ΧΑ: Κερδίζουν οι πωλητές στα σημεία...

Νευρικότητα και ήπια πτώση στο Χρηματιστήριο με τον FT 20 στα επίπεδα των 305 μονάδων. Κρίσιμα τα 2,40 ευρώ για την Εθνική. Κέρδη για Eurobank, Folli, Alpha, TT. Aπώλειες για Κύπρου, ΟΠΑΠ, 3Ε.

Σταθεροποιητικές τάσεις διαμορφώνονταν μετά τα πρώτα 50΄-55΄ της συνεδρίασης. Με μέτριο τζίρο, καθώς δεν ξεπερνούσε τα 10,8 εκατ. ευρώ στις 11:25, από τα οποία περίπου τα 5,5 εκατ. είχαν αλλάξει χέρια σε τρεις μόλις μετοχές (Εθνική, Alpha Bank και Eurobank).

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με τους αγοραστές να τραβούν βασικούς δείκτες και μετοχές ψηλότερα, και συγκεκριμένα τον Γενικό Δείκτη έως τις 755,11 μονάδες και τον FTSE 20 έως τις 311,03, ενώ η Εθνική Τράπεζα περνά οριακά τα 2,50 ευρώ.

Ωστόσο, μετά τις 11:10 - 11:15, οι πωλητές προχώρησαν σε ρευστοποίηση περιορισμένης έκτασης θέσεων, με τις τρεις βασικές τραπεζικές μετοχές να διολισθαίνουν, η μεν ΕΤΕ στα 2,44 και οι Alpha Bank, Eurobank στο 1,35 και στο 1,02 ευρώ αντίστοιχα.

Θέσεις κατοχυρώνονταν και στις μετοχές της Marfin Popular αλλά και των MIG, Τράπεζα Κύπρου, ενώ με μέτριο τζίρο η μετοχή της Τιτάν υποχωρούσε έως 2,7% στα 14,70 ευρώ.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες εκτιμούσαν πως όσο δεν προκύπτουν επαρκή στοιχεία για την πορεία του PSI στο Χρηματιστήριο Αθηνών δύσκολα θα επιχειρηθεί προεξόφληση είτε προς τη μία είτε προς την άλλη κατεύθυνση. Καλά ενημερωμένη πηγή σημείωσε νωρίτερα πως ακόμη είναι αρκετά νωρίς για να θεωρηθεί πως το πρόγραμμα πηγαίνει καλά ή όχι κι η ανταπόκριση των ιδιωτών μπορεί να θεωρηθεί ικανοποιητική ή προβληματική.

Η ελληνική πλευρά έχει κάνει την προσφορά της, ο Ευάγγ. Βενιζέλος τη διαφήμισε μάλιστα χθες ως «πολύ ικανοποιητική» και το… μπαλάκι πέφτει στην περιοχή των ιδιωτών ομολογιούχων.

Αυτό έχει ως συνέπεια τη διατήρηση του FTSE 20 πέριξ των 305 μονάδων, του Γενικού Δείκτη λίγο χαμηλότερα των 750 και των τραπεζών σε σχετική απόσταση από τις κρίσιμες 420 μονάδες.

Φαίνεται όμως, από τα μέχρι τώρα στοιχεία, πως κερδίζεται το στοίχημα της επιβεβαίωσης για τον μεν 20άρη των 280 μονάδων, για τη δε Εθνική των 2-2,20 ευρώ.

Άλλες χρηματιστηριακές πηγές θεωρούσαν πως επαρκέστερες ενδείξεις για τον βαθμό συμμετοχής των ιδιωτών ομολογιούχων θα υπάρχουν προς τα μέσα της επόμενης εβδομάδας.
Πρακτικά, αυτό ενισχύει την εκτίμησή τους για την κρισιμότητα της πρώτης ημερομηνίας (9ης Μαρτίου).

Ανάλογα με τα στοιχεία που θα προκύψουν θα επιχειρηθεί το αντίστοιχο ποντάρισμα, στο πλαίσιο προεξόφλησης της επιτυχούς ή όχι υλοποίησης του σχετικού προγράμματος.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v