Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Χωνεύει το "κούρεμα" με... Coca Cola

Πάνω από τον κινητό μέσο όρο 30 ημερών έκλεισε ο ΓΔ, σε μια συνεδρίαση με λιγότερους τραπεζικούς πρωταγωνιστές και ισχυρή άνοδο 7,6% για την Coca Cola. Πάνω από τα 7€ ο ΟΠΑΠ, υπεραπόδοση για Alpha.

Η προοπτική επιτυχούς ανταλλαγής ομολόγων στην Ελληνική συμφωνία για το PSI, έδωσε το δικαίωμα στον Γενικό Δείκτη του Χ.Α. να κινηθεί μόνιμα με θετικό πρόσημο, όμως δεν έλειψαν οι διακυμάνσεις καθώς το εύρος μέσα στο οποίο κινήθηκε ο Δείκτης πλησίασε τις 30 μονάδες.

Μάλιστα έκλεισε σχετικά κοντά στο υψηλό ημέρας, καθώς την κόπωση των Τραπεζικών τίτλων αναπλήρωσε σε σημαντικό βαθμό το κλείσιμο (μέσω των δημοπρασιών) της Coca-Cola στα υψηλά ημέρας και με διόλου ευκαταφρόνητα κέρδη.

Αξίζει επίσης να επισημανθεί ότι οι σημερινοί Τραπεζικοί πρωταγωνιστές (ακόμα και στα υψηλά ημέρας) ήταν σαφώς λιγότεροι από τους συνηθισμένους, καθώς Πειραιώς και Ταχ. Ταμιευτήριο ακολουθούσαν με δυσκολία την κίνηση των Εθνικής, Alpha Bank, Eurobank.

Αξιοπρόσεκτα κέρδη για Βιοχάλκο (έκλεισε στο υψηλό ημέρας) και Motor Oil, ενώ από τους υπόλοιπους θεωρούμενους Δεικτοβαρείς τίτλους, ίσως αξίζει να επισημανθεί η επιστροφή του ΟΠΑΠ υψηλότερα των 7,00 ευρώ.

Από εκεί και πέρα δεν μπορεί να αμφισβητηθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση έδωσε κάποιες πρώτες θετικές τεχνικές ενδείξεις, ιδίως για τον Γενικό Δείκτη που έδωσε κλείσιμο υψηλότερα των 755 μονάδων (απλός ΚΜΟ 30 ημερών). Σε περίπτωση επιβεβαίωσης, κάτι τέτοιο θα ήταν σηματωρός για τα χαρτοφυλάκια που κινούνται με αποκλειστικό γνώμονα τις τεχνικές ενδείξεις (!)

Πάντως κλεισίματα υψηλότερα των 800 μονάδων θα απαιτήσουν ειδήσεις και τζίρους υψηλότερους των 100 εκατ. ευρώ.

Ο FTSE, έστω και οριακά επέστρεψε υψηλότερα της ζώνης 313 – 300 και άφησε πίσω τα σενάρια για αναζήτηση στήριξης προς τις 280 μονάδες.

Σε περίπτωση συνέχισης της νέας ανοδικής αντίδρασης, θεωρείται εξαιρετικά δύσκολη η ανοδική διάτρηση της ζώνης 342 – 350 μονάδων.

Από την άλλη ίσως χρήζει προσοχής ότι ο σημερινός τζίρος δεν συνηγορεί για τόσο σημαντική άνοδο και παραπέμπει περισσότερο σε στάση αναμονής των εν δυνάμει πωλητών και πολύ λιγότερο σε έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον.

Παρά ταύτα οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου δηλώνουν ιδιαίτερα επιφυλακτικοί, εκτιμώντας ότι αν και οι επόμενες συνεδριάσεις είναι θετικές στο Χ.Α., αυτό θα είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για την έξοδο των βραχυπρόθεσμων επενδυτών με την προοπτικής της κατοχύρωσης κερδών, καθώς ελάχιστοι από τους ημερήσια ασχολούμενους με το Χ.Α. αναζητούν την μεσομακροπρόθεσμη τάση, ιδιαίτερα όταν είναι μπροστά στην Αγορά σημαντικές αυξήσεις κεφαλαίου για τον Τραπεζικό κλάδο που με βάση τις συμφωνίες πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Είναι προφανές ότι οι προσδοκίες αλλά και οι κεφαλαιακές ανάγκες θα καθορίσουν αποφασιστικά την πορεία της Αγοράς τους επόμενους μήνες.

