Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εγκλωβισμένη στο τραπεζικό τραμπολίνο η αγορά

Πρώτης τάξεως ευκαιρία για βραχυπρόθεσμο "παιχνίδι" στις τράπεζες αποτέλεσε η απόφαση της ISDA για τα CDS. Υπεραπόδοση για Marfin Popular, Ελλάκτωρα. Στα 2,4 € η ΕΤΕ. Νέο ιστορικό χαμηλό για τον ΟΤΕ.  

Και η σημερινή συνεδρίαση δεν πρόσθεσε τίποτα καινούργιο σε όσους παρακολουθούν εδώ και καιρό τα δρώμενα στο ταμπλώ του Χ.Α.

Μία απόλυτα Τραπεζοκεντρική Αγορά, που δεν έχει το παραμικρό ενδιαφέρον αν αυτό δεν μετουσιώνεται σε Τραπεζικό trading, καθώς ακόμα και οι υπόλοιποι τίτλοι του 20αρη έχουν αποχωρήσει από το “μικροσκόπιο” των βραχυπρόθεσμων παικτών.

Σήμερα η συνεδρίαση στο Χ.Α. ξεκίνησε με μάλλον πτωτικές διαθέσεις, καθώς από το Τραπεζικό ταμπλώ μόνο η μετοχή της MPB (που υποχώρησε σημαντικά από τα υψηλά ημέρας) κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο και έφθασε μέχρι και σε διψήφιες ενδοσυνεδριακές αποδόσεις. Όλοι οι άλλοι Δεικτοβαρείς Τραπεζικοί τίτλοι έδειχναν να αναλώνονται σε κινήσεις πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος.

Ο Γενικός Δείκτης έφθασε να υποχωρεί μέχρι τις 730,08 μονάδες (1,71%) και ο Τραπεζικός μέχρι τις 388,14 μονάδες (-2,59%).

Και τότε προέκυψε η είδηση, σύμφωνα με την οποία η ISDA έκρινε πως δεν υπάρχει πιστωτικό γεγονός στην Ελλάδα και πως δεν πυροδοτείται εκταμίευση των CDSs.

Βέβαια, η ISDA επισημαίνει ότι η απόφαση ήταν ομόφωνη όμως διευκρινίζει ότι η κατάσταση ως προς το ελληνικό θέμα "ακόμη εξελίσσεται" και πως δεν αποκλείεται να τεθούν και νέα ερωτήματα στο μέλλον, που θα πρέπει να διερευνηθούν, όπως πιθανή ενεργοποίηση των ρητρών συλλογικής ευθύνης (CACs), όμως αυτό ήλθε σε δεύτερη μοίρα και ανάγνωση.

Το γεγονός αυτό θεωρήθηκε μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για βραχυπρόθεσμο παιχνίδι στον Τραπεζικό κλάδο, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να αναρριχηθεί έως τις 756,11 μονάδες (+1,68%) και ο Τραπεζικός έως τις 412,05 μονάδες (+3,41%).

Όμως η κόπωση ήλθε σχετικά γρήγορα και το τελικό κλείσιμο βρήκε τον Δείκτη χαμηλότερα και από το πρώτο ζητούμενο που ήταν η επιστροφή υψηλότερα των 750 μονάδων.

Καμία ουσιαστική συμμετοχή από τους υπόλοιπους θεωρούμενους Δεικτοβαρείς τίτλους, πλην της ΔΕΗ που συμπλήρωσε δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, μετά την απόλυτη εξαθλίωση της αποτίμησής της και του Ελλάκτωρα που προσπάθησε.

Αντίθετα ο ΟΤΕ δεν παρέλειψε να κλείσει σε ένα ακόμα ιστορικό χαμηλό και η ταλαιπωρία θα συνεχιστεί μέχρι τις 18 τρέχοντος, καθώς στις 19 εξέρχεται από τον δείκτη Stoxx 600.

Η σημερινή συνεδρίαση δεν πρόσθεσε κάτι ούτε στην τεχνική εικόνα.

Ο Γενικός Δείκτης, πιθανόν να επανακτήσει τις 750 μονάδες, όμως η κίνηση υψηλότερα των 800 μονάδων έχει δυσκολέψει πολύ, για όσο τουλάχιστον η Αγορά βγάζει τζίρους χαμηλότερους των 100 εκατ. ευρώ και κινείται αποκλειστικά από βραχυπρόθεσμους παίκτες.

