XA: Άλλαξε το κλίμα η απόφαση για τα CDS

Προς τις 310 μονάδες αντέδρασε ο FTSE 20 μετά την ομόφωνη απόφαση της ISDA πως δεν υπάρχει πιστωτικό γεγονός στην Ελλάδα. Ευνοούνται κυρίως τραπεζικές μετοχές. Διψήφια άνοδος για την MPB.

Δεν υπάρχει πιστωτικό γεγονός σύμφωνα με την ISDA. Κατά συνέπεια, δεν πυροδοτούνται τα CDSs σε αυτό το στάδιο. Μένουμε στην ομόφωνη απόφαση του ινστιτούτου και αφήνουμε για ευθετότερο χρόνο την προειδοποίηση πως μπορεί να υπάρξουν νέα ερωτήματα στο μέλλον.

Λίγο ως πολύ αναμενόμενη η απόφαση, και αυτό αποτυπώθηκε στην ήπια -αρχικά- αντίδραση βασικών δεικτών και μετοχών. Αυτή η κίνηση έφερε τον FTSE 20 έως τις 309 μονάδες και τον Γενικό Δείκτη οριακά υψηλότερα των 748 μονάδων, με σημαντική απόδοση κυρίως για τραπεζικές μετοχές.

Υπολογίζεται πως στο διάστημα όπου έγινε γνωστή η απόφαση της ISDA μέχρι πριν από λίγο στις 15:15 άλλαξαν χέρια περίπου 3 - 3,5 εκατ. ευρώ, σχεδόν στο σύνολό τους στον τραπεζικό κλάδο, και ειδικότερα σε Εθνική, Alpha Bank, Eurobank και Πειραιώς.

Η μετοχή της Marfin Popular κινείται από την αρχή της συνεδρίασης σε υψηλά επίπεδα με σταθερές συναλλαγές μετά τις 14:20-14:25 μέχρι πριν από λίγο.

Ανάλογα ήπια ήταν η στάση κι η αντίδραση των περισσότερων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων αλλά και των αγορών ομολόγων και συναλλάγματος.

Η πρώτη αβεβαιότητα, σημαντική από πολλές απόψεις, που βάραινε το Χρηματιστήριο Αθηνών αίρεται με την ομόφωνη απόφαση της ISDA.

Βραχυπρόθεσμα, μένει η επιφυλακτικότητα για τη δεύτερη που αφορά τη σημερινή απόφαση για το νέο δάνειο, δεδομένης μάλιστα της σκληρής στάσης των Ολλανδών, των Φινλανδών και των Λουξεμβούργιων.

Θα πρέπει να συνεκτιμηθούν επίσης οι εξελίξεις από το μέτωπο του PSI. Ο Ευάγγ. Βενιζέλος νωρίτερα δήλωσε πως η ελληνική προσφορά είναι πολύ καλή. Μένει όλα αυτά να τα δούμε να αποτυπώνονται ανάλογα στο ταμπλό και στην περίπτωση επαναπροσέγγισης των 320 μονάδων (για τον 20άρη) το όλο βραχυπρόθεσμο παιχνίδι αποκτά ενδιαφέρον.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v