Ψάχνει τζίρο και κατεύθυνση η Σοφοκλέους

Από Δευτέρα τα σπουδαία με το PSI να “μετρά” τις διαθέσεις των ιδιωτών ομολογιούχων. Συναλλαγές μετριότατες, μεταβλητότητα περιορισμένη και κινήσεις τακτικής με τον ΓΔ πέριξ των 750 μονάδων. Κέρδη για ΕΤΕ.

Στις ελάχιστες συναλλαγές των 16,8 εκατ. ευρώ (στις 13:55) αποτυπώνεται εύγλωττα η εικόνα της αγοράς. Σε μία περισσότερο διαδικαστικού χαρακτήρα συνεδρίαση, με τους βραχυπρόθεσμους παίκτες να παρακολουθούν και να περιμένουν τις εξελίξεις από το μέτωπο του PSI.

Σε στενότατο εύρος η διακύμανση βασικών δεικτών και μετοχών, με τον Ftse20 στις 302-311 μονάδες και τον Γενικό οριακά στην περιοχή των 750, την ώρα όπου οι κινήσεις των παικτών περιορίζονται σε μετρημένες μετοχές.

Στο εύρος των 2,42-2,51 ευρώ η μετοχή της Εθνικής, με συναλλαγές 1,5-1,6 εκατ. τεμαχίων, παρουσιάζει θετική απόδοση 2,08% σε διάστημα μιας εβδομάδας. Η Εθνική ήταν από τις εξαιρέσεις του κλάδου που κέρδισαν έδαφος στις τελευταίες συνεδριάσεις (ξεχώρισε με 10,5% η Marfin Popular Bank ) καθώς η Πειραιώς, η Eurobank κι η Κύπρου υποχώρησαν ενώ η Alpha Bank με το σημερινό 3,7% παραμένει σταθερή.

Πάντα σε εβδομαδιαία βάση, και σε μία περίοδο όπου επισπεύδονται οι εξελίξεις για την έγκριση των νέων δανειακών χορηγήσεων προς την Αθήνα. Στη σύνοδο, που ολοκληρώθηκε λίγο νωρίτερα, φαίνεται πως έκλεισε και τυπικά το θέμα και η ελληνική πλευρά περιμένει να λάβει χώρα η πρώτη δόση (προκειμένου άλλωστε να πληρωθούν τα οφειλόμενα του Μαρτίου).

Ωστόσο, το Χ.Α. έχει προεξοφλήσει όλες αυτές τις εξελίξεις, θεωρώντας εκ των ων ουκ άνευ το πράσινο φως των δανειστών. Εύλογα, το ενδιαφέρον έχει στραφεί στην υλοποίηση του PSI και οι πρώτες -εντελώς ενδεικτικές εκτιμήσεις- δεν δίνουν σαφή εικόνα της διάθεσης και της στάσης των ιδιωτών ομολογιούχων.

Το Χ.Α. όμως δεν φαίνεται να συγκινείται ούτε από τις δηλώσεις θριάμβου του Έλληνα υπουργού Οικονομικών ούτε από τα… καλά λόγια που οι δανειστές λένε - μετά από καιρό- για την Ελλάδα(*), περιμένοντας κατ' αρχάς την εκταμίευση και σε δεύτερη φάση τα αναπτυξιακά κίνητρα, που θα αναθερμάνουν την οικονομία. Προσώρας, η Αθήνα περιορίζεται στα… καλά λόγια, έχοντας παραδοθεί ολοκληρωτικά στις διαθέσεις των δανειστών(*) και το Χ.Α. δεν έχει απολύτως κανέναν λόγο να ακολουθήσει τους… πανηγυρισμούς.

Κλειδί ήταν και παραμένει το PSI -το παραδέχθηκε νωρίτερα για ακόμα μία φορά ο Ευάγγ. Βενιζέλος-, η στάση που θα τηρήσουν οι ιδιώτες και το ποσοστό συμμετοχής τους. Από αυτό θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό (και) η βραχυπρόθεσμη τάση, αν και οι Βρυξέλλες κάνουν λόγο -από τώρα- για ύπαρξη εναλλακτικού σχεδίου Β αν κριθεί αναγκαίο.

Κατά συνέπεια, εξαρχής δεν υπήρχε λόγος να βιαστούν (κυρίως) οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες και να κινηθούν προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση. Γι' αυτό ζητούμενη ήταν η για ακόμα μία φορά επιβεβαίωση της στήριξης των 280 μονάδων και των 2-2,20 ευρώ για τη μετοχή της Εθνικής, γεγονός που επιτυγχάνεται με λιγοστές συναλλαγές.

Ανάλογο κλίμα επικρατεί από νωρίς και στα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, στις αγορές ομολόγων και στην αγορά συναλλάγματος.

(*) Όσα διαδραματίστηκαν στο παρασκήνιο και… κατέληξαν με την ολοκληρωτική υποταγή της Αθήνας και στο θέμα του επιδόματος ανεργίας (αλλά και μητρότητας) επιβεβαιώνουν την ανύπαρκτη διαπραγματευτική ισχύ της ελληνικής πλευράς. Την παντελή αδυναμία του πολιτικού συστήματος να διασφαλίσει έστω δύο βασικά επιδόματα, που ελάχιστη σχέση έχουν με την ανταγωνιστικότητα της πραγματικής οικονομίας. Απεναντίας, θα λέγαμε...

Συγχαρητήρια σε όσους χειρίστηκαν(;) το θέμα...

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v