ΧΑ: Σε ΟΠΑΠ και Εθνική το "παιχνίδι"

Εμφανής η διάθεση αναμονής και επιφυλακτικότητας και στο ΧΑ. Επιβεβαιώνονται προσώρας οι 765 μονάδες για τον ΓΔ και οι 305 για τον FTSE 20. Στον ΟΠΑΠ μετακυλίεται (κυρίως) το βραχυπρόθεσμο ενδιαφέρον. Πιέσεις στην Εθνική.

Από τα πρώτα κιόλας λεπτά της συνεδρίασης, από τις πρώτες κιόλας εντολές φάνηκε η επιφυλακτικότητα κυρίως των βραχυπρόθεσμων παικτών. Με τους βασικούς δείκτες και μετοχές σηματωρούς να αντιδρούν ανοδικά μεν, αλλά με ελάχιστο τζίρο.

Ο Γενικός Δείκτης αντέδρασε έως τις 775,16 μονάδες κι ο FTSE 20 έως τις 309,62 μονάδες, με τραπεζικούς τίτλους, κι όχι μόνο, να επιχειρείται να διατηρηθούν υψηλότερα.

Ωστόσο, ο τζίρος είναι μετριότερος από κάθε άλλη συνεδρίαση (των τελευταίων τριών-τεσσάρων εβδομάδων), ενώ είναι ενδεικτικό πως περίπου στις 11:00 μόλις ξεπερνούσε τα 2,5 εκατ. ευρώ.

Ο περισσότερος, σχεδόν 460.000 ευρώ, πραγματοποιούνταν στην Εθνική Τράπεζα, ενώ ακολουθούσαν η Alpha Bank, ο ΟΠΑΠ, η Τράπεζα Κύπρου και η ΔΕΗ, η 3E κι η Eurobank.

Ωστόσο, κυρίως οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες γνωρίζουν πολύ καλά πως πολλά εξαρτώνται από τους όρους, τις προϋποθέσεις και από τις λεπτομέρειες του τρόπου ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Αυτή η διαδικασία φαίνεται να πηγαίνει λίγο πίσω, ενώ και η οικονομία έχει εισέλθει σε προεκλογική περίοδο, ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τη συνέχεια.

Εμφανής η στάση αναμονής, χωρίς ορατά κίνητρα και δέλεαρ, τουλάχιστον άμεσα, και ενώ η τεχνική εικόνα συγκεκριμένων μετοχών... στενεύει όλο και περισσότερο.

Συγκεκριμένα, στις τράπεζες είναι εμφανής, για παράδειγμα, η αδυναμία ανοδικής διάσπασης των πρώτων, όχι και τόσο σημαντικών αντιστάσεων. Και στη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας και στην Alpha Bank αλλά και για την πλειονότητα του κλάδου.

Όμως, την ίδια στιγμή, αν και είναι εμφανής η κλίση προς λίγο χαμηλότερα επίπεδα τιμών, η τάση δεν είναι απόλυτα ξεκάθαρη. Όλη αυτή η επιφυλακτικότητα κι η αναμονή αποτυπώνονται στον συνεχώς μειούμενο τζίρο και στη συναλλακτική δραστηριότητα μετοχών σε απόλυτο αριθμό τεμαχίων.

Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας αντέδρασε ως τα 2,41 ευρώ, για να διολισθήσει στη συνέχεια έως τα 2,36 και η σημερινή τοπική κορυφή μέχρι στιγμής είναι χαμηλότερη της χθεσινής. Στις 12.00' βρέθηκε να υποχωρεί έως τα 2,34 ευρώ.

Στη μετοχή του ΟΤΕ λιγοστοί μεν οι πωλητές, λιγότεροι όμως οι εν δυνάμει αγοραστές, που περιμένουν από τα 2,97 ευρώ. Η μετοχή της ΔΕΗ κινείται στα 3,76-3,82 ευρώ, ενώ ο ΟΠΑΠ, που ενισχύεται κατά 2,81%, φαίνεται πως δικαιώνει όσους βραχυπρόθεσμα περίμεναν κίνηση από τον Οργανισμό.

Λιγοστές συναλλαγές σε Βιοχάλκο, , Motor Oil, Τιτάν, Μυτιληναίο. Είναι ενδεικτικό πως λίγο μετά τις 11:05 στα Ελληνικά Πετρέλαια είχαν αλλάξει χέρια μόλις 687 τεμάχια, μόλις 133 στην Jumbo και μόλις 36 στα Folli Follie. Η αξία των συναλλαγών και στις τρεις μετοχές, μετά τα 40-45 λεπτά της συνεδρίασης ανερχόταν σε κάτι περισσότερο από 5.000 ευρώ, στοιχείο ενδεικτικό της εικόνας της αγοράς.

Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση, με τον Ft Mid να παραμένει πάνω από τις 750 μονάδες, ξεχωρίζουν Ιντραλότ, Ιντρακάτ, Σιδενόρ, Σωληνουργεία Κορίνθου, Τέρνα Ενεργειακή αλλά και Dionic, ΓΕΚ Τέρνα και ΕΧΑΕ.

Ο Small Cap, που τεχνικά διαμορφώνει συγκριτικά καλύτερη εικόνα έναντι των άλλων δεικτών Ft, κυμαίνεται οριακά στην περιοχή των 190 μονάδων. Ο συγκεκριμένος δείκτης θα παρουσίαζε ενδιαφέρον εάν διασπούσε ανοδικά τις 195 μονάδες.

Σχετικό διάγραμμα του Ft Small Cap αλλά και του σημαντικού τραπεζικού θα ανέβει στον Εκηβόλο.

Ανάλογη εικόνα αναμονής κι επιφυλακτικότητα επικρατούν επίσης και στα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενώ στην αγορά συναλλάγματος το ευρώ ενισχύθηκε νωρίτερα έως το 1,3280 δολάριο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v