ΧΑ: Και τώρα… ολοταχώς για το PSI

Μετά τη θετική απόφαση της ISDA, το ενδιαφέρον στρέφεται στις εξελίξεις που σχετίζονται με το PSI. Οι μέτριες συναλλαγές δεν δίνουν επαρκές «τεχνικό σήμα» και οι 280 μον. θεωρούνται ισχυρό σημείο αναφοράς για τον FT 20.

Ο ένας σκόπελος ξεπεράστηκε με σχετική επιτυχία, μένουν ακόμη 2-4 μέχρις ότου αποσαφηνιστεί πλήρως η κατάσταση. Η χθεσινή απόφαση της ISDA -λίγο ως πολύ αναμενόμενη, άλλωστε- δημιούργησε μία σχετική «μόχλευση» σε ένα μέρος της αγοράς, με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει στις 747,87 μονάδες και τον FTSE 20 στις 305,95.

Μικτή η εικόνα για τις τράπεζες καθώς η Εθνική ενισχύθηκε στα 2,40 ευρώ, η Alpha Bank παρέμεινε σταθερή, η Eurobank διόρθωσε στο 1 ευρώ, ενώ η Πειραιώς υποχώρησε προς τη χαμηλότερη στήριξη του 0,47 ευρώ.

Τώρα το ενδιαφέρον (κυρίως) των βραχυπρόθεσμων παικτών στρέφεται στο PSI. Σε σχετικό θέμα της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου αναφέρεται ότι ξεκινούν road shows για το PSI. Σε αυτό, στην ανταπόκρισή της από τις Βρυξέλλες, περιγράφονται ποια λύση προκρίνεται για την επιτροπεία της Ελλάδας, τα μυστικά ραντεβού του Λ. Παπαδήμου που φρέναραν τους σκληροπυρηνικούς και όλο το παρασκήνιο της υπόθεσης.

Προσώρας, στο Χ.Α. φαίνεται πως οι 280 μονάδες θα μπορούσαν να αποτελέσουν σημείο αναφοράς και ενδεχομένως χαμηλό και στήριξη για τον 20άρη. Ωστόσο, πολλοί είναι αυτοί που παραμένουν επιφυλακτικοί για ουσιαστικούς λόγους.

Ενδεικτική η επιφυλακτικότητα για την απόδοση των νέων ελληνικών ομολόγων. Σε σχετικό θέμα του euro2day διαβάζουμε: «Τα νέα ομόλογα που θα εκδώσει η Ελλάδα μέσα στον μήνα, στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης του χρέους της (PSI), πιθανότατα θα έχουν τις υψηλότερες αποδόσεις στην ευρωζώνη: θα εμπεριέχουν μεγάλη 'προμήθεια κινδύνου' αφού οι πιστωτές θα προεξοφλούν ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να υποχρεωθούν να επωμιστούν περαιτέρω ζημίες. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Reuters, πολλοί αναλυτές φοβούνται ότι, ακόμη και μετά την ανταλλαγή του χρέους, οι οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας θα παραμένουν χειρότερες από της Πορτογαλίας, της χώρας που πολλοί θεωρούν ότι είναι η πιθανότερη 'υποψήφια' να ακολουθήσει την Ελλάδα σε αναδιάρθρωση χρεών. Έτσι, τα νέα ελληνικά ομόλογα τα οποία θα εκδοθούν στο πλαίσιο του PSI και θα λήγουν το διάστημα 2023 - 2042, πιθανότατα θα είναι διαπραγματεύσιμα με υψηλότερο επιτόκιο από αυτό της Πορτογαλίας. Ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι στις τιμές του θα προεξοφλείται πιθανότητα άνω του 50% για νέα κρίση πληρωμών».

Σύμφωνα με την εκτίμηση μερίδας παικτών, κρίσιμες ημερομηνίες θεωρούνται η 9η και η 12η Μαρτίου, και αυτό πρακτικά ενδέχεται να διατηρήσει την αγορά χαμηλότερα των ισχυρών αντιστάσεων. Και συγκεκριμένα τον FTSE 20 χαμηλότερα των 350 μονάδων και τις τράπεζες στην περιοχή των 400 μονάδων - ενδεικτικά την Εθνική κάτω από τα 3-3,20 ευρώ.

Στάση επιφυλακής κι αναμονής που αποτυπώνεται άλλωστε στον ημερήσιο τζίρο, που χθες δεν ξεπέρασε τα 55 εκατ. ευρώ. Από αυτά τα 20 εκατ. περίπου μόλις σε τρεις μετοχές (Εθνική, Alpha Bank και Eurobank ), ενώ άλλα 9 σε Πειραιώς, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ. Από αυτήν την άποψη, εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι το άρθρο του Σπύρου Παπαθανασίου (υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Solidus ΑΕΠΕΥ) καθώς επιχειρείται να ανιχνεύσει τα τεχνικά σήματα που προσφέρει η παρακολούθηση της συναλλακτικής δραστηριότητας.

Στα επιμέρους, το Χ.Α. θα συνεχίσει να κινείται -και- στον ρυθμό των οικονομικών αποτελεσμάτων και των ενεργειών των εισηγμένων.

Στα 11 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα κέρδη του Τιτάνα, με τον κύκλο εργασιών να υποχωρεί κατά 19% (στα 15,10 ευρώ η μετοχή στο 1,16 δισ. ευρώ η αποτίμηση). Στην κοινοπραξία της γαλλικής Alstom Transport S.A., της J&P Άβαξ Α.Ε. και της ιταλικής Ghella S.p.A. αναλαμβάνει το έργο «επέκτασης της γραμμής 3 τμήμα Χαϊδάρι - Πειραιάς». Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 515 εκατ. ευρώ (μη συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ) και χρηματοδοτείται στο πλαίσιο του Ε.Σ.Π.Α. από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ενίσχυση της Προσπελασιμότητας», καθώς επίσης και από δάνειο της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε. από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Ενθαρρυντική ένδειξη που πολύ πιθανόν να έχει συνέχεια για ακόμη 2-3 σημαντικά έργα, με την προϋπόθεση πως θα απεγκλωβιστούν κονδύλια του ΕΣΠΑ και θα δοθούν οι απαραίτητες εγγυήσεις από την Ε.Τ.Επ .

Γι' αυτές τις εξελίξεις διψά ο κατασκευαστικός κλάδος (και όσοι έμμεσα ευνοούνται από αυτά τα έργα) και η αγορά γενικότερα. Στο 0,82 ευρώ ενισχύθηκε χθες η μετοχή της Άβαξ, με τον όμιλο να αποτιμάται στα 63,7 εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v