Βρήκε "τείχος" στις 320 μονάδες ο 20άρης

Έως τις 320 ήταν και… παραμένει η αντίδραση του FTSE 20. Μετά τον ΟΤΕ και τη ΔΕΗ, το ενδιαφέρον στρέφεται στον ΟΠΑΠ. Κρατούν μέρος των κερδών τους Eurobank, ΕΤΕ αλλά και MOH, Μυτιληναίος.

Διατηρείται η βραχυπρόθεσμη ανοδική τάση, με τον Γενικό Δείκτη να παραμένει κοντά στις 785 και τον FTSE 20 χαμηλότερα των 320 μονάδων, ενώ και νέες δυνάμεις μπαίνουν στο παιχνίδι.

Προσώρας, βεβαία, δεν σημειώνεται υπέρβαση καν της πρώτης κρίσιμης περιοχής αντίστασης για τον 20άρη και δεν προσεγγίζεται καν το ψυχολογικό όριο των 800 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη. Κατά συνέπεια, μένουμε στην τελευταία εκτίμησή μας πως ακολουθούμε μία καθαρά τεχνική κίνηση και τίποτα περισσότερο.

Ωστόσο, σε διάστημα εβδομάδος ο FTSE 20 ενισχύεται κατά 6,86% έως πριν από λίγο και ο Γενικός Δείκτης κατά 6,59%, με υπεραπόδοση τραπεζικών και άλλων μετοχών.

Με την αξία των συναλλαγών στα μέτρια επίπεδα των τελευταίων ημερών να περιορίζεται στα 33 εκατ. ευρώ -λίγο πριν από τις 14:10-, από τα οποία 5,5 εκατ. στην Εθνική Τράπεζα, περί τα 3,2 στην Alpha Bank, σχεδόν 2 στη Eurobank και άλλα 3,3 εκατ. ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου.

Όμως, αυξημένες συναλλαγές, που πλησιάζουν τα 4,5 εκατ. ευρώ, σημειώνονται στη μετοχή του ΟΠΑΠ, που ενισχύεται στα 7,43 ευρώ, έχοντας πιο νωρίς αντιδράσει έως τα 7,50 ευρώ. Στα 3,85 ευρώ η ΔΕΗ, στα 2,93 ο ΟΤΕ και εμφανής η μετακίνηση του ενδιαφέροντος και της βραχυπρόθεσμης ρευστότητας στον ΟΠΑΠ.

Εκτός αυτών, όμως, διατηρείται η βραχυπρόθεσμη ανοδική τάση για Ελλάκτωρ, Βιοχάλκο, Ελληνικά Πετρέλαια, Motor Oil, Τιτάν, Μυτιληναίο, Jumbo.

Σχετική μόχλευση διακρίνεται στη μετοχή του Μυτιληναίου (ενώ η Μέτκα υποχωρεί στα 7 ευρώ) και μερίδα βραχυπρόθεσμων παικτών ποντάρει στην ανακοίνωση των οικονομικών μεγεθών του ομίλου προς τα τέλη του μήνα.

Υψηλότερες τιμές για Motor Oil, Τιτάν αλλά και για Ελληνικά Πετρέλαια, Coca Cola 3Ε.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, με τον δείκτη να περνά τις 750 μονάδες, ξεχωρίζουν η υπεραντίδραση της ΓΕΚ Τέρνα, ο αυξημένος συγκριτικά τζίρος σε J&P Άβαξ, Ιντραλότ, Ιντρακάτ αλλά και σε Χαλκόρ, Υγεία, Frigoglass, Fourlis, Creta Farm.

Θα μείνουμε λίγο παραπάνω στη μετοχή της ΓΕΚ Τέρνα καθώς πριν από λίγο είχαν γίνει συνολικά συναλλαγές 1,563 εκατ. τεμαχίων αξίας 1,740 εκατ. ευρώ.

Αντιθέτως, μέτριος τζίρος και μικρή υποχώρηση προς το 1,85 ευρώ καταγράφεται για τη μετοχή της Τέρνα Ενεργειακής. Υψηλός τζίρος για Ιντραλότ, Ιντρακάτ με τη μετοχή της πρώτης να έχει ενισχυθεί κατά 19,67% σε διάστημα μιας εβδομάδας και της δεύτερης κατά 6,05% την ίδια περίοδο.

Από τη χαμηλότερη αποτίμηση, με τον δείκτη Small Cap σε φορά επανάκαμψης προς τις 200 μονάδες, μετρημένες είναι οι περιπτώσεις που χρήζουν αναφοράς. Pasal, ΕΤΕΜ και ακόμη δύο-τρεις μετοχές παραμένουν οι εξαιρέσεις στον κανόνα.

Αυτό, όμως, που ίσως μετράει για αρκετούς παίκτες είναι πως χωρίς ουσιαστικές ειδήσεις και χωρίς θεαματικές ανατροπές διατηρείται για έκτη συνεχόμενη συνεδρίαση ο σχετικά καλός βηματισμός ενός μέρους της αγοράς.

Όχι πως αλλάζει κάτι επί της ουσίας ή πως αναμένονται θεαματικές ανατροπές. Πάντως, είναι αυτό που λένε, στην αναβροχιά καλό είναι και το χαλάζι.

Είναι όμως εμφανές πως με αυτά η πειστική ανοδική διάσπαση των 320 μονάδων θα πρέπει να θεωρείται έκπληξη, με βάση τις υπάρχουσες ειδήσεις κι εξελίξεις.

Να σημειωθεί πως σε ανάλογο βήμα σημειωτόν επιδίδονταν μέχρι πριν από λίγο τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Λίγο πάνω το χρηματιστήριο της Βιέννης στις 2.248 μονάδες, μικρή διόρθωση προς τις 6.326 για την αγορά της Στοκχόλμης. Με το ευρώ μεταξύ του 1,3178 και του 1,3236 δολ. νωρίτερα, τον χρυσό να υποχωρεί προς τα 1.648 δολάρια ανά ουγκιά και το αργό στα 107,47 δολάρια ανά βαρέλι.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v