Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Εναλλαγή πρωταγωνιστών και μικρό καλάθι

Τακτική διατήρησης δυνάμεων από τους "παίκτες" της αγοράς, με επιλεκτικές κινήσεις και τον χαμηλό τζίρο να αποτυπώνει την έλλειψη κινήτρων. Εντείνεται ο προβληματισμός των αγορών για την Ισπανία. Τα στατιστικά.

Οι μέχρι πρότινος αισιόδοξες εκτιμήσεις για την ισπανική οικονομία φθίνουν. Όλο και περισσότεροι οικονομολόγοι και αναλυτές προειδοποιούν, ότι η οικονομία της χώρας της Ιβηρικής (και τέταρτης μεγαλύτερης της ευρωζώνης) είναι σε πολύ χειρότερη κατάσταση, απ΄ όσο εκτιμούν οι αγορές.

Αυτά αναφέρονται, ενδεικτικά, από τον Victor Mallet (σε σχετικό άρθρο των Financial Times στις 23/3) σε μία συγκυρία, που αρκετοί εκτός & εντός συνόρων είχαν εφησυχάσει. Όμως η κατάσταση δεν είναι ακριβώς έτσι, όπως την παρουσιάζουν τα ΜΜΕ (στην πλειονότητα τους) καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί εισέτι η διαδικασία μετατροπής της Ευρωζώνης σε μία… Νέα Ευρώπη, όπως μεθοδικά υλοποιείται από το Βερολίνο και τους δορυφόρους του.

Να συνεκτιμήσουμε, πως ο προβληματισμός για την Ισπανία έρχεται σε μία στιγμή που η Πορτογαλία είναι στο… παρά ένα να ζητήσει πρόγραμμα αναδιάρθρωσης ίδιο με αυτό, που «φορέθηκε» / επιβλήθηκε στην Ελλάδα.

Μέχρις ότου ολοκληρωθεί αυτή η φάση των αγορών ούτε τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ούτε το ευρώ πόσο μάλλον το ΧΑ (βεβαίως η ελληνική οικονομία) δεν μπορούν να προσβλέπουν σε άμεση αντιστροφή της τάσης. Και στο ΧΑ μπορεί να εξελίσσεται η διαμόρφωση ενός ιστορικού πυθμένα (στις 236,32 μονάδες προσώρας τα ελάχιστα του Ftse20) αλλά οι εκκρεμότητες είναι αρκετές. Με κυριότερη αυτή που σχετίζεται με τον τραπεζικό κλάδο και την ανακεφαλαιοποίηση της πλειονότητας των ομίλων.

Την Παρασκευή, εχθές ο Γενικός Δείκτης κυμάνθηκε στο εύρος των 766,77-775,15 μονάδων σημειώνοντας θετική μεταβολή 2,82% σε διάστημα μηνός. Για τον 20άρη δεν ξεπερνά το 0,82% ( την ίδια περίοδο και μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης της 23/3) αναδεικνύοντας και την απόκλιση μεταξύ τραπεζικών/ μη τραπεζικών μετοχών.

Όπως σημειώνεται από μερίδα παικτών, αναλυτών η αγορά επιδίδεται (για τέταρτη εβδομάδα ) σε… επιτόπιο τροχάδην με εξάρσεις επιλεγμένων τίτλων, ανακύκλωση της ίδιας μέτριας ρευστότητας και με εμφανή την συντήρηση δυνάμεων. Κάτι που ήταν αναμενόμενο από τη στιγμή, που εκτός όλων των άλλων εκκρεμοτήτων, η χώρα βρίσκεται ήδη σε προεκλογική περίοδο.

Θα μας πάει μέχρι τα τέλη Απριλίου έτσι; Είναι ένα καλό ερώτημα με ανοιχτό πάντα το ενδεχόμενο ενός καθοδικού κύκλου στις ξένες αγορές. Άλλωστε και στα καθ΄ ημάς η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών φαίνεται να πηγαίνει λίγο πιο πίσω, ενώ επενδυτικοί σχεδιασμοί και σχέδια μεγαλόπνοα πολύ δύσκολα θα ξεκινήσουν αυτό το διάστημα.

Και αναφερόμαστε τόσο στην πρόθεση του ΤΑΙΠΕΔ να ξεκινήσει η σχετική διαδικασία για τον ΟΠΑΠ πριν τις εκλογές όσο στα νέα μεγαλόπνοα σχέδια του Γ. Παπακωνσταντίνου λ.χ για την «αξιοποίηση» του Ελληνικού.

Για τα αναφερθέντα και όσα άλλα σχετικά κρατάμε μικρό -πολύ μικρό- καλάθι και από αυτή την άποψη δύσκολα θα βλέπαμε την δημιουργία κινήτρων ικανών να τραβήξουν την αγορά υψηλότερα.

