Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Τραπεζική "καθίζηση" με μικρό τζίρο

Τον αρνητικό βηματισμό της Παρασκευής ακολούθησε η πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας. Πιέσεις στον τραπεζικό κλάδο με απώλειες 11,26% σε 2 συνεδριάσεις. Πτώση Alpha (12,3%), ΕΥΡΩΒ (11%).

Τον αρνητικό βηματισμό της Παρασκευής ακολούθησε η πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας, με τον Τραπεζικό κλάδο να παραμένει στο επίκεντρο των πιέσεων, τον Γενικό Δείκτη να κινείται μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και να κλείνει πολύ κοντά στα χαμηλά ημέρας (όπως και ο Τραπεζικός) και τον τζίρο να είναι ο χαμηλότερος των τελευταίων πέντε συνεδριάσεων.

Ασφαλώς η εβδομάδα που ξεκίνησε θεωρείται από πολλούς σχετικά “ειδικών συνθηκών”, καθώς αύριο αναμένεται η αξιολόγηση του Χ.Α. από τον οίκο FTSE, ενώ την Παρασκευή λήγει το triple witching Μαρτίου.

Από εκεί και πέρα ασφαλώς και χρήζει υποσημείωσης ότι μέσα σε δύο συνεδριάσεις ο Τραπεζικός δείκτης σημειώνει αθροιστικές απώλειες 11,26%, ενώ σήμερα στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι ΔΕΗ, Ελ. Πετρέλαια, Εθνική, Ταχ. Ταμιευτήριο και Eurobank.

Αντίθετα μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος της Folli Follie Group, που έκλεισε και στο υψηλό ημέρας, ενώ με θετικό πρόσημο διασώθηκαν οι Jumbo και Κύπρου.

Η τελευταία διακίνησε τον υψηλότερο όγκο των τελευταίων 27 συνεδριάσεων, ενώ σήμερα έληξε η διαπραγμάτευση των δικαιωμάτων της Τράπεζας για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την συμπεριφορά της μετοχής από αύριο.

Συμπερασματικά, από την Παρασκευή έκλεισε ένα κύκλος στην Ελληνική Χρηματιστηριακή Αγορά ο οποίος προσδιορίστηκε από την αναδιάρθρωση του Ελληνικού χρέους.

Βραχυπρόθεσμα το Ελληνικό Χρηματιστήριο δεν έχει να προεξοφλήσει κάτι θετικό.
Αντίθετα η “επόμενη ημέρα” αφορά την επανακεφαλαιοποιήση των Τραπεζών, τα άσχημα (κατά το πλείστον) αποτελέσματα χρήσης 2011, τον αστάθμητο πολιτικό παράγοντα και την προσπάθεια αποκρατικοποιήσεων που δεν την πιστεύει κανείς στην Αγορά και αυτό επιβεβαιώνεται καθημερινά από την συμπεριφορά όλων των μετοχών που εμπλέκονται στα σενάρια αποκρατικοποιήσεων - μετοχοποιήσεων.

Από εκεί και πέρα και παίρνοντας τα πράγματα με την σειρά, η Ειδική Επιτροπή της Διεθνούς Ένωσης Συμφωνιών Ανταλλαγής και Παραγώγων (ISDA) αποφάσισε ομόφωνα πως η αναδιάρθρωση του Ελληνικού χρέους αποτελεί πιστωτικό γεγονός.

Δηλαδή αποφάσισαν να πληρώσουν τα CDS, παρά να απενεργοποιήσουν μία Αγορά που έφτιαξαν οι ίδιοι (!!!)

Στη δημοπρασία που θα διενεργηθεί στις 19 Μαρτίου, η αξία του χρέους θα που θα ληφθεί υπόψη θα ανέρχεται στα 20 σεντς στο δολάριο, με τις πληρωμές να ανέρχονται έτσι στα 80 σεντς στο δολάριο, ή στα 2,56 δισ. δολ. τη στιγμή που η καθαρή τους αξίας είναι 3,2 δισ. δολ.

