ΧΑ: Στο επίκεντρο CACs και PSI

Με πολύ πιθανό το ενδεχόμενο ενεργοποίησης των CACs η ταλαιπωρία στο ΧΑ προεξοφλείται πως θα συνεχιστεί. Παραμένουν κλειδιά-σημεία αναφοράς οι 280 μονάδες για τον Ft 20 και τα 2,20 ευρώ για την Εθνική.

Μεγάλη ομάδα πιστωτών συμφώνησε να συμμετάσχει στο PSI, αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times και επισημαίνει πως η ενεργοποίηση των ρητρών συλλογικής ευθύνης είναι μάλλον αναπόφευκτη.

Αυτή η εκτίμηση εξηγεί τη χθεσινή διόρθωση και την πίεση που δέχτηκαν κυρίως οι τραπεζικές μετοχές, με συνέπεια την υποχώρηση του Γενικού Δείκτη στις 734,70 μονάδες και του Ftse20 στις 297,15.

Με την Εθνική να ταλαιπωρείται, ενώ οι συναλλαγές δεν ξεπέρασαν τα 3 εκατομμύρια κομμάτια και η τιμή διόρθωσε κατά 5,33%, στα 2,31 ευρώ.

Στην πλειονότητά τους (κυρίως) οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες είχαν προεξοφλήσει πως αυτή η εβδομάδα θα κινηθεί στον ρυθμό του PSI κι εύλογος είναι ο συγχρονισμός των κινήσεών τους με τις διαρροές, φήμες κι εξελίξεις.

Και εν τέλει με το οριστικό αποτέλεσμα. Στο σχετικό θέμα του euro2day σημειώνεται πως οι F.T. επικαλούνται πηγές από την Αθήνα. Σύμφωνα με αυτές, το ποσοστό συμμετοχής ξεπερνά το 75%-80%, αλλά με ανοιχτό το ενδεχόμενο ενεργοποίησης των CACs, οπότε εκτιμάται ότι θα μπορούσε να ανέλθει στο 90%-95% και το πρόγραμμα να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τη Δευτέρα.

Αναμφίβολα, η εξέλιξη της διαδικασίας επιβαρύνει τη θέση (κατ' αρχάς) των τραπεζών, παρ' όλα αυτά το ενδεχόμενο ενεργοποίησης των ρητρών συμπεριλαμβανόταν σε αυτά που περίμενε η αγορά. Μέρος αυτής της προεξόφλησης έχει επιχειρηθεί κι έχει αποτιμηθεί και πρακτικά σημαίνει πως το Χ.Α. πιθανότατα θα δοκιμάσει τις αμέσως χαμηλότερες στηρίξεις του. Δηλαδή τις 280 μονάδες για τον 20άρη και τα 2-2,20 ευρώ για την Εθνική.

Ωστόσο, θα πρέπει να συνεκτιμηθεί πως η χθεσινή διόρθωση έγινε με 31,7 εκατ. ευρώ, από τα οποία περίπου τα 10,5 εκατ. μόλις σε τρεις τίτλους (Εθνική, Alpha Bank και Eurobank). Όμως, υψηλές συναλλαγές και μάλιστα 7,2 εκατ. ευρώ έγιναν στη μετοχή του ΟΤΕ που χθες έγραψε ακόμη ένα ιστορικό χαμηλό (στα 2,18 ευρώ), με την αποτίμησή του να είναι χαμηλότερη μόλις 80 εκατ. ευρώ, για να χάσει το 1 δισ. ευρώ.

Χρηματιστηριακή απαξίωση ενδεικτική όχι μόνο της… φροντίδας του βασικού μετόχου (Deutsche Telekom) αλλά και του εγχώριου συστήματος, που απαθές και ατάραχο παρακολουθεί για περίπου δύο χρόνια τον ευτελισμό (στο… ταμπλό) ενός πάλαι ποτέ κραταιού Οργανισμού.

Σε διόρθωση και η μετοχή της ΔΕΗ, που αν χάσει τα 3,30 ευρώ κινδυνεύει να διορθώσει αμέσως προς το ιστορικό ελάχιστο των 3,08 ευρώ που σημειώθηκε στις 16/1/2012. Ο τρίτος της… ομάδας (ΟΠΑΠ ) λόγω και της προγραμματιζόμενης εκχώρησης του μειοψηφικού ποσοστού φαίνεται πως έχει κίνητρο αν μη τι άλλο να αποφύγει -προσώρας- την… τύχη του ΟΤΕ και της ΔΕΗ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v