Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Κυπριακές ανησυχίες στο τραπεζικό ταμπλό

Η αδυναμία της Τρ.Κύπρου να συγκεντρώσει τα προβλεπόμενα €997 εκατ. πίεσε χαμηλότερα το ΧΑ. Πρωταγωνιστές των απωλειών οι τράπεζες. Ο χαμηλότερος τζίρος των τελευταίων 18 συνεδριάσεων. Πτώση 6,13% για ΕΤΕ.

 Η αδυναμία της Τράπεζας Κύπρου να συγκεντρώσει τα προβλεπόμενα 997 εκατ. (συγκέντρωσε 594 εκατ. ευρώ), ενέτειναν τις ανησυχίες στον Τραπεζικό κλάδο, καθώς είναι γνωστό στην Αγορά οι τεράστιες αυξήσεις κεφαλαίου για τα εγχώρια Τραπεζικά Ιδρύματα που είναι καθ΄ οδόν.

Όσον αφορά την Κύπρου, στην ΑΜΚ συμμετείχαν διάφορα funds και η Εκκλησία της Κύπρου, ενώ δεν συμμετείχε ο Ρώσος μεγαλομέτοχος Dmitry Ryboloblev.

Όπως τονίζουν αναλυτές της Αγοράς, το Χ.Α. ανέμενε το πρώτο δείγμα προσπάθειας Τραπεζικής κεφαλαιακής ενίσχυσης, ως σηματωρό των επικείμενων ΑΜΚ του συνόλου των Τραπεζών και αυτό δεν ήταν ιδιαίτερα θετικό.

Αν η Τράπεζα κατορθώσει να διαθέσει το σύνολο των αδιάθετων μετοχών μέχρι τις 18 Ιουνίου, όταν και λήγει η προθεσμία, τότε αυτό θα αποτελέσει θετική εξέλιξη, έστω και καθυστερημένα, εκτιμούν παράγοντες της Αγοράς.

Την τιμή-στόχο των 0,95 ευρώ και τη σύσταση "buy" για την Τρ. Κύπρου διατηρεί η Citi.
 
Όπως αναφέρει ο οίκος, μετά τη μερική κάλυψη της έκδοσης, η Τράπεζα έχει δυο επιλογές για να γεφυρώσει το κενό έως το στόχο της άντλησης 997 εκατ. ευρώ:

Να διαθέσει τα εναπομείναντα δικαιώματα ύψους 237 εκατ. ευρώ μέσω private placement. Να συνεχίσει την απομόχλευση μέσω πωλήσεων στοιχείων ενεργητικού.

Ο οίκος σημειώνει ότι εάν η μερική κάλυψη της έκδοσης οδηγήσει σε αδυναμία της μετοχής, τα χαμηλότερα επίπεδα θα αποτελέσουν καλό σημείο εισόδου για νέους και υφιστάμενους μετόχους της Τράπεζας.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι ο τίτλος βρίσκεται σε παρατεταμένη πλαγιοκαθοδική κίνηση από τα 0,5850 ευρώ (29/2).

Η επόμενη αρνητική έκπληξη της ημέρας ήλθε από τον ΟΠΑΠ.Αξίζει να σημειωθεί ότι το πράσινο φως για την πώληση του 29% του ΟΠΑΠ έδωσε την Τρίτη ο Πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, στη συνάντησή του με τον επικεφαλής του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, Κώστα Μητρόπουλο.

Σύμφωνα με τη Eurobank Equities, το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ θα συνεδριάσει στις 22 και τις 28 Μαρτίου για να λάβει τις σχετικές αποφάσεις και ενδέχεται να δημοσιευτεί η σχετική διεθνής πρόσκληση ενδιαφέροντος στις 29 Μαρτίου, πριν δηλαδή τη διεξαγωγή των εκλογών.

Επίσης ο Οργανισμός Προγνωστικών θα ανακοινώσει αποτελέσματα για την χρήση 2011, σήμερα μετά την λήξη της συνεδρίασης, όμως αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την μεγαλύτερη διάρκεια της συνεδρίασης η μετοχή βρέθηκε υπό διακριτική πίεση.

Σε μία συνεδρίαση που έδωσε τον χαμηλότερο τζίρο των τελευταίων 18 συνεδριάσεων, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας, ενώ στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν (από τις μετοχές του FTSE) οι Motor Oil και Εθνική.
 
Λίγες οι θετικές προσπάθειες χαμηλότερα του 20αρη, όπου διακρίθηκαν οι Ιντρακόμ (συμπλήρωσε δύο συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις και μάλιστα με αξιοπρόσεκτη αύξηση του όγκου συναλλαγών), J&P Άβαξ (ίσως δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη η προσπάθεια που έχει ξεκινήσει από τα 0,5630 ευρώ (11/1).

Ο τίτλος πέρασε το ψυχολογικό όριο των 1,00 ευρώ και κινείται σε υψηλά 8μηνου και πλέον), Frigoglass (επιμένει πλαγιοανοδικά) και Q&R (αξιοπρόσεκτα ημερήσια κέρδη με σχετική συναλλακτική αφύπνιση).