Αντίθετα νέα υποχώρηση χαμηλότερα των 734 μονάδων θα βάλει σε δοκιμασία τις 708 – 690 μονάδες.

Κατόρθωσε να ξαναμπεί μέσα στην ζώνη στήριξης 312 – 300, ο FTSE. Νέα καθοδική διαφυγή δείχνει να ακυρώνει το σενάριο περαιτέρω ανοδικής αντίδρασης που δημιούργησε το πρόσφατο Τραπεζικό ράλι. Τελευταία στήριξη οι 280 μονάδες, πριν βάλουν “υποψηφιότητα” τα πρόσφατα χαμηλά.

Σε περίπτωση συνέχισης της νέας ανοδικής αντίδρασης, θεωρείται εξαιρετικά δύσκολη η ανοδική διάτρηση της ζώνης 342 – 350 μονάδων.

Από εκεί και πέρα οι “εισαγόμενες” δηλώσεις – εκτιμήσεις, μόνο ενθαρρυντικές δεν δείχνουν για την Ελληνική υπόθεση.

“Η απόφαση της ISDA ότι δεν υφίσταται πιστωτικό γεγονός στην Ελλάδα και δεν πυροδοτείται πληρωμή των ασφαλίστρων έναντι κινδύνου χρεοκοπίας (CDS) αποτελεί επικίνδυνο προηγούμενο”, τονίζει ο Βill Gross της Pimco.

Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ συζητήθηκε από ορισμένους Ευρωπαίους ηγέτες στη σύνοδο της G20 το Νοέμβριο, δήλωσε σε συνέντευξη της σε Αμερικάνικο ραδιοφωνικό σταθμό η επικεφαλής του ΔΝΤ, Christine Lagarde.

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι οι περισσότερες Χώρες ζητούσαν την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, "με την προϋπόθεση ότι θα εφαρμόσει το πρόγραμμα, ότι θα είναι σοβαρή και ακριβής για όσα πρέπει να κάνει".

To σημερινό Eurogroup δεν πρόκειται να καταλήξει σε οριστική συμφωνία για το δεύτερο Ελληνικό πρόγραμμα, δήλωσε ο Ολλανδός Υπουργός Οικονομικών Jan Kees de Jager. "Δεν είναι σίγουρα ακόμα, οπότε πρέπει να αξιολογήσουμε αν έχουν εκπληρωθεί όλα τα προαπαιτούμενα" σημείωσε σύμφωνα με το Reuters ο κ. Jager.

"Αν όχι, δεν μπορούμε να πάρουμε μια οριστική απόφαση σήμερα και φυσικά θα πρέπει να ολοκληρωθεί και το PSI, κάτι που δεν είναι ακόμα βέβαιο, οπότε σήμερα δεν είναι η μέρα που θα συμφωνήσουμε οριστικά για το τελευταίο πρόγραμμα διάσωσης για την Ελλάδα" πρόσθεσε.

Η σημερινή Σύνοδος θα επικεντρωθεί στο ζήτημα της ανάπτυξης, δήλωσε ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schaeuble, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει ακόμα οριστική συμφωνία για το δεύτερο Ελληνικό πρόγραμμα.
 
"Η Ελλάδα έχει δεσμευτεί σε μια σειρά μέτρα μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου. Αυτή είναι και μια προϋπόθεση για εμάς να κάνουμε το επόμενο βήμα με τη συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών και τη μείωση του συνολικού χρέους".

Η συμφωνία για το δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας είναι ένα κακό deal για τους Έλληνες, προειδοποιεί το think tank Open Europe. Από το συνολικό ποσό των 282,2 δισ. ευρώ που δικαιούται η Ελλάδα μέσω των πακέτων διάσωσης και των υπόλοιπων μέτρων που λαμβάνονται για την ενίσχυσή της, στην Ελλάδα καταλήγουν μόνο τα 159,9 δισ. ευρώ, δηλαδή το 57%. Τα υπόλοιπα πηγαίνουν στις Τράπεζες και τους ομολογιούχους.