Η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει, τόνισε η Moody's σε ανακοίνωσή της, διατηρώντας πάντως την αξιολόγηση "C", καθώς δεν χρησιμοποιεί χαμηλότερη. Όπως ανέφερε, θεωρεί πως η Χώρα έχει κηρύξει στάση πληρωμών, ως αποτέλεσμα της ανταλλαγής ομολόγων ύψους 177 δισ. ευρώ, με τις ζημίες για τους ομολογιούχους να ξεπερνούν το 70% σε όρους καθαρής τρέχουσας αξίας.
 
Ο οίκος περιμένει τις επόμενες εβδομάδες αντίστοιχες προσφορές για τα ομόλογα σε ξένο δίκαιο, καθώς και για τους κατόχους χρέους Κρατικών εταιριών με εγγύηση Δημοσίου.

Μάλιστα σε νεότερη έκθεσή του ο ίδιος οίκος τονίζει ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις και αμφισβητεί ότι θα επιτευχθεί μείωση του χρέους στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020.

Νέα αναδιάρθρωση του Ελληνικού χρέους, πιθανότατα μέσα στο 2013, βλέπει η UBS, στην τελευταία 12σέλιδη έκθεση της υπό τον τίτλο “Is Greece ring-fenced?”, όπου υποστηρίζει ότι αν και έγινε ένα πολύ σημαντικό βήμα προς την ανάκαμψη από την κρίση μέσω του PSI, ωστόσο οι προκλήσεις παραμένουν.

Πιο συγκεκριμένα, η UBS καταλήγει σε 3 συμπεράσματα:

Οι στόχοι που έχουν τεθεί μέσω του νέου πακέτου είναι απίθανο να επιτευχθούν.
Η Ελλάδα αντιμετωπίζει θεμελιώδεις ανισορροπίες.

Ένα νέο PSI πιθανόν να χρειαστεί στο μέλλον (μάλλον το 2013), ιδιαίτερα αν η Ελλάδα αποτύχει να σημειώσει πρωτογενή πλεονάσματα

Από τη μεριά της η Citigroup, στο σύντομο 6σέλιδο σημείωμα της με τίτλο “After PSI: What next?”, αφού αναλύει τη δομή του σχεδίου αναδιάρθρωσης του Ελληνικού χρέους θεωρεί ότι οι πιέσεις στα νέα Ελληνικά ομόλογα θα παραμείνουν. “Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι το PSI είναι επιτυχημένο σταματώντας την βραχυπρόθεσμη μεταβλητότητα της Αγοράς. Ωστόσο, η Ελλάδα συνεχίζει να αντιμετωπίζει έναν πολύ δύσκολο στόχο, αυτόν του να φέρει το χρέος στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020.

Αυτό μας οδηγεί στην πεποίθηση ότι ενώ οι Έλληνες ομολογιούχοι δεν θα προχωρήσουν σε ρευστοποιήσεις των Ελληνικών ομολόγων, ωστόσο οι ξένοι επενδυτές θα προσπαθήσουν να «ξεφορτωθούν» τα νέα ομόλογα που πήραν μετά την ανταλλαγή.

Μάλιστα, τα περισσότερα ομόλογα που θα τεθούν προς πώληση θα είναι αυτά που συνδέονται με την ανάπτυξη της Χώρας, καθώς με το πρόγραμμα λιτότητας λίγοι είναι οι επενδυτές που θεωρούν ότι η Χώρα μπορεί να επιστρέψει στην ανάπτυξη”, τονίζει ο οίκος.

Το Ελληνικό PSI δεν θα είναι ένα “happy end”, δηλώνουν οι αναλυτές της Bank of America Merrill Lynch. Ο οίκος δεν μπορεί παρά να αναγνωρίσει τα οφέλη της αναδιάρθρωσης του χρέους για την Ελλάδα, εξηγώντας ότι το “haircut” του άνω του 70% είναι υψηλότερο από το μέσο όρο του 38% που έχει σημειωθεί σε άλλες αναδιαρθρώσεις χρεών Χωρών αντίστοιχης εισοδηματικής στάθμης, αλλά και ανάλογο με εκείνο που επέβαλε η Αργεντινή το 2001.

