ΧΑ: Κινήσεις χωρίς νεύρο στα blue chip

Οι εντολές αγοράς σε ΟΤΕ, ΔΕΗ αλλά και Εθνική δεν αρκούν για να κρατήσουν το ΓΔ στις 750 μονάδες και τον FΤ 20 στις 300. Συνεχίζεται το "μάζεμα" σε συγκεκριμένες μετοχές-σηματωρούς. Πτώση για Εurobank, Alpha, Πειραιώς.

Σε τροχιά διόρθωσης κινήθηκαν βασικοί δείκτες και μετοχές τα πρώτα 30΄-40΄της συνεδρίασης, για να αντιδράσουν σταδιακά μετά τις 11:00 προς τις 750 και τις 300 μονάδες και εν συνεχεία να σημειώσουν νέα πίεση.

Με ουρά πωλήσεων (συνέχεια του τελευταίου ημίωρου της χθεσινής συνεδρίασης), οι τρεις βασικοί δείκτες άνοιξαν με πτωτικό χάσμα, για να υποχωρήσουν μέχρι τις πρώτες τεχνικές περιοχές.

Ο μεν Γενικός Δείκτης διόρθωσε σταδιακά έως τις 738,81, ο δε FΤ 20 έως τις 294,95 μονάδες, με τους πωλητές να έχουν τον πρώτο λόγο (κυρίως) στις τράπεζες.

Με την αξία των συναλλαγών σε μέτρια επίπεδα σε Εθνική, Alpha, Eurobank, αλλά ενδιαφέρουσα την ενίσχυση του τζίρου στη μετοχή του ΟΤΕ. Στο εύρος των 2,21-2,27 ευρώ κυμαίνεται η μετοχή της Εθνικής, χωρίς σημαντικές αποκλίσεις υποχωρούν η Alpha και η Eurobank με την πρώτη έως τα χαμηλά του 1,34 και τη δεύτερη έως το 0,945 ευρώ αντίστοιχα.

Όμως, συνεχίζεται η προσπάθεια δημιουργίας μόχλευσης στη μετοχή του ΟΤΕ με αυξημένες και σήμερα συναλλαγές και τις εντολές να δίνονται έως τα 2,54 ευρώ.

Κοινό μυστικό σε χρηματιστηριακά γραφεία (και όχι μόνο) είναι πως στις τελευταίες συνεδριάσεις δίνονται εντολές αγοράς από... ισχυρά χέρια για τη μετοχή του Οργανισμού, ενώ φέρεται πως 2-3 ξένα σπίτια βλέπουν με… καλό μάτι το ενδεχόμενο ανοδικής αντίδρασης.

Πρακτικά, για τη μετοχή του Οργανισμού μετά την καταγραφή της ιστορικής ελάχιστης τιμής στα 2,18 ευρώ (σημειώθηκε στις 5/3) είναι λογικό να δημιουργείται αγοραστικό ενδιαφέρον, δεδομένου μάλιστα ότι η αποτίμηση του ομίλου είχε περιοριστεί σε επίπεδα οριακά υψηλότερα του 1 δισ. ευρώ.

Εύλογο το ενδιαφέρον και για Alpha, Eurobank μετά τις τελευταίες εξελίξεις και η προσφορά στην πρώτη μαζεύεται μεθοδικά λίγο μετά τις 10:45-10:50. Καλά ενημερωμένη τραπεζική πηγή υποστηρίζει πως οι εξελίξεις από τον όμιλο (Κατάρ, συνεργασία με ξένο όμιλο κ.λπ.) θα μετατραπούν σε ανακοινώσεις στη γενική συνέλευση των μετόχων στις 27 Μαρτίου. Κοντός ψαλμός, που λένε.

Στο μη τραπεζικό… ταμπλό, εκτός από τον ΟΤΕ βραχυπρόθεσμη τάση διαμορφώνεται για τη μετοχή της ΔΕΗ, που από τεχνικής πλευράς θα παρουσίαζε ενδιαφέρον σε ενδεχόμενη ανοδική διάσπαση των 3,40 ευρώ.

Λίγο μετά τις 11:05 αγορές στη μετοχή της Εθνικής (έως και 2,23% υψηλότερα) ανέβασαν τον πήχη για τον 20άρη προς τις 300 και για τον Γ.Δ. προς τις 750 μονάδες. Κρίνοντας από τις συναλλαγές και τον τρόπο με τον οποίο αυτές γίνονται, τις τελευταίες ημέρες, θα διακινδυνεύαμε να πούμε πως σε ορισμένα χαρτιά του 20άρη εξελίσσονται διακριτικό μάζεμα και συσσώρευση δυνάμεων. Αυτό μένει βέβαια να επιβεβαιωθεί στη συνέχεια.

Σταδιακά εντολές αγοράς ενεργοποιήθηκαν υψηλότερα και για Μυτιληναίο, Ελλάκτωρ, ΜΟΗ, αλλά και για ΟΠΑΠ, MIG, Βιοχάλκο (από τον FΤ 20).

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, με βάση τις συναλλαγές, ενδιαφέρον παρουσιάζουν ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ, Ιντραλότ, Μέτκα κ.ά. από την ίδια κατηγορία.

Στις ευρωπαϊκές αγορές, χρήζει προσοχής η υπέρβαση -μετά από καιρό- των 7.100 μονάδων για τον DAX, κίνηση που ενισχύει το ενδεχόμενο για μεγαλύτερη αντίδραση.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v