ΧΑ: Έντονες πιέσεις στον απόηχο της υποβάθμισης

Οριακά χαμηλότερα των 295 μονάδων διορθώνει και πάλι ο FΤ 20, καθώς οι πωλητές (κυρίως) στις τράπεζες περιμένουν τις αποφάσεις της ISDA. Στα €2,26 υποχωρεί η μετοχή της Εθνικής. Πτώση για 3Ε, κέρδη για ΟΠΑΠ.

Aυτήν την εβδομάδα πρόκειται να αποφασίσει η ISDA εάν θα εξετάσει το κατά πόσον το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων της Ελλάδας θα πρέπει να θεωρείται πιστωτικό γεγονός και να ενεργοποιήσει τα CDSs.

Σύμφωνα με σχετικό θέμα του euro2day (όπως μεταδίδει το Reuters), το ζήτημα τέθηκε μετά από ερώτηση μέλους της ISDA εάν η έγκριση από το ελληνικό κοινοβούλιο της εφαρμογής ρητρών συλλογικής ευθύνης (CACs) στα ομόλογα που διέπονται από το ελληνικό δίκαιο συνιστά «αναδιαρθρωτικό πιστωτικό γεγονός» (restructuring credit event).

Στο ίδιο θέμα σημειώνεται πως "ζήτημα είναι η αναδρομική ισχύς των CACs στα κρατικά ομόλογα που διέπονται από το ελληνικό δίκαιο. Οι ρήτρες αυτές αναγκάζουν όλους τους ομολογιούχους να προχωρήσουν στην ανταλλαγή ομολόγων".

Αυτές οι ελίξεις της τελευταίας στιγμής επιχειρείται να αποτυπωθούν και χρηματιστηριακά. Με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί -σε δύο φάσεις- προς τις 740 μονάδες και με τον FΤ 20 προς τις 300, με βαρίδι τις τράπεζες, καθώς (κυρίως) οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες συνεχίζουν να ρευστοποιούν θέσεις τους.

Χαμηλότερες τιμές για την πλειονότητα των μετοχών του κλάδου, με την Εθνική να διορθώνει έως τα 2,37 ευρώ, ενώ μεγαλύτερες πιέσεις-απώλειες δέχονται οι Alpha-Eurobank αλλά και η Marfin Popular Bank. Στον αντίποδα, κυρίως, η μη τραπεζική 3άδα (ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΔΕΗ) δείχνει να κρατά -προσώρας- τις όποιες αντιστάσεις για τον 20άρη, ενώ συγκριτικά καλύτερη διακύμανση σημειώνεται για τη μετοχή της Motor Oil.

Ο χαμηλότατος τζίρος (7,8 εκατ. ευρώ στις 11:35-11:40) παραπέμπει στη στάση-διάθεση αναμονής (κυρίως) των βραχυπρόθεσμων παικτών, οι οποίοι λογικά θα περιμένουν τις όποιες εξελίξεις από το μέτωπο του PSI (αλλά και από την τελική απόφαση του ISDA).

Κι αυτό γιατί η πορεία του τραπεζικού κλάδου εξαρτάται -σε αυτήν τη συγκυρία- από όσα διαδραματίζονται σε αυτά τα 2-3 ανοιχτά μέτωπα. Στάση αναμονής που ωστόσο, εάν δεν διαμορφωθούν σύντομα (σήμερα - αύριο) ανάλογες προϋποθέσεις, θα επιτείνει τις πωλήσεις και κατά συνέπεια θα επιβαρύνει την τάση, η οποία μεταβάλλεται εκ νέου σε διορθωτική.

Οριακά στις 300 μονάδες ο 20άρης, με την ΕΤΕ στα 2,35 ευρώ και με τους λίγους αλλά σταθερούς πωλητές να πιέζουν τον Ftse 20 μέχρι την αμέσως χαμηλότερη στήριξη (280 μονάδες).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v