεται κατά 6,29% προς τα 7,43 ευρώ.

Με αυξημένες μάλιστα συναλλαγές, που λίγο μετά τις 12:50 ξεπερνούσαν τις 370.000 ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v