ΧΑ: Παιχνίδι αναμονής με διόρθωση

Με πτώση -έως τις 735 μονάδες για τον ΓΔ και τις 300 για τον FTSE 20- το ΧΑ περιμένει τις κρίσιμες αποφάσεις του Eurogroup και της ISDA. Άντεξαν τα 2,20 ευρώ για την ΕΤΕ, υπεραποδίδουν ΜΡΒ, ΜΥΤΙΛ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ.

Με απώλειες ξεκίνησαν τα περισσότερα ευρωχρηματιστήρια, που εν συνεχεία μαζεύτηκαν από -0,20% έως 0,50%, με τον δείκτη Euronext να διορθώνει προς τις 630 μονάδες.

Από χαμηλότερα επίπεδα ξεκίνησαν στο Χ.Α. βασικοί δείκτες και μετοχές, με τον Γενικό Δείκτη να δοκιμάζεται έως την περιοχή των 730 μονάδων και τον FTSE 20 έως τις 300 μονάδες, καθώς στην πλειονότητα των τραπεζικών μετοχών κατοχυρώνονται (κυρίως) βραχυπρόθεσμες θέσεις.

Είναι ενδεικτικό πως μετά τα πρώτα 40-45 λεπτά της συνεδρίασης ανοδικά διατηρούνταν μόνο ο τίτλος της Marfin Popular Bank, ενώ στις υπόλοιπες η διόρθωση δεν ξεπερνούσε το -2,5% στην περίπτωση της Κύπρου. Το ενθαρρυντικό είναι πως ο τζίρος παρέμενε σε μετριότατα επίπεδα -μόλις 9-9,5 εκατ. ευρώ στις 11:10-, επικεντρωμένος (ως συνήθως) σε 3-5 μετοχές.

Δίκοπο μαχαίρι για την Ελλάδα το Eurogroup, σημειώνει η Αγγελική Παπαμιλτιάδου (στην ανταπόκρισή της από τις Βρυξέλλες): «Οι μυστικές συναντήσεις και τηλεδιασκέψεις μεταξύ του Γερμανού υπουργού οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και των ομολόγων του της Ολλανδίας, της Φινλανδίας και του Λουξεμβούργου γίνονται όλο και πιο συχνές. Στο μενού των συζητήσεων βρίσκονται πάντα η Ελλάδα και το μέλλον της ευρωζώνης, καθώς και η κοινή στάση που κρατούν οι χώρες των τριών 'Α' απέναντι στη χώρα μας».

Εύλογα, το όλο κλίμα αποτυπώνεται (και) στο χρηματιστηριακό ταμπλό, με εμφανή τη στάση και τη διάθεση αναμονής κι επιφυλακτικότητας κυρίως από την πλευρά των βραχυπρόθεσμων παικτών.

Τουλάχιστον, προσώρας, επιβεβαιώνονται και οι 280 μονάδες για τον 20άρη και τα 2,20 ευρώ για τη μετοχή της Εθνικής, με τον τραπεζικό τίτλο να έχει διορθώσει νωρίτερα έως τα 2,30 ευρώ. Επίσης, ενθαρρυντικό είναι το γεγονός πως οι αγοραστές με μέτριο κόστος μπορούν και ελέγχουν το παιχνίδι και διαχειρίζονται το εύρος της διόρθωσης, και αρκετοί στήνονται από τα χαμηλά που σημειώθηκαν στις 10:35 και στις 10:50 κυρίως στη μετοχή της Εθνικής και εν συνεχεία σε Alpha Bank, Eurobank και Πειραιώς. Είναι ενδεικτικό πως πρώτα η Πειραιώς επιχειρήθηκε να αντιδράσει (περίπου στις 11:00) και στη συνέχεια η Alpha Bank, που μάλιστα έπιασε το 1,36 ευρώ.

Από τις μη τραπεζικές μετοχές οι αγοραστές επικεντρώθηκαν κυρίως σε Μυτιληναίο, Ελληνικά Πετρέλαια και ΟΠΑΠ, ενώ μετά τις 11:05-11:10 αγοραστές τράβηξαν λίγο ψηλότερα τη μετοχή της ΔΕΗ.

Πρόκειται για κινήσεις τακτικής, περισσότερο διαδικαστικού και διερευνητικού χαρακτήρα, εν αναμονή των καθοριστικών εξελίξεων από τα γνωστά ανοιχτά μέτωπα. Όμως, ακόμη και έτσι, το σημαντικό είναι πως για τον 20άρη «αντέχουν» οι 280 μονάδες (το έσχατο σημείο στήριξης για αρκετούς και επίπεδο stop loss για πολλούς βραχυπρόθεσμους παίκτες), ενώ στις τράπεζες διατηρείται το μεγαλύτερο μέρος της χθεσινής αντίδρασης.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v