Ως αντάλλαγμα, η Ελλάδα αναγκάζεται να πάρει μέτρα λιτότητας ίσα με το 20% του ΑΕΠ της, έως το 2013. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή που έχει γίνει ποτέ, τονίζει το Open Europe. Την ίδια στιγμή, η διαγραφή του χρέους που επιχειρείται μέσω του PSI χαρακτηρίζεται ως πολύ μικρή για να δώσει στην Ελλάδα μια ευκαιρία στην ανάκαμψη.

Αμέσως μετά την αναδιάρθρωση, το Ελληνικό χρέος θα διαμορφωθεί στο 161% του ΑΕΠ, μόλις 2 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα από ό,τι είναι σήμερα, τονίζει το think tank. “Είναι πολύ απίθανο η χώρα να επιτύχει το στόχο για το χρέος του 2020, που έχει τεθεί στο 120% του ΑΕΠ”, σημειώνεται. “Αυτό σημαίνει ότι πέραν των φτωχών προοπτικών ανάπτυξης που φέρνει η συνεχής λιτότητα, η Ελλάδα θα βρεθεί σχεδόν αναπόφευκτα αντιμέτωπη είτε με την ανάγκη για άλλο ένα πακέτο διάσωσης σε τρία χρόνια ή με τη στάση πληρωμών”.
 
Όμως, μέχρι τότε, το 85% του Ελληνικού χρέους θα βρίσκεται στα χέρια των φορολογούμενων της Ευρωζώνης (μέσω της ΕΚΤ, του ΔΝΤ και του EFSF), έναντι του 36% που είναι σήμερα. Κέρδη μετά την πρωινή νευρικότητα σημειώνουν οι δείκτες στις Eυρωαγορές, με φόντο τις χαμηλότερες αποδόσεις στις δημοπρασίες ομολόγων σε Γαλλία και Ισπανία. Παραμένει πάνω από τα επίπεδα του 1,33 η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου, με διαθέσεις μικρής υποχώρησης.

Θετικό ξεκίνημα και ήπια κέρδη και στο ξεκίνημα της Wall Street, εν μέσω μάλλον μικτών μακροοικονομικών ειδήσεων, που έδωσε η “βιομηχανία δεικτών” στην άλλη άκρη του Ατλαντικού (!)

Οι κατοικίες στις ΗΠΑ που βρίσκονται ή πλησιάζουν σε διαδικασία κατάσχεσης, αντιστοιχούσαν στο ένα τέταρτο σχεδόν των εξαγορών κατοικίας στο δ΄ τρίμηνο του 2011, καθώς οι Τράπεζες επέτρεψαν περισσότερες “πωλήσεις short”, όπου το τίμημα της εξαγοράς είναι μικρότερο από την οφειλή της υποθήκης.

Οι συμφωνίες για ακίνητα που βρίσκονται στα χέρια των Τραπεζών αυξήθηκαν στο 24% του συνόλου των πωλήσεων κατοικιών, έναντι 20% στο γ΄ τρίμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας RealtyTrac Inc. Οι συναλλαγές μειώθηκαν από το 26% στο αντίστοιχο περσινό διάστημα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Αμερικανικής εταιρείας δεδομένων.

Ο αριθμός των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας μειώθηκε περαιτέρω, κατά 2000, την περασμένη εβδομάδα. Ο αριθμός των νέων ανέργων διαμορφώθηκε στους 351.000 σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ. Οι αναλυτές περίμεναν ότι θα κατατεθούν 355.000 αιτήσεις έναντι 353.000 στην προηγηθείσα εβδομάδα.

Οι καταναλωτικές δαπάνες τον Ιανουάριο στις ΗΠΑ αυξήθηκαν με ρυθμό χαμηλότερο των εκτιμήσεων, ενώ τα εισοδήματα συνέχισαν να βελτιώνονται. Το προσωπικό εισόδημα αυξήθηκε κατά 0,3% από τον προηγούμενο μήνα, ενώ οι δαπάνες αυξήθηκαν κατά 0,2% όπως ανακοίνωσε το Αμερικανικό Υπουργείο Εμπορίου. Τον Δεκέμβριο οι δαπάνες ήταν αμετάβλητες, ενώ το εισόδημα είχε ενισχυθεί 0,5%. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires περίμεναν αύξηση 0,4% στο εισόδημα και τις δαπάνες τον Ιανουάριο.