Επιπλέον, η Ελλάδα θα ωφεληθεί σημαντικά από το χαμηλότερο κόστος των επιτοκίων αλλά και από τη μεγαλύτερη περίοδο ωρίμανσης του χρέους.
 
Όπως εξηγεί ο οίκος, επιτυχημένες αναδιαρθρώσεις χρέους χαρακτηρίζονται αυτές που βελτιώνουν τη φερεγγυότητα της Χώρας. Άλλη ένδειξη επιτυχίας είναι να αποφευχθεί η χρεοκοπία για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Με αυτή τη λογική, η BofA ML χαρακτηρίζει ως επιτυχημένες αναδιαρθρώσεις χρέους εκείνες του Πακιστάν (1999), της Ουκρανίας (2000), της Ουρουγουάης (2003) και του Αγ. Δομήνικου (2005).

Στην περίπτωση των Χωρών αυτών, μετά την αναδιάρθρωση, ανακτήθηκε η πρόσβαση στις αγορές και βελτιώθηκαν οι πιστοληπτικές αξιολογήσεις. “Έχουμε, όμως, σοβαρές επιφυλάξεις για το εάν θα υπάρξει παρόμοιο αποτέλεσμα στην Ελλάδα”, τονίζει ο οίκος.

Ακόμα και στο καλύτερο πιθανό σενάριο, το χρέος δεν θα πέσει κάτω από το 120% του ΑΕΠ έως το 2020. “Και το νέο πρόγραμμα εξακολουθεί να στηρίζεται σε υπερ-αισιόδοξες εκτιμήσεις, κάτι που υπονοεί ότι το μέλλον θα φέρει περισσότερες απογοητεύσεις και διαπραγματεύσεις”.

Επιστρέφοντας στο ταμπλώ του Χ.Α., η σημερινή συνεδρίαση ασφαλώς και επιβάρυνε περαιτέρω την τεχνική εικόνα σε δείκτες και επιμέρους μετοχές.

Ο Γενικός Δείκτης έχασε τις 750 αλλά και τις 734 μονάδες και αν συνεχίσει “νότια” η επόμενη “μάχη” θα δοθεί στην ζώνη 714 – 708.

Επίσης ο FTSE υποχώρησε εκ νέου χαμηλότερα από το σημείο “κλειδί” των 300 μονάδων και πλέον ελπίζει να αντέξει η στήριξη των 285 μονάδων.

Διαγράμματα που “γέρνουν” και στους περισσότερους Δεικτοβαρείς Τραπεζικούς τίτλους.
Έτσι η Alpha Bank έχασε την στήριξη των 1,40 ευρώ και αν χάσει και την επόμενη στα 1,30 ευρώ, δεν αποκλείεται να βάλει σε δοκιμασία τα 1,10 ευρώ.

Περίπου η ίδια εικόνα και για τον τίτλο της Εθνικής, που άφησε πίσω του την ζώνη στήριξης 2,45 – 2,40 ευρώ και ελπίζει η διόρθωση να ολοκληρωθεί χωρίς να διασπαστεί καθοδικά η στήριξη των 2,10 ευρώ.

Κακή η τεχνική εικόνα και για το Ταχ. Ταμιευτήριο που έχασε την πρώτη στήριξη των 0,75 ευρώ και αν χάσει και την επόμενη στα 0,60 ευρώ θα αρχίσει να “βλέπει” τα 0,48 ευρώ.

Τρεις οι τίτλοι με θετικό πρόσημο στο ταμπλώ του 20αρη και πιο συγκεκριμένα οι Jumbo (+1,37%), Folli Follie Group (+2,6%) και Κύπρου (+1,54%), ενώ αμετάβλητος έκλεισε τελικά ο τίτλος του ΟΤΕ που απέτυχε να δώσει την τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση.

Αντίθετα οι μεγαλύτερες ημερήσιες απώλειες για Ταχ. Ταμιευτήριο (-12,45%), Alpha Bank (-12,34%), Eurobank (-10,91%), Πειραιώς (-9,07%), Εθνική (-8,37%) και MIG (-7,52%), ενώ με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχώρησε μέχρι τις 733,84 μονάδες (17.09) και έκλεισε τελικά στις 733,89 με απώλειες 2,45%, ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 50 εκατ. από τα οποία τα 4 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΠΑΠ, Jumbo).

