ΧΑ: Αποτιμώντας την -αναμενόμενη- υποβάθμιση

Αναμενόμενη μεν, αλλά γεγονός -πλέον- η υποβάθμιση της Ελλάδας στην κατηγορία selective default, εξέλιξη που πρέπει να αποτιμηθεί από την πλειονότητα των βραχυπρόθεσμων παικτών. Ζητούμενη η επιβεβαίωση (ή όχι) των στηρίξεων.

Κερδίζει πόντους το σενάριο της αβεβαιότητας σημειώναμε στο σχόλιό μας στις 25/2 - με τον Γενικό Δείκτη να διασώζεται προς το κλείσιμο στις 749,69 μονάδες και τον FTSE 20 στις 305,25 μονάδες. Με την Εθνική να κρατά τα 2,40 ευρώ, ενώ οι εξελίξεις έτρεχαν στο τριήμερο με την S&P να υποβαθμίζει την Ελλάδα σε Selective Default.

Αναμενόμενη κίνηση του ξένου οίκου εκτίμησης - αξιολόγησης, ενώ είχε προηγηθεί επίσημη ανακοίνωση του PSI όπως και η εισαγωγή των CACs.

Σε σχετικό θέμα του euro2day αναφέρεται αναλυτικά τι θα κάνει μετά το κούρεμα, ποια ήταν η απάντηση του ΥΠΟΙΚ. Η πρώτη αντίδραση, από την άλλη πλευρά, ήρθε από τον Juncker, ο οποίος χαρακτήρισε αναμενόμενη την εξέλιξη. Ωστόσο, χρηματιστηριακά θα πρέπει να αποτυπωθεί και να αφομοιωθεί και από την πλειονότητα (κυρίως) των βραχυπρόθεσμων παικτών, που τις τελευταίες συνεδριάσεις συνεχίζουν να κατοχυρώνουν θέσεις.

Από τα υψηλά (στην αρχή της προηγούμενης εβδομάδας) μέχρι τα χαμηλά της Παρασκευής έχει μεσολαβήσει μία σχετικά μεγάλη διόρθωση (για το μέτρο της αντίδρασης που είχε προηγηθεί), η οποία μπορεί να κρύβει εκπλήξεις.

Βραχυπρόθεσμα, πολλά θα κριθούν από τη στάση εκείνων των εγχώριων δυνάμεων που υποστήριξαν και διατήρησαν τον ανοδικό κύκλο (κυρίως μέσω των τραπεζών). Κι αυτό γιατί η μέχρι τώρα απόδοση των τραπεζικών μετοχών μπορεί να είναι τριψήφια, ωστόσο σε διάστημα (της τελευταίας) εβδομάδας σημειώνονται νέες σημαντικές απώλειες. Μάλιστα, σε αρκετές περιπτώσεις, οι πρώτες στηρίξεις χάθηκαν στη συνεδρίαση στις 25/2, ενώ και οι δεύτερες -χαμηλότερες- ενδέχεται να δοκιμαστούν σύντομα. Από τεχνικής πλευράς, εάν δεν υπάρξει αντίδραση σήμερα - αύριο, τότε ο κίνδυνος ενός ακόμη διορθωτικού κύκλου προς χαμηλότερα επίπεδα είναι ορατός.

Προβληματικότερη παραμένει η τεχνική εικόνα για τη μετοχή της ΕΤΕ, όπου θα χρειαστεί νέες δυνάμεις για να αποφευχθεί η δοκιμασία ξανά των 2,25-2,20 ευρώ. Για την Alpha Bank η ευκολία καθοδικής διάσπασης του 1,64 ευρώ οδήγησε σε άμεση δοκιμασία της στήριξης του 1,30-1,40 ευρώ. Και στην περίπτωση της μετοχής, εάν δεν υπάρξει σύντομα αντίδραση, τότε η επόμενη στήριξη διαμορφώνεται στο 1,10-1,15 ευρώ. Για τη Eurobank το 0,90 ευρώ θεωρείται ισχυρή στήριξη, η μετοχή αντέδρασε την Παρασκευή -προς το κλείσιμο- έως το 1,06 ευρώ.

Από τη μη τραπεζική 3άδα (ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΔΕΗ), ο ΟΤΕ σε νέα ιστορικά χαμηλά (2,36 ευρώ) επιβεβαιώνει όσους εκτιμούν πως με ξένη διοίκηση ο οργανισμός έχει εγκαταλειφθεί χρηματιστηριακά εντελώς.

Από την άλλη, η περίπτωση των Ελληνικών Πετρελαίων είναι ενδεικτική της στάσης (και) των ξένων, σε μία συγκυρία όπου οι εισηγμένες ανακοινώνουν οικονομικά αποτελέσματα. Στα 5,70 ευρώ η μετοχή (στο 1,74 δισ. ευρώ), με τις UBS, Societe Generale και Merrill Lynch να παίρνουν ανάλογη θέση.

Σημειωτέον πως στις 25/2 εκτός από τα ΕΛΠΕ αντέδρασαν Ελλάκτωρ, Μυτιληναίος, Βιοχάλκο, MIG, Jumbo, σε μία προσπάθεια αν μη τι άλλο να διατηρηθούν κάποια από τα κεκτημένα των προηγούμενων συνεδριάσεων.

Άλλωστε, λιγοστές είναι πλέον οι μετοχές (εκτός τραπεζικού κλάδου) που διατηρούν τη βραχυπρόθεσμα ανοδική φορά τους, με τους βασικούς μετόχους- επιχειρηματίες να μην καταθέτουν τα όπλα.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v