ΧΑ: Και τώρα δουλειά στα δύσκολα

Μετά την ολοκλήρωση του PSI αρχίζει ο επόμενος κύκλος εμποδίων, δυσκολιών. Κλειδί οι τράπεζες, που θα μετρήσουν σημαντικά βάρη, με ζητούμενη την επιβεβαίωση ή όχι στηρίξεων στις 280 μονάδες για τον FTSE 20.

Νέα κίνητρα και το επόμενο δέλεαρ ψάχνει η αγορά. Ωστόσο, η συνέχεια μόνο εύκολη δεν είναι, καθώς ξεκινά από σήμερα η διελκυστίνδα για τις δόσεις του νέου δανείου. Σύμφωνα με σχετικό θέμα της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συζητήσουν σήμερα για το εάν η Ελλάδα έχει προχωρήσει στην υλοποίηση όλων των απαραίτητων όρων ώστε να ξεκινήσει η συζήτηση για την εκταμίευση του δεύτερου δανείου. Η πρώτη εκταμίευση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο έως τις 20 του μήνα για να καλυφθούν οι πρώτες υποχρεώσεις έναντι των δανειστών.

Μεγάλες όμως είναι οι ζημίες, όπως σημειώνει ο Χρ. Κίτσιος, που θα γράψουν από το PSI στα βιβλία τους οι ελληνικές τράπεζες. Και αυτό είναι κάτι που αποτυπώνεται από τα μέσα της συνεδρίασης της Παρασκευής τόσο στον κλαδικό δείκτη όσο και στον FTSE 20. Στις 306,55 μονάδες ο 20άρης, στις 752,35 μονάδες ο Γενικός Δείκτης.

Την ίδια στιγμή, η χώρα, και η οικονομία βεβαίως, εισέρχεται και τυπικά σε προεκλογική περίοδο και σε τούνελ λιτότητας παρά το PSI, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Έλενα Λάσκαρη.

Όλα αυτά θα συνεχίσουν να αποτυπώνονται στο ταμπλό. Σημείο αναφοράς και προσώρας στήριξη για τον FTSE 20 είναι οι 280 μονάδες. Όπως αντίστοιχα τα 2,20 ευρώ για τη μετοχή της Εθνικής, επίπεδα όπου επιχειρείται να διαμορφωθεί ένα δίχτυ ασφαλείας.

Μετά την ολοκλήρωση του PSI, η αγορά κι οι τράπεζες εισέρχονται στην τελική ευθεία για τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησής τους. Πολλοί είναι αυτοί που προεξοφλούν πως η σχετική διαδικασία θα γίνει σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών, ωστόσο μέχρι τότε μεσολαβεί μια περίοδος ικανή να δώσει μεταβλητότητα, ευκαιρίες αλλά και παγίδες σε τράπεζες, στον FTSE 20 και σε μετοχές-σηματωρούς του δείκτη.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v