Μία από τα ίδια από το μέτωπο της πραγματικής εγχώριας οικονομίας.

Σε 5,7 δισ. ευρώ ανέρχονταν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου στα τέλη Δεκεμβρίου 2011.

Στο 21% αυξήθηκε η ανεργία τον Δεκέμβριο, ενώ ο αριθμός των ανέργων διαμορφώθηκε στο 1.033.507 άτομα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ, το ποσοστό ανεργίας τον Δεκέμβριο του 2011 ανήλθε σε 21%, έναντι 14,8% τον Δεκέμβριο του 2010 και 20,9% τον Νοέμβριο του 2011.

Αύξηση 30% σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο εμφανίζει η αναλογία των κλειστών Επιχειρήσεων προς τις ανοιχτές, σύμφωνα με τα συμπεράσματα έρευνας (Μάρτιος 2012) της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου. Στο σύνολο της Αττικής η αναλογία κλειστών καταστημάτων προς ανοικτά είναι 25,6%, δηλαδή έχουν βάλει λουκέτο 2374 Επιχειρήσεις επί του συνόλου που είναι 9275 Επιχειρήσεις.

Απόλυτα φυσιολογικό είναι, μέχρι την ολοκλήρωση του PSI+, να συνεχίζονται οι “εισαγόμενες” εκτιμήσεις που αφορούν το εν λόγω θέμα.

Η απόφαση που έλαβε προ ημερών η ISDA, σύμφωνα με την οποία η αναδιάρθρωση του Ελληνικού χρέους δεν αποτελεί πιστωτικό γεγονός που ενεργοποιεί τα CDSs, δημιουργεί ερωτήματα για τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων της Διεθνούς Ένωσης, σύμφωνα με τους συντάκτες του Bloomberg.

Η αλήθεια είναι ότι το ποσό που βρίσκεται στο τραπέζι είναι σχετικά μικρό -περίπου 3,2 δισ. δολάρια καθαρά. Όμως το θέμα δεν είναι αυτό. Το θέμα είναι η αξιοπιστία των διαδικασιών της ISDA, όπου η Ελλάδα είναι η πρώτη από μια σειρά πιθανών δοκιμασιών.
 
Εάν η Ιρλανδία, η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Ισπανία ή οποιαδήποτε άλλη προβληματική Χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιλέξει την αναδιάρθρωση του χρέους της όπως έκανε η Ελλάδα, η μέχρι τώρα... σκιώδης ISDA μπορεί να γίνει πασίγνωστη", σχολιάζουν.

Για το ενδεχόμενο ενεργοποίησης των CDSs στα Ελληνικά ομόλογα προετοιμάζεται “αθόρυβα” η ISDA. Χθες το βράδυ (7 Μαρτίου), η Διεθνής Ένωση Συμφωνιών Ανταλλαγής και Παραγώγων (ISDA) ανάρτησε στην ιστοσελίδα της μια προκαταρκτική λίστα με τις υποχρεώσεις (σ.σ. ομόλογα) που έχουν εκδοθεί ή έχουν την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, οι οποίες θα καλυφθούν στην περίπτωση πιστωτικού γεγονότος.

Στην ανακοίνωσή της η ISDA επιμένει πως η δημοσιοποίηση της λίστας αυτής δεν γίνεται προσβλέποντας υποχρεωτικά σε ανακοίνωση πιστωτικού γεγονότος, ωστόσο, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, “τα Μέλη της ISDA έχουν σημειώσει πως, υπό τις τρέχουσες οικονομικές συνθήκες και λαμβάνοντας υπ’ όψιν την πιθανή χρήση των ρητρών συλλογικής δράσης, είναι συνετό η ISDA να είναι προετοιμασμένη στο ενδεχόμενο όπου η EMEA Determinations Committee κρίνει ότι συντελέστηκε πιστωτικό γεγονός”.

