ΧΑ: Σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ & ΔΕΗ το ενδιαφέρον

Συνεχίζεται το επιτόπιο τροχάδην, με τον ΓΔ στις 770 και τον FΤ 20 σταθερά πάνω από τις 300. Κρατά προσώρας τα €2,2 η ΕΤΕ, συνεχίζεται η υπεραπόδοση για ΟΤΕ, ΟΠΑΠ. Βοήθειες από ΔΕΗ. Πιέσεις σε EFG, Alpha.

Χωρίς κάτι διαφορετικό ξεκίνησε η συνεδρίαση, για να συνεχιστεί με βασικούς δείκτες και μετοχές να παραμένουν εγκλωβισμένοι στο γνωστό εύρος διακύμανσης.

Έως τις 773,12 μονάδες αντέδρασε αρχικά ο Γενικός Δείκτης, έως τις 306,08 ο FTSE 20, με τις συναλλαγές να μην ξεπερνούν τα 5,5 εκατ. ευρώ (στις 11:10) και τα 6,1 λίγο πριν από τις 11:25.

Συνεδρίαση στον συνήθη τις τελευταίες εβδομάδες υποτονικό ρυθμό με επιμέρους κινήσεις και μεμονωμένες προσπάθειες αντίδρασης - διαφοροποίησης, με επίκεντρο κυρίως τη μη τραπεζική 3άδα.

Στα 3,87 ευρώ ενισχυόταν νωρίτερα η μετοχή της ΔΕΗ, με συγκριτικά καλές συναλλαγές (πάνω από 55 χιλιάδες κομμάτια), καθώς μετά την τελευταία βραχύβια πίεση δείχνει πως μπορεί να επαναπροσεγγίσει τα 4 ευρώ.

Σταθερά ικανοποιητικός ο τζίρος σε ΟΤΕ-ΟΠΑΠ, με τον πρώτο να τραβά το μεγαλύτερο μέρος του ενδιαφέροντος και της ρευστότητας. Στα 3,21 ευρώ η μετοχή του Οργανισμού, με εμφανή σχηματισμό αναστροφής (πάνω από τα 3,10 ευρώ), στα 7,46 του ΟΠΑΠ με λιγότερες συναλλαγές σε σχέση με τον ΟΤΕ.

Πρόκειται, ωστόσο, για μεμονωμένες κινήσεις, που επουδενί μπορούν να θεωρηθούν πως λειτουργούν αντισταθμιστικά στην… αταραξία των τραπεζών και στην έλλειψη ουσιαστικού ενδιαφέροντος από ισχυρά ξένα σπίτια και παίκτες.

Αρκετοί βέβαια είναι εκείνοι που υποστηρίζουν πως η ρευστότητα και το ενδιαφέρον από την πλευρά των ξένων υπάρχει (αναφέρονται κυρίως στις τράπεζες), αλλά αυτοί περιμένουν την κατάλληλη συγκυρία.

Κρίνοντας από τη μέχρι τώρα εικόνα των τραπεζικών μετοχών, τη σχέση ροής των εντολών αγοράς - πώλησης, δεν θα πρέπει να αναμένουμε κάτι θεαματικό σύντομα από τον κλάδο. Οι διεργασίες μπορεί να συνεχίζονται, υπό την πίεση, μάλιστα, της τρόικας και των δανειστών, ακόμη όμως είναι αρκετά που θα πρέπει να γίνουν για να ξεκινήσει η μόχλευση σε μετοχές του κλάδου.

Η αδυναμία πειστικής ανοδικής διάσπασης των ισχυρών αντιστάσεων από τις ΕΤΕ, Alpha, Eurobank αλλά και από Marfin Popular, Πειραιώς έχει ενισχύσει το σενάριο της δοκιμασίας των στηρίξεων των εν λόγω μετοχών. Νωρίτερα η μετοχή της ΕΤΕ διόρθωσε έως τα 2,24, με τα 2,20 ευρώ να θεωρούνται από αρκετούς σημαντικό σημείο αναφοράς.

Από τη στιγμή όπου κατά πάσα βεβαιότητα το σημερινό Δ.Σ. της Alpha δεν θα βγάλει τις ειδήσεις που περιμένουμε, συνεχίζουμε να κρατάμε μικρό καλάθι και για τη συγκεκριμένη μετοχή αλλά και για τον κλάδο.

Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση οι συνήθεις ύποπτοι εξακολουθούν να μονοπωλούν το όποιο ενδιαφέρον, με την ΕΧΑΕ να κάνει σήμερα τη διαφορά. Από πλευράς τόσο συναλλαγών όσο και απόδοσης. Συγκριτικά καλός τζίρος έχει γίνει και σε Ιντραλότ - Ιντρακάτ.

Όσον αφορά τις ευρωπαϊκές αγορές, δεν σημειώνονται σημαντικές μεταβολές, εκτός από το χρηματιστήριο της Μαδρίτης, καθώς ο βασικός δείκτης ενισχύεται κατά 2,6% περνώντας πάνω από τις 5.600 μονάδες. Προς τα 1.700 δολ. επανακάμπτει η ανά ουγκιά τιμή του χρυσού, έως το 1,335 δολ. ενισχύθηκε νωρίτερα το ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v