Κακή η τελική εικόνα με 46 ανοδικές μετοχές έναντι 95 πτωτικών, ενώ 25 τίτλοι έκλεισαν με απώλειες από 7 έως 19,75%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Οι τελευταίες δύο συνεδριάσεις κατέδειξαν ότι η Αγορά είχε προεξοφλήσει τα όποια θετικά από την ολοκλήρωση του PSI, εκτιμά ο Παναγιώτης Χριστόπουλος.

Από την άλλη το σημαντικό κατέβασμα του τζίρου επιβεβαιώνει την μηδενική εισροή νέων κεφαλαίων στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς οι επενδυτές δείχνουν να παραμένουν σε στάση αναμονής.

Πλέον η προσοχή τους στρέφεται στη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών, με όλα τα σενάρια να είναι ανοιχτά. Είναι πιθανόν δηλαδή να πραγματοποιηθούν κάποιες στρατηγικές συμμαχίες, ενώ δεν πρέπει να αποκλειστεί και η συμμετοχή του Κράτους στα μετοχικά κεφάλαια των ιδιωτικών Χρηματοπιστωτικών Ιδρυμάτων.

Το σίγουρο είναι ότι η νευρικότητα θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό της Αγοράς και στις επόμενες εβδομάδες, με τα αποτελέσματα των εισηγμένων για το 2011, να έχουν μόνο μεμονωμένη (και βραχυπρόθεσμη) επίδραση στο ταμπλώ, αφού η κακή εικόνα για το σύνολο των εταιρειών την περασμένη χρονιά, έχει σε μεγάλο βαθμό προεξοφληθεί στις σημερινές αποτιμήσεις.

Οι επενδυτές θα πρέπει να είναι αρκετά προσεκτικοί στις κινήσεις τους, αφού υπάρχουν ακόμη αρκετές εκκρεμότητες γύρω από τα μελλούμενα της Ελληνικής οικονομίας, τονίζει ο διευθύνων σύμβουλος της Δραξ ΑΧΕΠΕΥ, που δεν αποκλείει κατά τις επόμενες εβδομάδες να υπάρξουν κάποιες αναβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης που θα δώσουν το έναυσμα της επόμενης ανοδικής αντίδρασης.

Με το PSI επετεύχθη ένα πρώτο ζητούμενο, τονίζει ο Στρατής Πολυχρονέας.

Η επιτυχία του PSI+ αποτέλεσε την είδηση όχι μόνο της εβδομάδας, αλλά και των τελευταίων δύο δύσκολων ετών για την Ευρωζώνη, καθώς μια άτακτη χρεοκοπία της Ελλάδας θα μπορούσε να διασπάσει με σχετική ευκολία την φαινομενική συνοχή της ΕΕ, η οποία στο διάστημα των τελευταίων δύο ετών έχει αμφισβητηθεί όσο ποτέ άλλοτε.

Το PSI+ τελικά φαίνεται να ολοκληρώνεται εξαιτίας της ασφαλιστικής δικλείδας των CACs, που παρέχει τη δυνατότητα στο δανειζόμενο να κάνει υποχρεωτική την ανταλλαγή των Κρατικών χρεογράφων για όλους τους ομολογιούχους, επιτυγχάνοντας έτσι το στόχο ελάφρυνσης του χρέους κατά €100 δισ.

Με το βασικό ζητούμενο για την Κυβέρνηση, αλλά και για τους ξένους, να έχει πλέον επιτευχθεί, το οποίο βέβαια δεν ήταν δυνατό να μην είχε διασφαλιστεί σε ένα μεγάλο βαθμό μέσα από τις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις με το IIF, το ζητούμενο στη συνέχεια είναι ίσως η αποφυγή ενός πιστωτικού γεγονότος μέσα στην Ευρωζώνη, καθώς αυτό δύναται να δημιουργήσει ένα αρνητικό προηγούμενο.

