ΧΑ: Προβληματίζουν οι… εκκρεμότητες στις τράπεζες

Εκτός των εκκρεμοτήτων με την ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών, επανέρχονται οι ανησυχίες στους ξένους και οι πιέσεις των δανειστών για τις πολιτικές εξελίξεις. Κλειδί οι 280 μ. για FT20. ΕΤΕ, ΕΥΡΩ, Alpha ξανά σε αδύναμη θέση.

Βαθύ κόκκινο χθες για τις τράπεζες, με διψήφιες απώλειες για σηματωρούς του κλάδου, σχετικά εύκολη η διόρθωση του FTSE 20 προς τις 284 μονάδες και επαναφορά επιφυλάξεων κι ανησυχιών για τα τεκταινόμενα στο παρασκήνιο.

Να προσεχθεί, ωστόσο, πως το βύθισμα κατά 3,04% του 20άρη και του Γενικού Δείκτη στις 752,70 μονάδες συντελέστηκε με τζίρο 45,8 εκατ. ευρώ.

Όμως, τα 21-22 περίπου εκατ. ευρώ -σχεδόν τα μισά- αφορούσαν τις συναλλαγές μόλις σε τρεις μετοχές, Εθνική, Alpha και Eurobank, που διόρθωσαν λίγο άτσαλα (ειδικά οι δύο τελευταίες κατά 15,08 και 17,50% αντίστοιχα).

Την ίδια στιγμή, σχεδόν παράλληλα εντείνονται στο παρασκήνιο οι επαφές κι οι προσπάθειες των μεγαλομετόχων να διασφαλίσουν στήριξη έξωθεν, η τρόικα πιέζει για συγκέντρωση - συγχωνεύσεις, το ΤΧΣ κρατά ακόμη κλειστούς τους όρους του παιχνιδιού, ενώ επανέρχεται το κύμα αμφισβήτησης από αρκετούς ξένους (ΔΝΤ, IIF κ.ά.) για το αν η Ελλάδα μπορεί να διαχειριστεί την κατάσταση.

Συν τω χρόνω διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις για ακόμη έναν εκβιασμό των ξένων και των δανειστών, οι οποίοι τώρα επιφυλάσσονται για το αν η επόμενη κυβέρνηση θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της, κατά πόσον θα μπορέσει να εφαρμόσει απαρέγκλιτα τις προσταγές τους και άλλα ανάλογα.

Κλίμα διαμορφώνεται και πάλι με στόχο να ελεγχθεί το παιχνίδι και μετεκλογικά, με αφορμή βέβαια την αδιαμφισβήτητη ανεπάρκεια του πολιτικού προσωπικού και κυρίως των δύο... μεγάλων κομμάτων εξουσίας.

Εάν σε αυτά προσθέσουμε και τις εξελίξεις από το μέτωπο της Ιβηρικής, την πίεση στην Ιταλία και στην Ιρλανδία, την πολιτική κόντρα εν όψει των γαλλικών εκλογών (στις 6 Μαΐου, θα συμπέσουν, άραγε, με τις ελληνικές;), έχουμε πιο ευκρινή εικόνα όσων διαδραματίζονται.

Ωστόσο, το χθεσινό άδειασμα αποδόθηκε κυρίως στην εκκρεμότητα και στην αβεβαιότητα όσον αφορά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών (τους όρους και τις προϋποθέσεις, τη θέση των υφιστάμενων μετόχων, τις απαιτήσεις του ΤΧΣ κ.ά.).

Το χθεσινό χαμηλό της Εθνικής στα 2,11 ευρώ θορύβησε ορισμένους περισσότερο από τα διψήφια ποσοστά διόρθωσης των άλλων δύο μεγάλων και αυτό γιατί επανέρχονται σενάρια για περαιτέρω πίεση προς τα 2,05-2 ευρώ. Ό,τι αυτό συνεπάγεται βραχυπρόθεσμα.

Από τεχνικής πλευράς, ο 20άρης παραμένει υψηλότερα σημαντικών περιοχών (των 294, 280 και 270 μονάδων κατά άλλους), θα πρέπει όμως σύντομα να φανεί κατά πόσον είναι εφικτή μία αναστροφή, ειδάλλως οι στηρίξεις θα τεθούν σε δοκιμασία με διαδοχικές υποχωρήσεις.

Η μη τραπεζική 3άδα έκανε για ακόμα μία συνεδρίαση αισθητή την παρουσία της, με τον ΟΤΕ να αποδίδει 6,27% σε διάστημα εβδομάδας και 33,61% σε διάστημα μηνός. Αρκούν όμως ο ΟΤΕ, ο ΟΠΑΠ και η ΔΕΗ ή ακόμη 4-6 μεμονωμένες περιπτώσεις για να διατηρηθούν ο 20άρης και η μεγάλη κεφαλαιοποίηση σε ανεκτά επίπεδα; Εύλογο ερώτημα, που όμως εξαρτάται σχεδόν αποκλειστικά από τις τράπεζες, την περίοδο όπου θα μεσολαβήσει για να γίνουν γνωστοί οι τελικοί όροι της κεφαλαιακής ενίσχυσής τους, η στάση των παλαιών μετόχων και ο ρόλος των ξένων.

Ο κλαδικός δείκτης (σχετικό διάγραμμα του ΔΤΡ έχει ανέβει στον Εκηβόλο) κλίνει χαμηλότερα, χάνοντας μάλιστα μία σημαντική στήριξη, με τους πωλητές να έχουν τον πρώτο λόγο και τους εν δυνάμει αγοραστές να μη δείχνουν να βιάζονται.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v