Την προηγούμενη εβδομάδα ισχυρή αντίσταση αποδείχτηκαν οι 320 μονάδες, ενώ οι 350 παραμένουν αδιαπέραστο τείχος σε τουλάχιστον τέσσερεις προσπάθειες υπέρβασης του. Από αυτή την άποψη καλό θα ήταν να μην πιεστεί η αγορά χαμηλότερα των… δεύτερων στηρίξεων (λ.χ. των 280-270 μονάδων ο Ftse20) μέχρις ότου αποσαφηνισθεί η κατάσταση.

Είναι αλήθεια, πως είχαμε ποντάρει σε 2-3 σημαντικές τραπεζικές κινήσεις που θα μπορούσαν να μοχλεύσουν τον κλάδο, είναι αλήθεια πως περιμέναμε από την Alpha Bank να γίνουν επιχειρηματικές ενέργειες νωρίτερα απ΄ ότι φαίνεται.

Τα επιτόκια «γονατίζουν» τις επιχειρήσεις σημείωνε εχθές ο Στέφανος Κοτζαμάνης αποτυπώνοντας εύγλωττα τις ανησυχίες των ανθρώπων της αγοράς και της πραγματικής οικονομίας. Και εκεί το… στοίχημα μπορεί να κερδηθεί (ή χαθεί) πιθανότερα μετά παρά πριν τις εκλογές. Και με την προυπόθεση, πως το αποτέλεσμα, οι εξελίξεις και οι νέες ισορροπίες θα αρέσουν στην αγορά.

Ήδη η αγορά προεξοφλεί και προσαρμόζεται ανάλογα με ενδεικτικά όσα γράφει το… ταμπλό τις τελευταίες 3-4 εβδομάδες. Διάστημα κατά το οποίο η μετοχή του ΟΤΕ έχει ενισχυθεί κατά 21,37%, του ΟΠΑΠ κατά 8,52% κατά 5,63% της ΔΕΗ.

Την ίδια περίοδο (μηνός) η μετοχή της Εθνικής έχει οριακή μεταβολή, της Eurobank έχει υποχωρήσει 16,5%, της Τράπεζας Πειραιώς 27,2% και σχεδόν 31% του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Δύο πόλοι μετοχών/εισηγμένων σε αποκλίνουσα πορεία κάτι που αναδεικνύει την κυκλικότητα των λιγοστών επενδυτικών επιλογών, της μετακύλησης ενδιαφέροντος/κεφαλαίων από 2-3 τίτλους σε άλλους 3-4 (το πολύ) και τίποτε περισσότερο.

Όλα αυτά αποτυπώνονται τις τελευταίες εβδομάδες και στην διαγραμματική απεικόνιση μετοχών-σηματωρών. Εμφανής αδυναμία υπέρβασης όχι και τόσο ισχυρών-σημαντικών αντιστάσεων, αδυναμία αναστροφής τάσης ή λύσης ανοδικού σχηματισμού.

Αλλά και όχι ξεκάθαρη κλίση καθώς ούτε ο τζίρος ούτε οι ειδήσεις, εξελίξεις προκαλούν ισχυρές πιέσεις σε σημείο που να επιβεβαιώνεται η άμεση διόρθωση της αγοράς χαμηλότερα των 280(270) μονάδων.

Άλλωστε με συνεδριάσεις όπως η χθεσινή (με μόλις 16,9 εκατ. ευρώ στις 16.30 και άλλα 3-4 στη συνέχεια) πολύ δύσκολα μπορεί να οδηγηθεί είτε προς τη μία είτε προς την άλλη υπέρβαση (ή διόρθωση) το χρηματιστήριο.

Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 772,66 μονάδες με εβδομαδιαία άνοδο 1,03%. Συγκεκριμένα, ο FT 20 ενισχύθηκε 0,08%, ο Mid 30 με κέρδη 2,45% και ο Small Cap 80 με άνοδο 3,57%.

Αναλυτικά, εβδομαδιαία κέρδη σημείωσαν: ο κλάδος των Μέσων Ενημέρωσης κατά 14,90%, των Τηλεπικοινωνιών κατά 9,32%, του Πετρελαίου-Αερίου 9,04% και των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας κατά 4,47%.

Στον αντίποδα εβδομαδιαίες απώλειες σημείωσαν μεταξύ άλλων οι κλάδοι: οι Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες (-4,46%) και οι τράπεζες (4,42%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Φιερατέξ (52,63%), Προοδευτική (47,06%), Παπουτσάνης (41,35%), ΝΕΛ (ΚΟ) (34%), Attica Συμμετοχών (32,69%), Ιλυδα (32,67%), Q&R (28%), Ναυτεμπορική (26,09%), Χατζηιωάννου (21,54%), Πλαίσιο (21,26%)

Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Ευρωσυμμετοχές (-45%), ΑΤΤΙ-ΚΑΤ (-44,44%), Μοτοδυναμική (-35,56%), Δρομέας (-28,33%), Μηχανική (ΠΟ) (-25,17%), ΑΕΓΕΚ (-22,48%), Ridenco (-21,21%), Τρία Άλφα (-19,84%), Σέλμαν (-18,92%) και Hellas OnLine (-17,73%).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v