Η αναφορά αυτή αφορά τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία ακόμα δε γνωρίζουν αν και πως θα αποζημιωθούν, στην περίπτωση εκείνη που θα υποχρεωθούν να ανταλλάξουν τα ομόλογά τους με νέα ομόλογα που θα λήγουν έως το 2042, βάσει των Κυβερνητικών αναγγελιών και “ανησυχιών” το προηγούμενο χρονικό διάστημα.

Η καλύτερη ίσως λύση για να αποφευχθούν να “κουρευτούν” τα φυσικά πρόσωπα είναι το “κούρεμα” των ομολόγων που αγόρασε η ΕΚΤ, η οποία τους τελευταίους μήνες έχει κόψει πάνω από €1 τρισ. για την παροχή ρευστότητας στις Ευρωπαϊκές Τράπεζες.

Αλλά βέβαια κάτι τέτοιο δεν της επιτρέπεται βάσει των κανονισμών, καθώς ακόμα και αν της επιτρεπόταν μια τέτοια ενέργεια θα ήταν σίγουρο ότι θα δημιουργούσε προηγούμενο και για άλλες Χώρες. Ωστόσο επειδή οι κανόνες υπάρχουν για να αλλάζουν, μια πολιτική απόφαση με έμμεση συμμετοχή της ΕΚΤ θα μπορούσε να βοηθήσει προς τη σωστή κατεύθυνση επιτυγχάνοντας το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Από εκεί και πέρα και σύμφωνα με τον αναλυτή της Solidus Sec., βραχυπρόθεσμα, λείπουν οι θετικοί καταλύτες που θα μπορούσαν να δώσουν νέο αγοραστικό ενδιαφέρον, τουλάχιστον στον Τραπεζικό κλάδο και έτσι η όποια επόμενη ανοδική αντίδραση θα είναι περιορισμένη και ευκαιρία ρευστοποιήσεων (!)

---ΧΠΑ

Με πιέσεις ξεκίνησε η εβδομάδα, ενώ οι μετακυλίσεις θέσεων διατήρησαν υψηλά τις συναλλαγές. Το συμβόλαιο Μαρτίου ακολούθησε τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, παραμένοντας σε premium 0,32%.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 17136, τιμή εκκαθάρισης 296,75), κινήθηκαν μεταξύ 293 και 304,5 μονάδων. Λίγες αγορές από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Σημαντική υποχώρηση (στο 58%) παρουσίασε η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE-20, ενώ μικρότερο ήταν εδώ το ενδιαφέρον των επενδυτών αφού διαπραγματεύτηκαν μόλις 897 δικαιώματα (519 δικαιώματα αγοράς και 378 δικαιώματα πώλησης).

Ιδιαίτερη αυξημένη ρευστότητα παρουσίασαν τα μετοχικά ΣΜΕ εν αναμονή της λήξης του Μαρτίου, με συνολικά 127623 συμβόλαια να αλλάζουν χέρια.

Ελάχιστος ο δανεισμός τίτλων (9300 ΔΕΗ, 62000 Ταχ. Ταμιευτήριο, 91000 Πειραιώς), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (30396), Alpha Bank (23977), ΟΤΕ (1519), Ταχ. Ταμιευτήριο (1493), ΟΠΑΠ (467), Πειραιώς (1994), Κύπρου (44907), Μυτιληναίο (2331), MPB (4534), ΔΕΗ (1564), ΓΕΚ (4052), MIG (5747), Μέτκα (155), Αγροτική (627), Coca-Cola (180), Motor Oil (1259), Ελ. Πετρέλαια (659), Ελλάκτωρα (149), ΕΧΑΕ (273), Σιδενόρ (178), Intralot (1060).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 12/3 δεν σημειώθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις. Επίσης δεν σημειώθηκε κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Εθνική (21044315 τεμ.), Eurobank (10474996 τεμ.), Κύπρου (4936826 τεμ.), Πειραιώς (10314950 τεμ.), MPB (8182365 τεμ.), MIG (6135640 τεμ.), ΟΤΕ (5712446).

Να σημειωθεί ότι 16149 συμβόλαια του FTSE, λήξεως Μαρτίου, δεν έχουν κλείσει ή μετακυλιστεί θέσεις.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v