ΧΑ: "Ρηχή" συνεδρίαση με εναλλαγές προσήμων

Χαμηλού τζίρου παραμένει η προσπάθεια διατήρησης της Σοφοκλέους στην περιοχή των 730-740 μονάδων. Σε θετικό έδαφος MIG, Coca Cola, ΕΛΠΕ. Γύρισαν χαμηλότερα οι τράπεζες, πτώση για ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Κύπρου. Μικρός ο τζίρος.

Με ελάχιστο τζίρο συνεχίζεται η προσπάθεια διατήρησης στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Με τον Ftse 20 σταθερά οριακά χαμηλότερα των 300 μονάδων, τον Γενικό Δείκτη στην περιοχή των 740 και τις τράπεζες να καλύπτουν μόλις το 1/4 - 1/5 της χθεσινής διόρθωσής τους.

Με τις συναλλαγές να περνούν τα 20 εκατ. ευρώ μόλις λίγο πριν από τις 14.10, από τα οποία 4,5 εκατ. ευρώ στην Εθνική, 3,4 εκατ. στην Alpha Bank, 2,1 στην Τράπεζα Κύπρου και περίπου 2 εκατ. ευρώ στη Eurobank.

Νωρίτερα ο Ftse 20 είχε αντιδράσει έως τις 302,49 μονάδες με απαιτούμενη για κάτι καλύτερο την επαναπροσέγγιση των 300 μονάδων. Αυτό προσώρας δεν επιτυγχάνεται.

Ωστόσο, από τεχνικής πλευράς, έχει σημασία το ότι και σήμερα επιβεβαιώθηκε η ισχύς των 280 μονάδων και της ευρύτερης περιοχής ως σημείο αναφοράς.

Βεβαία, με τόσο μέτριο τζίρο, είναι προφανές πως η αγορά χρειάζεται κάτι περισσότερο για να επανεκκινηθεί, ενώ σε σχετικό θέμα του euro2day.gr γίνεται εκτενής αναφορά για τα δύο σενάρια του ελληνικού χρέους.

Από αυτήν την άποψη, χρήζει προσοχής η εκτίμηση του Mohamed El-Erian: ο ισχυρός άνδρας της Pimco κάνει λόγο για… μικρό διάλλειμα στο ελληνικό δράμα. Στο ίδιο άρθρο εξηγούνται οι λόγοι για τους οποίους οι αγορές παραμένουν επιφυλακτικές και μετά το PSI+.

Δεδομένων αυτών, γίνεται εμφανής η αδυναμία του Χρηματιστηρίου Αθηνών και των αγορών συνολικότερα να κινηθούν θεαματικά χωρίς να υπάρξει επόμενος γύρος ουσιαστικών ενεργειών και γεγονότων.

Βραχυπρόθεσμα, όμως, στο Χ.Α. θα μπορούσε να μετρήσει η ανακοίνωση της απόφασης του Eurogroup καθώς υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να δημιουργήσει τάσεις προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση.

Κλίμα αναμονής στις τράπεζες. Με προσεκτική άμυνα και σε Alpha Bank, Eurobank, ενώ η Τράπεζα Πειραιώς κι η Marfin Popular Bank διορθώνουν ήπια προς το 0,41 και το 0,525 ευρώ αντίστοιχα.

Από το δείκτη υπεραποδίδουν οι μετοχές της MIG, των Ελληνικών Πετρελαίων, της Coca Cola 3Ε, του Μυτιληναίου, της ΜΟΗ και δευτερευόντως των Τιτάν, ΔΕΗ, Βιοχάλκο.

Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση, με τον Mid 40 στην περιοχή των 713 μονάδων, ξεχωρίζουν με βάση τις συναλλαγές τους Ιντρακάτ, Βωβός, Creta Farm, Dionic, Σωληνουργεία Κορίνθου, Frigoglass, Σιδενόρ, Μέτκα.

Ανοδικές τάσεις επικρατούσαν λίγο πριν από τις 14.15 σε αρκετά ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον DAX κοντά στην πρώτη ουσιαστική αντίσταση.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v