ΟΤΕ και ΔΕΗ εναντίον του τραπεζικού κλάδου

Οι σημαντικές απώλειες των Eurobank και Alpha αντισταθμίζονται από τα ισχυρά κέρδη για ΟΤΕ (6,6%) και ΔΕΗ (5,6%). Ανοδικά στα 2,38 € η ΕΤΕ. Μέτριος τζίρος καθώς παραμένει χωρίς κατεύθυνση η πλειονότητα των επενδυτών.

Εντείνονται οι πιέσεις σε Eurobank, Alpha Bank, χάνει τα 2,35 ευρώ η Εθνική με συνέπεια την υποχώρηση του FTSE 20 οριακά χαμηλότερα των 300 μονάδων.

Προφανής η εξήγηση, σχεδόν αντανακλαστική, και ο Χρ. Κίτσιος αναφέρει ενδεικτικά πως "βαθύτερα από ό,τι αρχικά υπολόγιζαν ενδέχεται να βάλουν το χέρι στην τσέπη όσοι εκ των τραπεζιτών ενδιαφέρονται να διατηρήσουν τον έλεγχο των πιστωτικών ιδρυμάτων τους, μετά και τις αναγκαίες αυξήσεις κεφαλαίου τις οποίες επιφέρουν οι μεγάλες ζημίες από το PSI plus".

Οριακά κάτω από τις 750 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, αλλά το σύνολο των συναλλαγών δεν ξεπερνούσε τα 23 εκατ. ευρώ στις 12:50 και τα 26,4 στις 13:15.

Παρά τον σταθερά υψηλό τζίρο που πραγματοποιείται και σήμερα στις μετοχές της Εθνικής, της Alpha και της Eurobank (σήμερα και στην Κύπρου), ενδιαφέρον παρουσιάζει η μόχλευση που συνεχίζεται (κυρίως) στον ΟΤΕ και δευτερευόντως στη ΔΕΗ.

Αυξημένη συναλλακτικότητα και υψηλές συναλλαγές, ευκολία εισόδου (αγοράς)- εξόδου (πώλησης) σε δύο μετοχές που είχαν διορθώσει στα ελάχιστά τους, με την αποτίμηση σε ευτελή επίπεδα.

Το πιθανότερο είναι να πρόκειται για βραχύβια μετατόπιση ρευστότητας-ενδιαφέροντος από τις τράπεζες σε άλλες επιλογές προκειμένου να διατηρηθεί το… παιχνίδι.

Στις 15/3, στις 11:24, σημειώναμε: "Κοινό μυστικό σε χρηματιστηριακά γραφεία (και όχι μόνο) ότι στις τελευταίες συνεδριάσεις δίνονται εντολές αγοράς από... ισχυρά χέρια για τη μετοχή του Οργανισμού, ενώ φέρεται πως 2-3 ξένα σπίτια βλέπουν με… καλό μάτι το ενδεχόμενο ανοδικής αντίδρασης. Πρακτικά, για τη μετοχή του Οργανισμού μετά την καταγραφή της ιστορικής ελάχιστης τιμής στα 2,18 ευρώ (σημειώθηκε στις 5/3) είναι λογικό να δημιουργείται αγοραστικό ενδιαφέρον, δεδομένου μάλιστα ότι η αποτίμηση του ομίλου είχε περιοριστεί σε επίπεδα οριακά υψηλότερα του 1 δισ. ευρώ".

Είναι ενδεικτικό πως για τη μετοχή του ΟΤΕ η απόδοση φτάνει το 13,2% σε διάστημα εβδομάδας και στο 3,8% για τη ΔΕΗ.

Όμως, εκτός αυτών των δύο, κινητικότητα παρατηρείται σε Motor Oil, FFG, Jumbo αλλά και σε Ελλάκτωρ, Ελληνικά Πετρέλαια, Coca Cola 3E. Λογική κι αναμενόμενη η προσπάθεια μετακύλισης της ούτως ή άλλως χαμηλής ρευστότητας σε επιμέρους μετοχές, μετά μάλιστα τον τελευταίο κύκλο αντίδρασης των τραπεζών.

Ακριβώς σε αυτήν τη διαφοροποίηση οφείλεται η απόκλιση των δύο βασικών δεικτών: ο FTSE 20 υποχωρεί (-0,50%), αλλά ο Γ.Δ. ενισχύεται οριακά. Όλα αυτά μέχρι τις 14:10, γιατί στη συνέχεια οι πωλητές έκαναν αισθητή την παρουσία τους και σε Τ.Τ., Πειραιώς και Τιτάν.

Μέτριος ωστόσο ο τζίρος, με τους πωλητές σταθερούς στις τράπεζες - κυρίως όμως στη Eurobank.

Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ο DAX ενισχυόταν οριακά κατά 0,33% στις 7.166 μονάδες, ο CAC 40 προς τις 3.590 και ο FTSE 100 κατά 0,30% στις 5.960 μονάδες. Σταθερά χαμηλότερα του 1,3090 δολ. παρέμενε το ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v