ΧΑ: Δοκιμασία στις 300 μονάδες για τον FTSE 20

Με τους πωλητές να έχουν τον πρώτο λόγο στο ΧΑ, ο FTSE 20 υποχωρεί οριακά κάτω και από τις 300 μονάδες. Πιέσεις (κυρίως) στις τράπεζες, με απώλειες έως 4,10% η Εθνική. Διασώζονται ΟΠΑΠ, ΕΛΠΕ και Motor Oil.

Από χαμηλότερα επίπεδα ξεκίνησαν οι αγορές και με απώλειες το Χ.Α. διόρθωσε έως τις 739 μονάδες. Το κλίμα είχε διαφανεί από πιο πριν, όταν σε πολλά ευρωχρηματιστήρια οι πωλητές είχαν τον πρώτο λόγο, τάση που επηρέασε ανάλογα και το ελληνικό, με τον Γενικό Δείκτη να χάνει -αρχικά- τις 740 μονάδες, ενώ ο FTSE 20 υποχωρεί έως τις 299, 63 μονάδες.

Με ελάχιστες συναλλαγές (στις 10:55 δεν είχαν ξεπεράσει τα 3,1 εκατ. ευρώ και τα 4,3 εκατ. ευρώ στις 11:05), που για πολλοστή συνεδρίαση περιορίζονται σε 3-6 τίτλους της μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Εύλογα, το μεγαλύτερο μέρος του ενδιαφέροντος εστιάζει -λόγω του PSI- στον τραπεζικό κλάδο, όπου ζητούμενη είναι η επιβεβαίωση των… δεύτερων (χαμηλότερων) επιπέδων στήριξης.

Κατ' αρχάς, για τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας οι πωλητές έφθασαν την τιμή έως τα 2,34 ευρώ, με σημείο αναφοράς τα 2,20-2 ευρώ (και στήριξη, που θα πρέπει να διαφυλαχθεί σε αυτήν τη φάση). Στη συνέχεια, έγιναν αρκετές πράξεις στα 2,36 και στα 2,38 ευρώ, με τη μετοχή όμως να παραμένει έως 3,28% χαμηλότερα.

Χαμηλότερες τιμές διαμορφώνονται και σε Alpha Bank και Eurobank, όμως καλά ενημερωμένες πηγές μας επιμένουν στη μετοχή της πρώτης. Είναι άξιον αναφοράς πως μετά τα πρώτα 30-35 λεπτά συνεδρίασης στη συγκεκριμένη τραπεζική μετοχή είχαν γίνει περισσότερες συναλλαγές (σε απόλυτο αριθμό) από όσες στις λοιπές του κλάδου.

Λίγο ως πολύ αναμενόμενη η κινητικότητα στη μετοχή του ΟΠΑΠ (περισσότερα σε σχετικό θέμα του Φώτη Κόλλια), ενώ στον ΟΤΕ καταγράφηκε ακόμα μία ιστορική ελάχιστη τιμή στα 2,20 ευρώ. Πλέον, η αποτίμηση του Οργανισμού έχει συρρικνωθεί στο 1,11 δισ. ευρώ, δηλαδή απειλείται ακόμη και το όριο του 1 δισ. ευρώ, ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τη συνέχεια. Απαξίωσης συνέχεια για τον ΟΤΕ υπό την απαθή στάση του μεγαλομετόχου (Deutsche Telekom) και την παθητική τακτική των εγχώριων καθ' ύλην αρχών.

Από τις μετοχές του 20άρη, σταθερή παραμένει αυτή των Ελληνικών Πετρελαίων στα 5,50 ευρώ, με ελάχιστες συναλλαγές (στα 5,50 ευρώ), ενώ συγκριτικά μικρότερες απώλειες σημειώνονται για τον Τιτάνα (στα 14,25 ευρώ και σε βραχυμεσοπρόθεσμα ανοδικό κανάλι).

Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση (στις 695,8 μονάδες ο 40άρης) διασώζονται οι μετοχές των ΕΧΑΕ (εν αναμονή των οικονομικών αποτελεσμάτων), της Creta Farm (και σήμερα με αυξημένο τζίρο) αλλά και του Σαράντη (στο 1,96 ευρώ), της Kleemann (στο 0,845 ευρώ) και ακόμη 2-4 από αυτήν την κατηγορία.

Την ίδια ώρα, στα ευρωχρηματιστήρια οι βασικοί δείκτες υποχωρούν έως 0,98% με επίσης μέτριο τζίρο, ενώ εμφανής είναι η διάθεση αναμονής και στις αγορές ομολόγων - συναλλάγματος.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v