Ο δείκτης ISM μεταποίησης διευρύνθηκε με βραδύτερο ρυθμό τον Φεβρουάριο στις ΗΠΑ. Ο δείκτης που καταρτίζει το Institute for Supply Management υποχώρησε στο 52,4 τον περασμένο μήνα έναντι 54,1% τον Ιανουάριο. Οι αναλυτές περίμεναν ότι ο δείκτης θα ανέλθει στο 55%.

Επιστρέφοντας στο ταμπλώ του Χ.Α. και εκτός 20αρη, ασφαλώς η περίπτωση του Περσέα διεκδικεί το βραβείο της φτηνότερης αντίδρασης.

Από τα χαμηλά των 0,026 ευρώ (2/2) και με ελάχιστες συναλλαγές καταγράφει αθροιστικά κέρδη 900% (!!!)

Πιο συγκεκριμένα από τις 3/2 και μέχρι σήμερα, έχουν αλλάξει χέρια συνολικά 2573 τεμ. που φαίνεται ότι ήταν αρκετά προκειμένου να επιτευχθεί τέτοια αστρονομική απόδοση (!!!)
Μερική κινητικότητα και στον κλάδο των Ιχθυοκαλλιεργειών, καθώς μεταβιβάστηκε το 19,89% της Δίας Ιχθ. στην τιμή των 0,90 ευρώ ανά μετοχή. Η συναλλαγή, ύψους 5,4 εκατ. ευρώ πραγματοποιήθηκε μέσω τριών πακέτων. Σύμφωνα με πληροφορίες αγοραστής του πακέτου της Δίας φέρεται να είναι ο εκ των βασικών μετόχων της, η Linneaus Capital Partners η οποία κατέχει ήδη ποσοστό άνω του 30%. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες το επόμενο βήμα είναι η διενέργεια δημόσιας πρότασης.

Σε μία τέτοια περίπτωση αξίζει να σημειωθεί ότι η μέση τιμή εξαμήνου ανέρχεται στα 1,14 ευρώ.

Ίσως δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη η δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Frigoglass, με τον τίτλο να κινείται, σήμερα, μόνιμα με θετικό πρόσημο και να κλείνει στα υψηλά ημέρας.

Τα καθαρά κέρδη των 20,051 εκατ. για τη χρήση 2011 διαμορφώνουν μονοψήφιο p/e και αυτό μπορεί να έχει σημασία ακόμα και σε μία Αγορά που δεν φημίζεται για τα μη Τραπεζικά αντανακλαστικά της.

Περίπου μοιρασμένη η εικόνα στο ταμπλώ του 20αρη, όπου αμετάβλητοι έκλεισαν οι τίτλοι των Βιοχάλκο και Alpha Bank.

Από τους “κόκκινους” τίτλους οι μεγαλύτερες απώλειες για Κύπρου (-4,62%) και MIG (-6,75%), ενώ με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι Μυτιληναίος, ΟΤΕ, Folli Follie Group, Eurobank, Πειραιώς και Ταχ. Ταμιευτήριο.

Από τις υπόλοιπες θετικές μετοχές του FTSE, τα μεγαλύτερα ημερήσια κέρδη για Ελλάκτωρα (+5,88%) και MPB (+4,22%).

Κέρδη μεγαλύτερα ή ίσα του 2% για Jumbo, Ελ. Πετρέλαια και Εθνική, ενώ με μικρότερα κέρδη έκλεισαν οι υπόλοιπες Δεικτοβαρείς μετοχές.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 747,85 μονάδες με κέρδη 0,57%, ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 54,5 εκατ. ευρώ.

Καλή η τελική εικόνα με 90 ανοδικές μετοχές έναντι 59 πτωτικών και 26 τίτλοι έκλεισαν με κέρδη από 7 έως 21,15%, τα περισσότερα με ελάχιστο κόστος.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Σε πτωτικούς ρυθμούς γενικά, με πολύ σύντομες ανοδικές αντιδράσεις κινείται το Ελληνικό Χρηματιστήριο από τη στιγμή που αποφασίστηκε η έγκριση της νέας βοήθειας για την Ελλάδα, τη Δευτέρα 20/2, επισημαίνει ο Νίκος Χριστοδούλου.

Παρά το ότι η διαδικασία του PSI προχωρά κανονικά, όπως και η ψήφιση της σύμβασης από τα Κοινοβούλια των Χωρών- δανειστών, οι δείκτες του Χ.Α. κινούνται αρνητικά, λόγω και της έντονης αμφισβήτησης για το αν γίνεται το χρέος της Ελλάδας βιώσιμο ακόμα και με τις νέες αποφάσεις.

