ΧΑ: Το «κλειδί» στον τραπεζικό κλάδο

Η εκταμίευση της πρώτης δόσης θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να δημιουργήσει «μόχλευση» σε ένα μέρος του ταμπλό. Κλειδί παραμένουν οι τράπεζες και οι 300-305 μονάδες για τον FTSE 20.

Σήμερα εκταμιεύεται η πρώτη δόση από το νέο δάνειο, σήμερα «κληρώνει» για τα ελληνικά CDSs, σήμερα η Τράπεζα της Ελλάδος θα παρουσιάσει την ετήσια έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική. Στην ίδια φάση όπου η έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα «δαγκώνει» κυρίως στον τομέα της ανταγωνιστικότητας, με αναφορές για χάσμα επιπλέον 15-20%.

Με τον Γενικό Δείκτη στις 764,80 μονάδες, τον FTSE 20 στις 306,56 μονάδες, μετά το «τράβηγμα» προς το κλείσιμο της Παρασκευής. Με αιχμή τις τράπεζες, την Εθνική Τράπεζα στα 2,42 ευρώ, την Alpha Bank στο 1,48 ευρώ. Σε σχετικό θέμα του Χρήστου Κίτσιου γίνεται αναφορά για το… μέλλον των τραπεζών, την τιμή διάθεσης των αυξήσεων κεφαλαίου, ενώ στο Χ.Α. το παιχνίδι ανοίγει και προς άλλες κατευθύνσεις.

Κατά 6,55% ενισχύθηκε η μετοχή της ΔΕΗ στα 3,58 ευρώ, 3,72% του ΟΤΕ στα 2,79 ευρώ, κατά 4,83% του ΟΠΑΠ στα 7,38 ευρώ, ενώ υπεραπέδωσε με 8,24% ο Μυτιληναίος, 7,36% η MIG, 4,10% η Ελλάκτωρ και κατά 3,27% η Folli Follie Group.

Από τεχνικής πλευράς, δεν έχει αλλάξει κάτι επί της ουσίας, και βασικοί δείκτες και μετοχές συσσωρεύουν σε στενό εύρος διακύμανσης, με πρώτη αντίσταση για τον 20άρη τις 320 μονάδες και τα 2,60 ευρώ για την Εθνική.

Βέβαια, μερίδα παικτών θεωρεί πως το κλείσιμο του Γενικού Δείκτη υψηλότερα της ζώνης των 750-755 μονάδων ενδέχεται να προοιωνίζεται καλύτερη συνέχεια. Κι αυτό γιατί κατά την εκτίμησή τους εντός αυτής της τεχνικής περιοχής καταγράφεται ο απλός κινητός μέσος όρος 30 ημερών, και αυτό τεχνικά θα μπορούσε να σημαίνει αρκετά για τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.

Ωστόσο, οι ίδιοι παραδέχονται πως απαιτείται βεβαιωμένο και πειστικό κλείσιμο του Γενικού Δείκτη πάνω από τις 755 μονάδες, προκειμένου να είναι ασφαλέστερη η εκτίμησή τους. Από αυτήν την άποψη, η σημερινή συνεδρίαση θα παρουσιάσει ενδιαφέρον εφόσον επιβεβαιωθούν οι βραχυπρόθεσμες στηρίξεις και επαναπροσεγγιστούν οι πρώτες αντιστάσεις.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v