Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Σκληρή κόντρα πωλητών - αγοραστών

Μαζεύονται οι αρχικές πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές, εν μέσω αβεβαιότητας σχετικά με τους όρους ανακεφαλαιοποίησης των ομίλων. Κάτω και από το 1€ ενδοσυνεδριακά η Alpha. Απειλήθηκαν και τα 2,05 ευρώ για ΕΤΕ.

Λιγότερο από 10 λεπτά κράτησε η προσπάθεια αντίδρασης, με τους πωλητές να αποκτούν τον έλεγχο του παιχνιδιού σταδιακά από τις 10:40 μέχρι πριν από λίγο. Νέες, σημαντικές απώλειες για βασικούς δείκτες και μετοχές, όπου βαρίδι και σήμερα είναι οι τράπεζες, με συγκριτικά περισσότερες συναλλαγές από ό,τι χθες.

Ήδη ο FTSE 20 υποχωρεί χαμηλότερα και των 290 μονάδων, μετρώντας απώλειες της τάξης του 1,71%, ενώ έως τις 744 διόρθωνε στις 11:10 ο Γενικός Δείκτης.

Επιμένουν οι πωλητές κυρίως στις τράπεζες καθώς διατηρούνται η αβεβαιότητα και οι εκκρεμότητες κυρίως σχετικά με την ανακεφαλαιοποίηση.

Χαμηλότερα του 1 ευρώ η μετοχή της Alpha Bank με περισσότερο από 2,3 εκατ. τεμάχια, χαμηλότερα του 0,62 ευρώ βυθίζεται η Eurobank με περίπου 2 εκατ. τεμάχια.

Συγκριτικά μικρότερες οι απώλειες και με λιγότερα κομμάτια για τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας επιβεβαιώνει όσα φημολογούνται στο παρασκήνιο για τις διεργασίες στον κλάδο.
Χαμηλότερες τιμές διαμορφώνονται για Τράπεζα Πειραιώς, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Marfin Popular Bank, ενώ στο 0,63% περιορίζεται η διόρθωση για τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου.

Η σημαντική απόκλιση στη διόρθωση της Alpha και της Eurobank έναντι του κλαδικού δείκτη και της Εθνικής βάζει σε δεύτερες και τρίτες σκέψεις αρκετούς παίκτες που παρακολουθούν τις εξελίξεις στον κλάδο.

Από τις μετοχές του FT 20 μόνο τρεις δεν υποχωρούν, με τη ΔΕΗ στα 3,86, τη Motor Oil στα 6,23 και τα ΕΛΠΕ στα 5,75 ευρώ. Ωστόσο, παραμένει το πρόβλημα στις τράπεζες και το ενδιαφέρον είναι πως μέχρι τώρα, παρά την εντεινόμενη πίεση, δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο ούτε από το μέτωπο των τραπεζιτών αλλά ούτε και από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών.

Προφανώς γιατί το παιχνίδι είναι στα χέρια των ξένων, αφού το ΤΧΣ θέτει τους όρους και τις προϋποθέσεις και οι υφιστάμενοι μέτοχοι των τραπεζών δεν μπορούν επί της ουσίας να επηρεάσουν τις εξελίξεις.

Σε αυτό το κλίμα αβεβαιότητας, διασώζονται μεμονωμένα εταιρείες και εισηγμένες που έχουν να πουν κάτι ουσιαστικό.

Για παράδειγμα, τα ομολογουμένως εντυπωσιακά αποτελέσματα της Μέτκα διατηρούν το αγοραστικό ενδιαφέρον και την κατά 5,27% ενίσχυση της μετοχής. Με συναλλαγές αξίας 284.000 ευρώ η Μέτκα ενισχύθηκε έως τα 7,74 ευρώ, για να κυμανθεί στη συνέχεια στα επίπεδα των 7,40 ευρώ.

Είναι ενδεικτικό πως για τη μετοχή το εύρος διακύμανσης φτάνει στο 0,65 ευρώ με ελάχιστη τα 7,09 ευρώ.

Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση διασώζονταν ακόμη τα Σωληνουργεία Κορίνθου, η Τράστορ, η Επίλεκτος, η Τράπεζα Αττικής.

Περίπου στις 11.25 έγινε προσπάθεια να μαζευτούν οι αρχικά μεγαλύτερες απώλειες με εμφανές το μάζεμα σε Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank και Eurobank αλλά και σε δυο-τρεις δεικτοβαρείς τίτλους του 20άρη.

Είναι ενδεικτικό πως για την Alpha Bank το εύρος διακύμανσης διαμορφώνεται από τα 0,991 έως τα 1,100 ευρώ. Για τη Eurobank από τα 0,605 έως τα 0,678. Για την Πειραιώς από τα 0,281 στα 0,301.

Έχουμε δηλαδή μετά από περίπου μια ώρα συνεδρίασης ένα νέο στοιχείο στο ημερήσιο παιχνίδι. Αυξημένη μεταβλητότητα που σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνει μέχρι και το 8% με σχετικά καλές συναλλαγές τόσο από την πλευρά των πωλητών όσο και από το μέτωπο των αγοραστών.

Τουλάχιστον στην περίπτωση της Εθνικής ήταν εμφανής η προσπάθεια που έγινα περίπου στις 10.45 και 11.20 να μαζευτεί η προσφορά και να «τραβηχτεί» λίγο υψηλότερα η τιμή. Μια πρόχειρη ματιά στον διάγραμμα της Εθνικής αλλά και των Alpha, Eurobank αλλά και της Τράπεζας Πειραιώς και λιγότερο σε Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και Marfin Popular δημιουργήθηκε σχηματισμός «διπλού πυθμένα».

Το αν αυτή η ενδιαφέρουσα από τεχνικής πλευράς, ένδειξη μπορεί να σημαίνει κάτι, να οδηγήσει δηλαδή σε ανάσυρση από τα χαμηλά εβδομάδων για τον Ftse 20 και τον τραπεζικό δείκτη θα φανεί στη συνέχεια.

Από τη μέχρι τώρα εικόνα των συγκεκριμένων τραπεζικών μετοχών και την ροή εντολών πώλησης- αγοράς προοιωνίζεται ενδιαφέρουσα μάχη.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v