Τεχνικά, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η εικόνα του Γενικού Δείκτη είναι σαφώς καλύτερη από αυτή του FTSE.

Ο πρώτος όσο παραμένει υψηλότερα των 752 μονάδων δεν εγείρει τεχνικές ανησυχίες. Από εκεί και πέρα, η περιοχή των 790 μονάδων είναι απαιτητική ως προς την συναλλακτική δύναμη της. Αγοράς καθώς από τα επίπεδα αυτά και ως τις 847 μονάδες στο πολύ πρόσφατο παρελθόν έχουν πραγματοποιηθεί όγκοι πολύ υψηλότερης αξίας (80 - 100 εκατ. ευρώ) που πιθανόν να λειτουργήσουν σαν ανάχωμα σε μια ενδεχόμενη επέκταση της ανόδου χωρίς ανάλογη αύξηση των συναλλαγών.

Αντίθετα ο 20αρης, επέστρεψε στην διακεκαυμένη ζώνη 313 – 300 και επαναφέρει τα σενάρια για αναζήτηση στήριξης προς τις 280 μονάδες, αν δώσει καθοδική διαφυγή.Σε περίπτωση νέας ανοδικής αντίδρασης, θεωρείται εξαιρετικά δύσκολη η ανοδική διάτρηση της ζώνης 342 – 350 μονάδων.

Αν και η Ελλάδα έχει βγει από την πρώτη θέση των “εισαγόμενων” αρνητικών σχολίων, αυτό δεν σημαίνει ότι οι αρνητικές εκτιμήσεις έχουν κοπάσει. Ακόμα και το ίδιο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αμφιβάλει για το εάν το δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας θα δουλέψει, ισχυρίζονται οι Financial Times.

Η τελευταία έκθεση μάλιστα, επισημαίνουν οι FT, προετοιμάζει τους Ευρωπαίους ηγέτες για κάτι τέτοιο. “Διαβάζοντας πίσω από τις γραμμές, φαίνεται ότι το ΔΝΤ λέει πως υπάρχουν αρκετά υψηλές πιθανότητες τα πράγματα να πάνε άσχημα, γρήγορα, επομένως, οι ηγέτες της ΕΕ πρέπει να αρχίσουν να προετοιμάζονται και για άλλο default”, αναφέρουν οι FT.

Από εκεί και πέρα, είναι έκδηλο ότι υπάρχει αυξημένη νευρικότητα τόσο στα μεγάλα Χρηματιστήρια, όσο και στις Αγορές ισοτιμιών και Εμπορευμάτων.

Στην περίπτωση EUR/USD και σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, η ισοτιμία συνάντησε σημαντική στήριξη στο 1,3000 την προηγούμενη εβδομάδα και δοκίμασε την αντίσταση στην περιοχή του 1,3300.

Η ισοτιμία βρίσκεται σε μια πλάγια τάση από τα τέλη Ιανουαρίου με την περιοχή γύρω από το 1,3300 να δρα σαν μια σημαντική αντίσταση. Οι ενδείξεις κόπωσης ισχυροποιούν το σενάριο σχετικής διόρθωσης.

“Οι χρηματοοικονομικές πιέσεις στην Ευρώπη έχουν υποχωρήσει ωστόσο διατηρούνται οι κίνδυνοι για το Αμερικανικό Χρηματοοικονομικό Σύστημα και τα αμοιβαία κεφάλαια της Χρηματαγοράς” αναφέρει ο Πρόεδρος της Federal Reserve, Ben Bernanke στο κείμενο της ομιλίας που θα παραδώσει σήμερα στο Κογκρέσο όπως μετέδωσε το Dow Jones Newswires.

Ο επικεφαλής της Αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζες σημειώνει ότι οι πιέσεις που γνωρίζει το Ευρωπαϊκό Τραπεζικό Σύστημα θα μπορούσαν να μεταφερθούν στις ΗΠΑ μέσω της έκθεσης που διατηρούν τα Αμερικανικά Ιδρύματα στις Ευρωπαϊκές Τράπεζες αλλά και από μια απότομη και γενικευμένη πτώση των Αγορών.

Εν τω μεταξύ, οι βασικές Αμερικανικές Αγορές(σύμφωνα με αναλυτές) εμφανίζουν σημάδια κορύφωσης και με τις ημερήσιες τεχνικές ενδείξεις σε υπεραγορασμένη περιοχή, ενδυναμώνοντας την ύπαρξη κινδύνων για μια σημαντική υποχώρηση τις επόμενες ημέρες. Αντίθετη άποψη φαίνεται να έχει η Goldman Sachs.

Σύμφωνα με τον οίκο, οι μετοχές πιθανότατα θα εισέλθουν σε "σταθερά ανοδική τροχιά" για τα επόμενα χρόνια, διότι έχουν ήδη προεξοφληθεί στις τιμές όσες τυχόν διολισθήσεις εκδηλωθούν στην οικονομική ανάπτυξη.