Μετά την ολοκλήρωση του PSI, το επόμενο στοίχημα της Ελλάδας θα είναι οι εκλογές, που αναμένονται στις αρχές Μαϊου, σύμφωνα με την BofA Merrill Lynch Global Research.
Όπως αναφέρει, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, είναι τρομακτικές, με τα δύο μεγάλα κόμματα, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, να συγκεντρώνουν λιγότερο από το 40% των ψήφων.

Το καλύτερο σενάριο είναι να προκύψει μια αδύναμη Κυβέρνηση συνασπισμού, η οποία θα είναι ευάλωτη μετά από κάθε δύσκολη ψηφοφορία, χωρίς να αποκλείεται η πιθανότητα επαναληπτικών εκλογών.

Τέλος, σύμφωνα με τον οίκο (που δεν φαίνεται να ξέρει καλά την Ελληνική πραγματικότητα) υπάρχει και το ενδεχόμενο, τα αριστερά κόμματα να σχηματίσουν συνασπισμό. Τέλος, σημειώνει ότι το PSI, το μόνο που κάνει, είναι να κερδίζει χρόνο για την Ελλάδα.

"Εξακολουθούμε να θεωρούμε πιθανή τη χρεοκοπία της Ελλάδας στο προσεχές μέλλον, αλλά και την αποχώρησή της από την Ευρωζώνη", επισημαίνουν από την πλευρά τους οι αναλυτές της Capital Economics.

Ο πλήρης αντίκτυπος της ενεργοποίησης των ρητρών συλλογικής δράσης (CACs) εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης δεν έχει ακόμη αποτιμηθεί, σημειώνει από την πλευρά της η Citigroup.

Κατά τη Citi, η ενεργοποίηση των Ελληνικών CDS μετά την ενεργοποίηση των CACs θα έχει περιορισμένο αντίκτυπο τόσο στη διάθεση για ανάληψη ρίσκου στις Αγορές, όσο και την πορεία του ευρώ.

Στα θετικά της ημέρας, η ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία η ΕΚΤ θα αποδέχεται τα Ελληνικά ομόλογα ως εγγυήσεις για παροχή ρευστότητας.

Σχετικά θετικότερη των προηγουμένων η εικόνα των διεθνών Αγορών, ενώ υψηλότερα των 1,3250 δολαρίων κινείται το ευρώ.

Υποστηρικτική στην ψυχολογία των αγοραστών και η μικρότερη του αρχικού συρρίκνωση του Ιαπωνικού ΑΕΠ.

Πιο συγκεκριμένα, η αναθεώρηση του ΑΕΠ εμφάνισε συρρίκνωση 0,2%, ποσοστό καλύτερο από την αρχική μέτρηση του 0,6%.

Αμετάβλητα στο ιστορικά χαμηλό 0,5% διατήρησε τα επιτόκιά της η Τράπεζα της Αγγλίας, όπως αναμενόταν. Επίσης, η Κεντρική Τράπεζα της Βρετανίας διατήρησε αμετάβλητο το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης στα 325 δισ. στερλίνες. Αμετάβλητο διατήρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το επιτόκιο του ευρώ κατά την τακτική συνεδρίαση στην Φρανκφούρτη. Η απόφαση ήταν ευρύτατα αναμενόμενη στις Αγορές.

Υπάρχουν ενδείξεις σταθεροποίησης στην οικονομία της Ευρωζώνης, δήλωσε ο Κεντρικός Τραπεζίτης της Ευρωζώνης, παρουσιάζοντας τις αναθεωρημένες εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Παρά τις ευνοϊκές ενδείξεις ομαλότητας ωστόσο, η οικονομία της Ευρωζώνης παραμένει υποκείμενη σε πτωτικούς κινδύνους, ενώ οι τιμές του πληθωρισμού υπόκεινται σε ανοδικούς κινδύνους, τόνισε ο κ. Mario Draghi.Από την άλλη, αύξηση μεγαλύτερη των εκτιμήσεων κατέγραψαν οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ.

Ειδικότερα, την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 3 Μαρτίου, οι νέες αιτήσεις αυξήθηκαν κατά 8000 στις 362000. Σημειώνεται πως ο αριθμός των αιτήσεων της προηγούμενης εβδομάδας αναθεωρήθηκε ανοδικά στις 354 χιλ. από 351 χιλ. Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires προέβλεπαν άνοδο κατά 2000.

