Αντιδρά με... κυπριακή βοήθεια το Χρηματιστήριο

Προς τις 300 μονάδες αντιδρά ο FTSE 20 με αιχμή τις τράπεζες και οδηγό τη Marfin Popular Bank που έφτασε στο +30% εν μέσω σεναρίων για στρατηγική συνεργασία. Υπεραποδίδουν MIG, Βιοχάλκο αλλά και Μυτιληναίος, 3Ε.

Με… ρωσικό δάκτυλο προχωρά η «μόχλευση» στο Χ.Α. Με βασικούς δείκτες και μετοχές να ενισχύονται έως και 1,57% και τον 20άρη να πιάνει πριν από λίγο τις 209,53 μονάδες.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Πολίτης», η ρωσική τράπεζα VTB Bank βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τη Marfin Popular Bank, και αυτό αποτυπώνεται στο ταμπλό. Με τη μετοχή της Marfin Popular Bank 30% υψηλότερα στο 0,314 ευρώ και τη MIG 22,2% υψηλότερα έως το 0,433 ευρώ.

Με αυξημένες συναλλαγές τα τελευταία 25΄-35΄, που αυξήθηκαν όταν λίγο μετά τις 13:05 η αγορά πέρασε σε ανοδικό κανάλι. Πρόκειται βέβαια για καθαρά βραχυπρόθεσμη τεχνική προσέγγιση, ωστόσο οφείλεται σε μια ουσιώδη αφορμή. Κι αυτό γιατί σχετίζεται με το ενδιαφέρον ενός ισχυρότατου ξένου παίκτη για έναν ελληνικό όμιλο.

Αυτό από ορισμένους θεωρείται ενδεικτικό ανάλογου ενδιαφέροντος άλλων κύκλων για άλλες εισηγμένες όπως και για τομείς και δραστηριότητες. Σε αυτήν τη λογική εντάσσουμε από το προσυνεδριακό σχόλιό μας τις τελευταίες εξελίξεις από το μέτωπο της ΔΕΠΑ, όπου σύμφωνα με το Bloomberg ο Alexander Medvedev, επικεφαλής της Gazprom, συναντήθηκε με τον Έλληνα υπουργό Ενέργειας.

Κινήσεις, ζυμώσεις και διεργασίες πολύ κοντά στον ιστορικό πυθμένα του Χρηματιστηρίου Αθηνών, σε μια περίοδο όπου εξελίσσεται η μεγαλύτερη αναδιάταξη δυνάμεων και πλούτου στη νεότερη ιστορία της χώρας.

Αφορμής δοθείσης, οι αγοραστές βγήκαν υψηλότερα και στις υπόλοιπες μετοχές του τραπεζικού κλάδου, ενώ σταδιακά ακολούθησαν μετοχές εταιρειών όπως Μυτιληναίος, Βιοχάλκο, Folli Follie όπως και άλλες από την ίδια κατηγορία.

Οι συναλλαγές λίγο μετά τις 14:05 προσέγγιζαν τα 33,5 εκατ. ευρώ, από τα οποία 18,5 εκατ. μόλις σε τρεις μετοχές (ΕΤΕ, Alpha Bank, Eurobank), άλλα 3,05 εκατ. ευρώ στον ΟΠΑΠ, ενώ υψηλός τζίρος έχει γίνει και σε Marfin Popular, MIG αλλά και σε Τράπεζα Πειραιώς, Coca Cola Τρία Έψιλον.

Το σημαντικό όμως είναι πως ο FTSE 20 αντιδρά 5,90 μονάδες πάνω από την έσχατη στήριξη των 280 μονάδων, που για ορισμένους είναι και stop loss.

Επίσης, από τεχνικής πλευράς, η Εθνική Τράπεζα μετά την αρχική υποχώρησή της, περίπου στις 11:05, αντιδρά και πάλι προς τα 2,30 ευρώ.

Κατά την εκτίμησή μας, στην αγορά κερδίζονται χρόνος και… πόντοι για τους βασικούς δείκτες και μετοχές, μέχρις ότου αρθούν η αβεβαιότητα κι οι εκκρεμότητες κυρίως στον τραπεζικό κλάδο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v