Οι ενστάσεις που διατυπώνουν οι περισσότεροι έχουν να κάνουν με τη διόγκωση της ύφεσης και την απουσία αναπτυξιακής στρατηγικής στη Χώρα. Σε μια εβδομάδα περίπου θα έχουμε την τελική εικόνα για το μέγεθος της συμμετοχής των ιδιωτών επενδυτών με την ενεργοποίηση των ρητρών συλλογικής δράσης να είναι πάρα πολύ πιθανή, καθώς ο στόχος της εθελοντικής συμμετοχής κατά τα 2/3 του συνόλου είναι ρεαλιστικός.

Το πρόγραμμα ανταλλαγής αναμένεται να προχωρήσει ανεξαρτήτως από την απόφαση των οίκων αξιολόγησης για τοποθέτηση της Ελλάδας στην κατηγορία “selective default”, κάτι που ήταν αναμενόμενο.

Αν όλα πάνε καλά η παραμονή της Ελλάδας σε αυτήν την κατηγορία θα είναι προσωρινή, ενώ τα καινούρια ομόλογα θα είναι ανώτερης διαβάθμισης, ενδεχομένως στην κατηγορία “Β” που και πάλι αντιστοιχεί όμως σε “Junk Bonds”. Παράλληλα, προχωρά το σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών, με το γενικό πλαίσιο να είναι τελικά όπως αναμενόταν αν και πολλά σημεία είναι ακόμα αδιευκρίνιστα.

Η τροπολογία προβλέπει ότι η συμμετοχή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στο μετοχικό κεφάλαιο κάθε Τράπεζας θα διενεργείται, είτε με κοινές μετοχές, το δικαίωμα ψήφου των οποίων θα περιορίζεται, ή με μετατρέψιμες ομολογίες ειδικού τύπου, τα γνωστά CoCos (Contigent convertible bonds), ανάλογα με τις κεφαλαιακές απαιτήσεις, όπως αυτές θα προσδιορισθούν από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Η ανακοίνωση των κεφαλαιακών αναγκών ανά Τράπεζα φαίνεται να παίρνει νέα αναβολή για την επόμενη εβδομάδα οπότε και θα αρχίζει να ξεκαθαρίζει το τοπίο για τον κλάδο. Πάντως, υπάρχει έντονη φημολογία ότι οι αυξήσεις θα γίνουν σε τιμές χαμηλότερες από τις τρέχουσες και η πρόσφατη εμπειρία από αυξήσεις έχει δείξει ότι αυτό δρα αρνητικά στις Τραπεζικές μετοχές.

Ήδη η Marfin Popular ανακοίνωσε κεφαλαιακές ανάγκες άνω των €2 δισ, από τα οποία τα €1,35 δισ θα καλυφθούν με έκδοση νέων μετοχών, ενδεχομένως υπέρ και νέων στρατηγικών επενδυτών.

Από τεχνική άποψη ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται σε κρίσιμα σημεία. Στις 730 μονάδες περίπου, βρίσκεται το μέσο της ανοδικής κίνησης από τα χαμηλά της 10/1 στα υψηλά της 20/2 και η απώλεια αυτής της στήριξης θα αναιρέσει πλήρως το ανοδικό momentum, με αποτέλεσμα πιθανή εύρεση νέας στήριξης κάτω από τις 700 μονάδες.

Αρνητικό στοιχείο επίσης είναι ότι πολλές μετοχές που πρωταγωνίστησαν στην άνοδο απώλεσαν ήδη το 50% της ανόδου τους, ενώ η μικρή παρουσία ξένων θεσμικών αναπόφευκτα οδηγεί τους τζίρους και πάλι σε χαμηλά επίπεδα.

Βραχυπρόθεσμοι καταλύτες για την πορεία του Χ.Α. θα είναι η επιθυμητή έκβαση του PSI για το Ελληνικό Δημόσιο και το πως θα κρίνει η Αγορά τις κεφαλαιακές ανάγκες των Τραπεζών, με ισχυρή την πιθανότητα διαφορετικής συμπεριφοράς από Τράπεζα σε Τράπεζα, τονίζει ο κ. Χριστοδούλου (Τμήμα Μελετών και Αναλύσεων Merit ΑΧΕΠΕΥ).