Επιστρέφοντας στο ΧΑ, πέντε οι “κόκκινοι” τίτλοι στο ταμπλώ του 20αρη και πιο συγκεκριμένα οι Τιτάν (-1,93%), Κύπρου (-0,75%), Πειραιώς (-0,21%), MPB (-0,66%), MIG (-0,28%).

Αντίθετα τα μεγαλύτερα κέρδη για Coca –Cola (+7,64%) και Alpha Bank (+5,16%). Κέρδη μεγαλύτερα του 4% για Βιοχάλκο και Motor Oil και του 3% για Μυτιληναίο, ΟΠΑΠ, Εθνική και Eurobank, ενώ με μικρότερα κέρδη έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE.

Όπως προαναφέρθηκε ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχήθηκε μέχρι τις 774,95 (16.20), στις 17.00 βρέθηκε στις 766,05 και τελικά έκλεισε στις 768,9 μονάδες με κέρδη 3,18%, ενώ ο τζίρος έφθασε τα 63,5 εκατ. από τα οποία τα 1 εκατ. αφορούσαν “πακέτα”.

Καλή η τελική εικόνα με 97 ανοδικές μετοχές έναντι 56 πτωτικών και 30 τίτλοι έκλεισαν με ημερήσια κέρδη από 5 έως 21,15%.

Αναφέροντας τους θετικούς πρωταγωνιστές, τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για Ελ. Καλώδια, Τέρνα Ενεργειακή και ΓΕΚ Τέρνα, μόνιμα με θετικό πρόσημο η κίνηση σε Μέτκα και Ιντρακάτ, κινητικότητα στον Fourli, σε “ήρεμη δύναμη” εξελίσσεται η Frifoglass, ενώ η ΣΙΔΜΑ, με ελάχιστες συναλλαγές, έχει εξαπολύσει αντεπίθεση από τα 0,5040 ευρώ (31/1).

Με λίγες συναλλαγές “φούσκωσε” και με λίγες “ξεφουσκώνει” ο Περσέας, υπό σημαντική πίεση ο Βωβός, λίγο κράτησε η “χαρά” στην Cyclon, ενώ κανείς δεν ξέρει γιατί συνεχίζει να ανεβαίνει ο Κέκροπας (!)

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Η τρέχουσα εβδομάδα κινείται σχεδόν αποκλειστικά στο ρυθμό των αποτελεσμάτων του PSI που θα γίνουν γνωστά μέχρι την Παρασκευή, τονίζει ο Νίκος Χριστοδούλου.

Μετά από μια σειρά από άνευρες συνεδριάσεις με επιστροφή σε πολύ χαμηλούς τζίρους που εξέφραζαν επιφυλακτικότητα από πλευράς επενδυτών άρχισε να προεξοφλείται μια θετική εξέλιξη σχετικά με τη συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών.

Η φημολογία ότι επιτεύχθηκε ο κατώτατος στόχος της συμμετοχής κατά τα 2/3 και η διάψευση ότι θα χρειαστεί παράταση χρόνου για να ολοκληρωθεί η διαδικασία οδήγησαν σε αλλαγή του υποτονικού κλίματος από τα μέσα της συνεδρίασης της Τρίτης.

Πολλές συζητήσεις γίνονται επίσης για την ενεργοποίηση των ρητρών συλλογικής δράσης, για την οποία οι πιθανότητες φαίνονται μοιρασμένες. Για την Ελληνική Αγορά το καλύτερο σενάριο θα ήταν εθελοντική συμμετοχή κατά 90% το οποίο φαίνεται δύσκολο αυτή τη στιγμή.

Πολύς ντόρος έχει γίνει για την εξαίρεση των δανείων Τραπεζών προς ΔΕΚΟ που φαίνεται ότι δε θα γίνει τελικά και για τη συμμετοχή των φυσικών προσώπων.

Με την εξαίρεση ορισμένων ομάδων κατόχων ομολόγων από τις ρήτρες συλλογικής συμμετοχής για νομικούς λόγους και την αύξηση των ζημιών των Ελληνικών Τραπεζών από το “haircut” απομακρύνεται ο αρχικός στόχος του όφελους €100 δισ για το Ελληνικό Δημόσιο ακόμα και αν ενεργοποιηθούν οι ρήτρες.