“Με δεδομένες τις τρέχουσες αποτιμήσεις, ήρθε η ώρα να πούμε ένα μακρόχρονο «goodbye» στα ομόλογα και να δούμε τις μετοχές ως μακροχρόνια «καλή αγορά» (“good buy”), καθώς περιμένουμε ότι θα εισέλθουν σε ανοδική τάση στα επόμενα μερικά χρόνια”, αναφέρει στην έκθεσή του ο κ. Peter Oppenheimer, chief global equity strategist της Goldman Sachs στο Λονδίνο.
 
Επιστρέφοντας στο Χ.Α., οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου δηλώνουν συγκρατημένα αισιόδοξοι, τονίζοντας όμως ότι η πορεία εξέλιξης της πραγματικής οικονομίας είναι ο “άγνωστος χ”, όπως και το αποτέλεσμα των επικείμενων εκλογών.

Το κρίσιμο για τους επενδυτές είναι η ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών και ο χρόνος υλοποίησης των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου.

Δυστυχώς όμως, συνεχίζεται στο Χ.Α. το άγριο Τραπεζικό trading και οι όποιες ενδείξεις διάχυσης του ενδιαφέροντος κρατούν ελάχιστα και ενεργούν περισσότερο ως “bull trap” για όσους “εκτεθούν” εκτός Τραπεζικού ταμπλώ.

Βιοχάλκο (+0,3%), Ελ. Πετρέλαια (+1,1%), Μυτιληναίος (+1,02%) και Τιτάνας (+0,3%), διασώθηκαν με θετικό πρόσημο από τα ταμπλώ του 20αρη, όπου αμετάβλητος έκλεισε ο τίτλος της Folli Follie Group.

Αντίθετα απώλειες μεγαλύτερες του 6% για Εθνική και Κύπρου, του 4% για την Alpha Bank και του 3% για ΟΠΑΠ, Πειραιώς, Eurobank και MPB, ενώ με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχώρησε μέχρι τις 765,49 μονάδες (16.56) και έκλεισε τελικά στις 767,6 με απώλειες 1,83%, ενώ ο τζίρος συρρικνώθηκε στα 39,6 εκατ. από τα οποία τα 1,55 αφορούσαν “πακέτα” (ΟΤΕ, Κύπρου, Motor Oil).

Κακή η τελική εικόνα με 59 ανοδικές μετοχές έναντι 83 πτωτικών, ενώ 25 τίτλοι έκλεισαν με απώλειες από 4 έως 20%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Εν μέρει φυσιολογική η σημερινή υποχώρηση, μετά τις έξι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις. σύμφωνα με την άποψη του Μάνου Χατζηδάκη.

Ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec. τονίσει ότι η σημερινή συνεδρίαση ήταν ρηχή, ως προς τον όγκο συναλλαγών και η οποία είχε περισσότερο πίεση στον Τραπεζικό κλάδο μετά τα ερωτηματικά που δημιούργησε η μη κάλυψη της ΑΜΚ της Τρ. Κύπρου.

Διαγραμματικά δεν υφίστανται ανησυχίες όσο ο Δείκτης παραμένει υψηλότερα από τον απλό ΚΜΟ των 30 ημερών (750 μονάδες), ενώ ο χαμηλός τζίρος δεν υποδηλώνει επιθετικές πωλήσεις και δεν δημιουργεί πτωτικό momentum, ακόμα.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, η αυριανή συνεδρίαση θα δώσει περισσότερες πληροφορίες, όσον αφορά την βραχυπρόθεσμη τάση, με κύρια εστίαση στις μη Τραπεζικές μετοχές που θα κληθούν να σηκώσουν το βάρος του Δείκτη, αν συνεχιστούν οι πιέσεις στο Τραπεζικό ταμπλώ.

----ΧΠΑ

Συνεδρίαση σημαντικής υποχώρησης, τόσο για τον FTSE, όσο και για τον όγκο συναλλαγών.

Το συμβόλαιο Ιουνίου με σχετικά καλύτερη απόδοση από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, γύρισε σε premium 0,20% (με βάση και τα αναμενόμενα μερίσματα).

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 4301, τιμή εκκαθάρισης 304,5), κινήθηκαν μεταξύ 301 και 313 μονάδων. Μικτές και λίγες οι κινήσεις από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Δεν σημειώθηκε δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (5692), Alpha Bank (9238), ΟΤΕ (1229), Ταχ. Ταμιευτήριο (606), ΟΠΑΠ (794), Πειραιώς (564), Κύπρου (11799), Μυτιληναίο (454), MPB (628), ΔΕΗ (941), ΓΕΚ (306), Motor Oil (242).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 21/3 δεν σημειώθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις. Επίσης δεν σημειώθηκε κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Εθνική (21668415 τεμ.), Eurobank (10474996 τεμ.), Κύπρου (5217426 τεμ.), Πειραιώς (9915350 τεμ.), MPB (8196465 τεμ.), MIG (6091640 τεμ.), ΟΤΕ (6013746).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v