Τόσο η χθεσινή, όσο και η σημερινή συνεδρίαση έδειξαν ότι τα χαμηλά ημέρας βγάζουν αντίδραση, τονίζει ο Μάνος Χατζηδάκης που δηλώνει συγκρατημένα αισιόδοξος.

Η Αγορά έδειξε διάθεση να ακολουθήσει κάποια πιθανά σενάρια εξαγορών στον Τραπεζικό κλάδο αυξάνοντας το αγοραστικό ενδιαφέρον σε ευρύτερο πεδίο μετοχών.

Εκτιμάται ότι η μεταβλητότητα δεν θα εξαντληθεί, καθώς τα πολλά ανοικτά μέτωπα τα οποία αφορούν την Ελληνική οικονομία θα συνεχίζουν να επηρεάζουν δυναμικά την ψυχολογία των επενδυτών που δραστηριοποιούνται αυτή την περίοδο στην εγχώρια Αγορά.

Η περίοδος μεταβλητότητας που διανύει το Χ.Α. αν και αποτελεί ένα στοιχείο ρίσκου για όσα χαρτοφυλάκια έχουν πιο συντηρητικό προφίλ αποτελεί ιδανικό τόπο δραστηριοποίησης γρήγορων κεφαλαίων καθώς ακόμα και σε επίπεδο ημέρας δημιουργούνται ευκαιρίες με υψηλές αμοιβές κινδύνου.

Η προσέγγιση αυτή εκτός από συνεχή παρακολούθηση της Αγοράς απαιτεί αυστηρή πειθαρχία σε ότι αφορά την οριοθέτηση των επιπέδων περικοπής ζημιών και πολύ προσεκτική διαχείριση των επιπέδων ρευστότητας στις ακραίες αυξομειώσεις του Γενικού Δείκτη.

Από εκεί και πέρα ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec. επισημαίνει ότι κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις έχουν αποφορτιστεί σημαντικά οι ακραίες διακυμάνσεις και οι ημερήσιες ταλαντώσεις, εκτιμά ότι όσο πιο αργά “δέσουν” οι τιμές τόσο πιο ψηλότερα μπορεί να κινηθεί η Αγορά και δεν αποκλείει η νέα πιθανή υπέρβαση των 760 μονάδων να οδηγήσει τον Δείκτη σε νέα υψηλά (!)

-----ΧΠΑ

Συνεδρίαση σημαντικού volatility, με τις συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. του FTSE να ενισχύονται σχετικά.

Αντίθετα σε χαμηλά επίπεδα γύρισαν οι συναλλαγές στα συμβόλαια επί μετοχών. Το συμβόλαιο Μαρτίου ακολούθησε τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη με διαθέσεις μικρής υποαπόδοσης, γυρίζοντας σε μικρό discount 0,30%.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 6250, τιμή εκκαθάρισης 312,5), κινήθηκαν μεταξύ 296,5 και 312,5 μονάδων. Τίποτα το ιδαιίτερο από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Μικρό το ενδιαφέρον και στην αγορά των δικαιωμάτων με συνολικά 848 δικαιώματα (684 δικαιώματα αγοράς και 164 δικαιώματα πώλησης), ενώ η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE-20 κινήθηκε στο επίπεδο του 69%. Μικρός ο δανεισμός τίτλων (17500 ΟΠΑΠ, 8300 Εθνική, 28300 Ταχ. Ταμιευτήριο, 39100 MPB), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (9255), Alpha Bank (15820), ΟΤΕ (2240), Ταχ. Ταμιευτήριο (1151), ΟΠΑΠ (330), Πειραιώς (3759), ΔΕΗ (796), Κύπρου (7934), Μυτιληναίο (196), MPB (2843), Motor Oil (146), MIG (1600), Ελ. Πετρέλαια (131), Τιτάνα (175), Ελλάκτωρα (338), ΓΕΚ (372).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 1/3 δεν σημειώθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις. Αντίθετα το μοναδικό κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: Coca-Cola (70000 τεμ.)

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Εθνική (13066815 τεμ.), Eurobank (10780000 τεμ.), Κύπρου (4688826 τεμ.), Πειραιώς (8252317 τεμ.), MPB (6498625 τεμ.), MIG (4857640 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v