ΧΑ: Ευχάριστο επιτόπιο… τροχάδην

Χωρίς να έχει αλλάξει επί της ουσίας το σκηνικό στο ΧΑ το μίνι σερί (6 στα 6) συμβάλλει στη βελτίωση της θέσης των (βραχυπρόθεσμων) παικτών. Σημείο κλειδί οι 320 μονάδες για τον 20άρη.

Καλά κρατεί το σερί στο Χ.Α., με τον Γενικό Δείκτη να συνεχίζει να καταγράφει άνοδο 14,9% από την αρχή του έτους, ενώ οι ξένοι επανέρχονται με αξιοσημείωτες αγορές σε δεικτοβαρείς τίτλους. Διαπίστωση, μεταξύ άλλων, των Γ. Σαββάκη - Χρ. Κίτσιου, οι οποίοι ωστόσο αναφέρονται στα χαμηλά επίπεδα συναλλαγών, γεγονός που καθιστά την άνοδο εύθραυστη.

Στις 781,8 μονάδες με υψηλό ημέρας τις 790,3 ο Γενικός Δείκτης. Στις 315,3, με τοπική κορυφή χθες τις 320,1 μονάδες ο FTSE 20, που όμως με 19,1% υπερποδίδει ελαφρώς του Γενικού Δείκτη από την αρχή του έτους. Στοιχείο διαφοροποίησης μιας τάσης που εξελίσσεται από τα τέλη Οκτωβρίου - αρχές Νοεμβρίου. Με τον Τιτάνα να είναι ο πρώτος τίτλος (του 20άρη) που είχε ανοδική απόκλιση, για να ακολουθήσουν Folli Follie Group, Coca Cola 3E και ακόμη επιμέρους μη τραπεζικές μετοχές.

Το 6 στα 6 αναμφίβολα δεν… λύνει όλα τα προβλήματα της αγοράς, αντιθέτως τα ουσιαστικά εκκρεμούν -και από τεχνικής πλευράς- για όσο ο FTSE 20 δεν υπερβαίνει πειστικά τις (τουλάχιστον) 350 μονάδες και μετοχές-σηματωροί πολύ ευδιάκριτες αντιστάσεις. Όμως, κερδίζεται χρόνος και γίνονται… βηματάκια απαραίτητα για τον σταδιακό απεγκλωβισμό του Χ.Α. από τον ιστορικό πυθμένα (στις 236,3 μονάδες για τον 20άρη), προσπάθεια επίπονη και διαδικασία ψυχοφθόρα. Μόνο που δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά αφού η χώρα διατρέχει τη σοβαρότερη κρίση στη Νεότερη Ιστορία της. Χιλιοειπωμένα όλα αυτά και λίγο ως πολύ γνωστά στην πλειονότητα των παικτών. Τα υπενθυμίζουμε ωστόσο καθώς εδώ και καιρό επιχειρούμε να διακρίνουμε και όσα ενθαρρυντικά αχνοφαίνονται.

Για παράδειγμα, δεν είναι τόσο μαύρα τα συμπεράσματα και οι εκτιμήσεις που προκύπτουν από την έρευνα της BofA- Merrill Lynch. Μπορεί οι μισοί διαχειριστές που συμμετείχαν να περιμένουν ότι ένα τουλάχιστον μέλος της ευρωζώνης θα ανακοινώσει την πρόθεσή του να εξέλθει από το ευρώ. Και δικαιολογημένα ουδείς εχέφρων μπορεί να βάλει το χέρι του στη φωτιά πως το ενδεχόμενο έχει αποκλειστεί παντελώς.

Ωστόσο, σημειώνονται και ενδιαφέρουσες προσεγγίσεις. Το 54% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι κάποια χώρα θα εξέλθει από τη νομισματική ενοποίηση, παρότι οι μισοί εξ αυτών πιστεύουν ότι η έξοδος δεν θα γίνει φέτος. Η έρευνα πάντως αποκαλύπτει επίσης ότι οι ανησυχίες των επενδυτών για τα κρατικά ομόλογα της Ευρώπης έχουν μειωθεί. Αν και το εν λόγω ζήτημα παραμένει ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος για τους fund managers, από την έρευνα γίνεται εμφανής η βελτίωση στις προσδοκίες για ανάπτυξη της Ευρώπης.

Το ποσοστό που θεωρεί σημαντικό κίνδυνο την κρίση στην ευρωζώνη έχει μειωθεί στο 38% από 59% τον Φεβρουάριο.

Ας πορευτούμε λοιπόν με αυτά που έχουμε και με όσα εκτιμάμε για τη συνέχεια. Μας ικανοποιούν το άνοιγμα του παιχνιδιού (κυρίως σε ΟΤΕ, ΔΕΗ και εσχάτως σε ΟΠΑΠ) κι η ποιοτική ενίσχυση της εμπορευσιμότητας (σε κομμάτια, καθώς σημειώνεται μικρή ενίσχυση του τζίρου σε μικρότερα χαρτιά από τον Mid και τον Small Cap). Και ακόμα ότι σε αυτήν τη φάση επιβεβαιώνονται οι στηρίξεις λ.χ. της Εθνικής ή της Alpha αλλά και η διάθεση αντίδρασης (λ.χ. σε Ελλάκτωρ, Μυτιληναίο, Motor Oil αλλά και σε ΓΕΚ Τέρνα, Σιδενόρ, Υγεία, Ιντραλότ, ΕΥΔΑΠ όπως και σε άλλους επιλεγμένους τίτλους).

Ωστόσο, η γενικότερη προσέγγισή μας θα άλλαζε μόνο στην περίπτωση όπου ο 20άρης διασπούσε πειστικά τις 350 μονάδες, η Alpha υπερέβαινε το 1,60 ευρώ (τουλάχιστον) ή η Εθνική προσέγγιζε τα 2,80- 3 ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v