Σήμερα... κληρώνει και για το ΧΑ

Στα τελευταία μέτρα του… μαραθώνιου το ΧΑ θα επιχειρήσει να προεξοφλήσει τις όποιες εξελίξεις. Κλειδί οι 300 μονάδες για τον FTSE 20, η επιβεβαίωση της στήριξης της ΕΤΕ και η κινητικότητα στην Alpha Bank. Ανοιγμα με κέρδη 2%

"Ο πρώτος στόχος της επίτευξης απαρτίας επιτεύχθηκε. Ο δεύτερος είναι η οικειοθελής συμμετοχή να ξεπεράσει το 80% ώστε να ενισχυθεί το καλό κλίμα για τη χώρα διεθνώς". Η παραπάνω δήλωση κυβερνητικού στελέχους στο Euro2day αντικατοπτρίζει την αισιοδοξία που υπάρχει στο οικονομικό επιτελείο για την πορεία του PSI, μερικές ώρες πριν από τη λήξη της περιόδου αποδοχής, για το σκέλος των ομολόγων που διέπονται από το ελληνικό δίκαιο (177,5 δισ. ευρώ). Αυτά αναφέρονται, μεταξύ άλλων, στο σημερινό κύριο θέμα του euro2day, το οποίο με πληθώρα άρθρων, αναφορών, αναλύσεων και θέσεων παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις τόσο σημαντικές εξελίξεις για τη χώρα και την οικονομία, του Χ.Α. συμπεριλαμβανομένου.

Στο Χ.Α. και στις αγορές συνολικότερα συνεχίζεται η προσπάθεια προεξόφλησης, με τα χρηματιστήρια σε άμεση συσχέτιση μεταξύ τους και τους επενδυτές σε εγρήγορση, κυρίως όμως οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες. Χαμηλότερα, στις 745,23 μονάδες διόρθωσε χθες ο Γενικός Δείκτης, στις 305,88 μονάδες ο FTSE 20, με… βαρίδι το -4,83% της Coca Cola 3E και δευτερευόντως λόγω της νέας υποχώρησης του ΟΤΕ και της… βουτιάς της ΔΕΗ στα 3,28 ευρώ.

Ωστόσο, από τεχνικής πλευράς, όσον αφορά τη βραχυπρόθεσμη προσέγγισή μας, είμαστε εντός στόχου και γι' αυτό μένουμε εντός παιδιάς. Τουλάχιστον όσο το ενδιαφέρον και τα περισσότερα… πονταρίσματα εστιάζουν στον τραπεζικό κλάδο, σε αυτόν, δηλαδή, που επηρεάζεται άμεσα και περισσότερο από τη διαδικασία του «κουρέματος».

Στο εύρος των 2,44-2,60 κυμάνθηκε η μετοχή της Εθνικής, με κλείσιμο στα 2,50 ευρώ και με συναλλαγές 4.268.361 τεμαχίων. Σχετικά μέτριος ο τζίρος (σε σύγκριση με τον μέσο όρο των τελευταίων δύο εβδομάδων), απρόσκοπτη η επιβεβαίωση των 2,20 ευρώ, που μέχρι νεωτέρας μένουν σημείο αναφοράς και στήριξη για την ΕΤΕ. Στο εύρος του 1,51-1,64 ευρώ η Alpha Bank, που έκλεισε στο 1,55 ευρώ και πάλι με αυξημένες συναλλαγές 5.805730 τεμαχίων και καλά ενημερωμένες πηγές επιμένουν για σημαντικές εξελίξεις σχεδόν μετά την ολοκλήρωση του PSI Plus.

Όμως, το ενθαρρυντικό είναι πως σταδιακά -έστω και με χαμηλό ρυθμό- μπαίνουν στο παιχνίδι όλο και περισσότεροι παίκτες, ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τη συνέχεια.

Σε σχετικό θέμα, όπου καταγράφεται η αμετάβλητη θέση των ξένων (τον Φεβρουάριο), διαπιστώνεται μικρή ενίσχυση ενεργών μερίδων. Συγκεκριμένα, τον Φεβρουάριο ανήλθαν στις 48.198 έναντι 38.239 τον προηγούμενο μήνα (το Φεβρουάριο 2011 ο αριθμός των ενεργών μερίδων ανήλθε στις 55.244). Θα πείτε πως η μεταβολή είναι σχεδόν αμελητέα, ωστόσο είναι μία ένδειξη. Τάση που θα μπορούσε να διατηρηθεί και να ενισχυθεί εάν σταδιακά διαμορφωθούν οι κατάλληλες συνθήκες. Ακόμα μία ένδειξη πως στο Χ.Α. έχουμε δει τον πυθμένα ή ότι τα ελάχιστα είναι πέριξ των ιστορικών χαμηλών των 236,32 μονάδων, σύμφωνα με την εκτίμηση αρκετών παικτών και φίλων. Εκτίμηση που με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία και τις εξελίξεις ασπαζόμαστε.

Στα τρία κρίσιμα βήματα ως τη Δευτέρα αναφέρεται το euro2day και αρκετοί βραχυπρόθεσμοι παίκτες ενισχύουν από χαμηλά επίπεδα τιμών τις θέσεις τους. Κυρίως σε τραπεζικές μετοχές αλλά και σε τίτλους-σηματωρούς της μεσαίας και χαμηλότερης αποτίμησης. Εάν τους βγει, θα κάνουν καλό ταμείο… καθώς η τεχνική προσέγγιση ορισμένων τίτλων-κλειδιών παραπέμπει σε κίνηση προεξόφλησης και καταγραφής υψηλότερων τιμών.

Σημειωτέον πως ο FΤ 40M έκλεισε πάνω από τις 700 μονάδες, με ισχυρή αντίδραση από μετοχές όπως Ελληνικά Καλώδια, Σωληνουργεία Κορίνθου και Σιδενόρ αλλά και ΓΕΚ Τέρνα-Τέρνα Ενεργειακή όπως και Μέτκα, ΕΛΓΕΚΑ κ.ά. από αυτήν την κατηγορία. Σε σημείο καμπής και ο Small Cap (επαναπροσεγγίζει τις 200 μονάδες), ο οποίος δείχνει έτοιμος να ακολουθήσει τη συνολικότερη κίνηση της αγοράς.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v