ΧΑ: Κύριος ρυθμιστής η ISDA

Στην αυριανή συνεδρίαση της ISDA εστιάζουν την προσοχή τους οι (κυρίως) βραχυπρόθεσμοι παίκτες. Κρίσιμες οι στηρίξεις για τον τραπεζικό κλάδο, οι 280 μονάδες για τον FTSE 20, τα 2,20 ευρώ για την Εθνική.

Αύριο θα συνεδριάσει η Διεθνής Ένωση Συμφωνιών Ανταλλαγής Ομολόγων (ISDA) για να αποφανθεί αν συντρέχει πιστωτικό γεγονός σε σχέση με την ανταλλαγή ελληνικών ομολόγων.

Στο σχετικό θέμα διαβάζουμε πως η κρίσιμη συνεδρίαση θα ξεκινήσει στις 13:00 ώρα Ελλάδος. Χθες το euro2day είχε μεταδώσει ότι αυτήν την εβδομάδα πρόκειται να αποφασίσει η ISDA εάν το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων της Ελλάδας θα πρέπει να θεωρείται πιστωτικό γεγονός για να ενεργοποιήσει τα CDSs.

Χρηματιστηριακά, οι τελευταίες εξελίξεις αποτυπώνονται στο ταμπλό, με τη σημαντική διόρθωση των βασικών δεικτών και μετοχών στα όρια των…δεύτερων στηρίξεών τους. Και ενώ οι τράπεζες έρχονται από σημαντική υποχώρηση μετά την προσέγγιση των 500 μονάδων (για τον κλαδικό δείκτη).

Σημαντικές ήταν και χθες οι απώλειες για τον Γενικό Δείκτη, που διόρθωσε στις 727,14 μονάδες, και για τον FTSE 20 στις 293,20, με νέες ζημίες για τις τραπεζικές μετοχές και (ενδεικτικά) την Εθνική να υποχωρεί στα 2,24 ευρώ, με ενδοσυνεδριακή ελάχιστη τιμή τα 2,21 ευρώ. Εύλογη η πίεση για τις μετοχές του κλάδου σε αυτήν τη συγκυρία, ενώ θα πρέπει να συνεκτιμηθεί κι η παράμετρος των επισφαλειών όπως ενδελεχώς αναφέρεται από τον Χρ. Κίτσιο.

Βραχυπρόθεσμα, οι… δεύτερες στηρίξεις κυρίως του 20άρη αλλά και επιμέρους μετοχών (ειδικότερα της Εθνικής στα 2,20 ευρώ) θα κριθούν σήμερα-αύριο. Πρακτικά, αυτήν την περίοδο, όπου το Χ.Α. έχει πέσει σε... κενό αέρος (μέχρι τα μέσα Μαρτίου). Την ίδια στιγμή, σημειώνονται ενδιαφέρουσες εξελίξεις όπως λ.χ. η υπέρβαση των 13.000 μονάδων για τον DJIA και η κίνηση του ευρώ προς το 1,35 δολ., χωρίς να υστερούν και σε… εγχώριο επίπεδο.

Για "επιχείρηση ανάπτυξη" με 12 συν 7 δισ. ευρώ κάνει λόγο η Αλεξάνδρα Γκίτση σε εμπεριστατωμένο θέμα της, όπου, μεταξύ άλλων, σημειώνεται: "Τις βάσεις για να υλοποιηθεί το πολυθρύλητο σχέδιο για την ελληνική ανάπτυξη θα επιχειρήσει να θέσει ο Λουκάς Παπαδήμος στη σημερινή του συνάντηση με τον Μ. Μπαρόζο. Οκτώ μήνες μετά τη σύνοδο κορυφής του Ιουλίου, οπότε για πρώτη φορά η Ευρώπη μίλησε για σχέδιο Μάρσαλ, έως σήμερα ελάχιστα έγιναν".

Αυτή είναι η ουσία όσον αφορά μία… πίτα που θα μπορούσε να ενδιαφέρει άμεσα την πραγματική οικονομία, τις επιχειρήσεις και σταδιακά τον τομέα της απασχόλησης. Αυτό εν μέρει το ταμπλό επιχειρεί εδώ και καιρό να το προεξοφλήσει, να το αφομοιώσει και να το αποτυπώσει χρηματιστηριακά.

Βραχυμεσοπρόθεσμα, η διαφοροποίηση αρκετών εισηγμένων (έναντι άλλων) αποδίδεται σε αυτήν τη λογική. Ωστόσο, τη διαφορά συνεχίζουν να την κάνουν οι τράπεζες, κι αυτό πρακτικά σημαίνει πως μέχρις ότου αρθεί η αβεβαιότητα και ρυθμιστούν οι εκκρεμότητες στον κλάδο πολύ δύσκολα θα επιτευχθεί η υπέρβαση των 350 μονάδων για τον FTSE 20, των 500-520 μονάδων για τον τραπεζικό δείκτη, των 3-3,20 ευρώ για την Εθνική ή των 1,80-2 για την Alpha Bank.

Ορισμένοι χρηματιστηριακοί παράγοντες θεωρούν πως αφορμής δοθείσης η αγορά θα... χωνέψει τις τελευταίες εξελίξεις (με επίκεντρο την υποβάθμιση της Ελλάδας σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας), "ταλαιπωρούμενη" σε λίγο χαμηλότερα επίπεδα.

Εκτιμούν πως στο μεσοδιάστημα (μέχρι τις 15-17/3) θα διαμορφωθούν χαμηλότερες αποτιμήσεις κι ελκυστικότερες αξίες για αρκετές εισηγμένες, προεξοφλώντας πως η επανεκκίνηση θα γίνει από τις τρίτες στηρίξεις των βασικών δεικτών και μετοχών. Αυτό το σενάριο δείχνει να είναι το λογικότερο, και είναι αυτό στο οποίο ποντάρει η πλειονότητα των παικτών, με αιχμή την προεξόφληση της αναβάθμισης των ελληνικών τίτλων (μετά το δεύτερο 15νθήμερο του Μαρτίου).

Ωστόσο, οι αγορές, του Χ.Α. συμπεριλαμβανομένου, είθισται να μην επιβεβαιώνουν την εκτίμηση - προεξόφληση των περισσότερων.

Για να δούμε αυτήν τη φορά πώς θα εξελιχθεί αυτό το ποντάρισμα... Και από ποια επίπεδα για τον FTSE 20, τον τραπεζικό δείκτη και τις μετοχές-σηματωρούς και κατά πόσον θα επιβεβαιωθούν (ή όχι) οι στηρίξεις.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v