ΧΑ: Αντιστάσεις στις 300 μονάδες "βγάζει" ο FT-20

Σε θετικό έδαφος πέρασε το ΧΑ μετά την ανακοίνωση της ISDA ότι δεν ενεργοποιούνται τα CDS. Νωρίτερα ο FT 20 πιέστηκε έως και τις 300 μονάδες. Συνεχίζει ανοδικά η MPB. Επιχειρεί αντίδραση και η ΕΤΕ. Μέτριος ο τζίρος.

Κάλυψε τις απώλειες το χρηματιστήριο μετά την ανακοίνωση της ISDA ότι δεν υπάρχει πιστωτικό γεγονός στην Ελλάδα. Για βασικούς δείκτες και μετοχές στο Χρηματιστήριο Αθηνών, όμως, η ταλαιπωρία συνεχίζεται, τουλάχιστον όσο επικρέμαται δίκοπο μαχαίρι για την Ελλάδα το eurogroup κι όσο οι τραπεζίτες ενίστανται και παραμένουν προς διευθέτηση ουσιώδεις εκκρεμότητες.

Ο FTSE 20 υποχώρησε έως 1,05% στις 302 μονάδες για να καλύψει εν συνεχεία τις απώλειες. Αντίστοιχα, για τον Γενικό Δείκτη η διόρθωση έφτασε στις 737,37 μονάδες με ελάχιστη τις 730,88 μονάδες.

Στα σχετικά θέματα της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου και της Αναστασίας Παπαϊωάννου εκτίθενται αναλυτικά παράμετροι και λόγοι που διατηρούν την επιφυλακτικότητα και την αβεβαιότητα στο Χ.Α. και στους βασικούς δείκτες και μετοχές σε χαμηλά επίπεδα.

Από τις τράπεζες, πέραν της Marfin Popular Bank, ενδιαφέρον παρουσιάζει η προσπάθεια που καταβάλλεται στην Εθνική Τράπεζα. Ο τίτλος κυμαίνεται στο στενό εύρος των 2,30 - 2,38 ευρώ, επιβεβαιώνοντας μέχρι τώρα τη στήριξη των 2,20 ευρώ. Με συναλλαγές 1,4 εκατ. τεμαχίων, αξίας, 3,2 εκατ. ευρώ.

Από τους μη τραπεζικούς τίτλους ξεχωρίζουν Motor Oil, Jumbo και Ελληνικά Πετρέλαια, ενώ συγκριτικά μικρότερες απώλειες σημειώνονται για ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, Coca Cola 3Ε και Eurobank.

Στη μετοχή της Motor Oil, οι αγοραστές βγαίνουν από τα χαμηλά ημέρας των 5,26 ευρώ έχοντας, προφανώς, ως γνώμονα τα ελάχιστα 52 εβδομάδων στα 4,89 ευρώ, που σημειώθηκαν στις 11/1/12.

Στα Ελληνικά Πετρέλαια σημειώνεται ανάλογη κίνηση από τα 5,45 ευρώ, ενώ και στην Jumbo οι εντολές δόθηκαν από τα χαμηλά των 3,58 ευρώ.

Κινήσεις τακτικής, με εμφανή τη διάθεση αναμονής, εν όψει κρίσιμων αποφάσεων. Αυτό αποτυπώνεται στον μέτριο τζίρο των 25,4 εκατ. ευρώ, από τα οποία από 3,2 εκατ. έχουν αλλάξει χέρια μόλις σε τρεις τίτλους (συγκεκριμένα, σε Εθνική, Alpha Bank και Eurobank).

Περίπου την ίδια ώρα, στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια επικρατούν ήπια ανοδικές τάσεις. Στην περιοχή των 6.900 μονάδων ο DAX (0,62%), στις 3.470 ο CAC 40 (0,54%), ενώ με το ίδιο ποσοστό αντιδρά ο Euronext 100 στις 645 μονάδες.

Εμφανής η επιφυλακτικότητα κι η διάθεση αναμονής και στις αγορές ομολόγων και συναλλάγματος. Τη στιγμή όπου γίνεται γνωστό το ποσοστό-ρεκόρ για την ανεργία στην ευρωζώνη, που φτάνει πλέον στο 10,7% τον Ιανουάριο. Στο 2,7% από 2,6% αυξήθηκε ο πληθωρισμός τον ίδιο μήνα.

Σε σχετικό θέμα του Στέφανου Κοτζαμάνη επιχειρείται να απαντηθεί το εύλογο ερώτημα εάν στα τρέχοντα επίπεδα αποτιμήσεων δικαιολογούνται επενδυτικές κινήσεις και κατά πόσον θα μπορούσαν να υπάρξουν ικανοί καταλύτες να πυροδοτήσουν την άνοδο των τιμών των μετοχών στο ταμπλό.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v