Αυτό το γεγονός και τα πρόωρα σενάρια για νέο “haircut” στους επόμενους μήνες είναι ανασταλτικοί παράγοντες για σημαντική άνοδο στην Ελληνική Αγορά.

Οι πρώτες θετικές ενδείξεις από το PSI βοήθησαν στο να διατηρηθούν οι 730 μονάδες σε επίπεδο Γενικού Δείκτη. Έτσι βρίσκεται σε ισχύ ακόμα το ανοδικό momentum και ο Γ.Δ. παραμένει σταθερά πάνω από τον ΚΜΟ των 50 ημερών.

Μια θετική έκβαση του PSI θα μπορούσε να οδηγήσει στα υψηλά έτους του περασμένου μήνα αλλά όχι και για κάτι παραπάνω καθώς η κατάσταση σχετικά με τη βιωσιμότητα του Ελληνικού χρέους παραμένει ρευστή.

Η φετινή χρονιά μοιάζει πολύ με την περσινή χρονιά κατά τους 2 πρώτους μήνες του χρόνου από πλευράς χρηματιστηριακών αποδόσεων.
 
Έτσι και πέρυσι καταγράψαμε σημαντικά κέρδη τον Ιανουάριο με τις Τράπεζες να πρωταγωνιστούν θετικά ενώ ακολούθησε υποχώρηση το Φλεβάρη και κυρίως στο β΄ μισό του μήνα, για να ακολουθήσει μια σχεδόν συνεχόμενη υποχώρηση 10 μηνών.

Στον τραπεζικό κλάδο εντείνονται οι ανησυχίες για τη συρρίκνωση των Τραπεζικών καταθέσεων στα €169 δισ τον Ιανουάριο και για το που θα φτάσουν οι τελικές απώλειες από PSI, Blackrock και “κούρεμα” δανείων των ΔΕΚΟ, επισημαίνει ο κ. Χριστοδούλου (Τμήμα Μελετών και Αναλύσεων Merit ΑΧΕΠΕΥ).

----ΧΠΑ

Συνεδρίαση σημαντικής ανόδου, με αύξηση των συναλλαγών, ενώ αυξάνονται οι μετακυλίσεις θέσεων. Το συμβόλαιο Μαρτίου ακολούθησε τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, με σχετικά ηπιότερη διάθεση, γυρίζοντας σε υποτίμηση 0,15%, ενώ μετά τις 17.00 έγιναν πράξεις με discount έως και 1%.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 14518, τιμή εκκαθάρισης 314), κινήθηκαν μεταξύ 306,75 και 319,5 μονάδων. Παραμένουν αμέτοχα τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE/ASE-20 ήταν στο 71% ενώ ο όγκος συναλλαγών ήταν στα 900 δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης (719 δικαιώματα αγοράς και 181 δικαιώματα πώλησης).

Στην αγορά των ΣΜΕ επί μετοχών διακινήθηκαν συνολικά 91.249 συμβόλαια
Επέστρεψε ο δανεισμός τίτλων (3114800 Εθνική, 37400 Ταχ. Ταμιευτήριο, 7600 Coca-Cola), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (23153), Alpha Bank (23846), ΟΤΕ (1373), Ταχ. Ταμιευτήριο (281), ΟΠΑΠ (734), Πειραιώς (3068), Κύπρου (23203), Μυτιληναίο (978), MPB (3235), Τιτάνα (133), ΔΕΗ (1345), ΓΕΚ (991), MIG (7058), ΕΧΑΕ (141), Μέτκα (272), Αγροτική (485), Σιδενόρ (112), Coca-Cola (134), Intralot (171), Motor Oil (328).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 8/3 δεν σημειώθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις. Επίσης δεν σημειώθηκε κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Εθνική (18886515 τεμ.), Eurobank (10600996 τεμ.), Κύπρου (4936826 τεμ.), Πειραιώς (11142492 τεμ.), MPB (9501367 τεμ.), MIG (6135640 τεμ.), ΟΤΕ (5769446).

Να σημειωθεί ότι 22343 συμβόλαια του FTSE, λήξεως Μαρτίου, δεν έχουν κλείσει ή μετακυλιστεί θέσεις.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v