ΧΑ: Επίθεση σε πολλά μέτωπα

Από την πρόοδο του PSI εξαρτάται (και) η βραχυπρόθεσμη τάση στο ΧΑ. Κλειδί οι 300-320 μονάδες για τον FTSE 20, η επιβεβαίωση των 2,20 ευρώ για την ΕΤΕ και η «πονηρή» τεχνική εικόνα της Alpha Bank.

Και τώρα… όλα τα λεφτά για το PSI, σημειωνόταν στο euro2day.gr το Σάββατο. Σε σχετικό θέμα του Χρήστου Κίτσιου γίνεται λόγος για τα 2+1 αγκάθια που κρύβει το πρόγραμμα για την Ελλάδα και τις τράπεζες. Ενώ το Χ.Α. επιχειρεί να προεξοφλήσει τις σημαντικότατες εξελίξεις και μάλιστα σε μια εβδομάδα-«σταθμό» για τις ελληνικές τράπεζες, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά η Αναστασία Παπαϊωάννου.

Με τον Γενικό Δείκτη από τις 749,32 μονάδες, τον FTSE 20 στις 306,11 μονάδες και την τραπεζική τριάδα να αντιδρά στη συνεδρίαση της Παρασκευής: η Εθνική Τράπεζα στα 2,44 ευρώ, η Alpha Bank στο 1,34 ευρώ και η Eurobank στο 1,02 ευρώ.

Για την Εθνική, χρήσιμη είναι η μέχρι τώρα επιβεβαίωση των 2-2,20 ευρώ, ενώ για την Alpha Bank ενδιαφέρον παρουσιάζει η υψηλή συναλλακτικότητα στη μετοχή. Περισσότερα από 3,2 εκατ. τεμάχια άλλαξαν χέρια στη συνεδρίαση της 2ας/3, με την τιμή να διαμορφώνεται στο 1,34 ευρώ, με υψηλό συνεδρίασης στο 1,41 ευρώ.

Από τεχνικής πλευράς, η Alpha Bank είναι η μετοχή που συγκεντρώνει το μεγαλύτερο μέρος του ενδιαφέροντος και της προσοχής συγκεκριμένων διορατικών παικτών, με την απόδοση να φθάνει στο 109,38% το τελευταίο τρίμηνο. Εκτίμησή μας είναι πως, με βάση την τεχνική απεικόνιση της μετοχής, στην Alpha Bank τοποθετούνται ισχυροί και διορατικοί παίκτες.

Πέραν αυτών των μετοχών, οι υπόλοιπες του κλάδου θα κινηθούν ανάλογα με τις εξελίξεις από το μέτωπο του PSI και με τον… λογαριασμό της BlackRock.

Για την BlackRock η αγορά έχει κινηθεί ανάλογα ανοδικά, προεξοφλώντας αποτελέσματα καλύτερα από αυτά που αρχικά είχαν υπολογιστεί. Όσον αφορά το PSI, στο σχετικό θέμα της Αναστασίας Παπαϊωάννου διαβάζουμε πως σύμφωνα με τραπεζικούς παράγοντες κατώτερος στόχος είναι να εξασφαλιστεί η συμμετοχή της τάξης του 66%, και αυτό από τις πρώτες ενδείξεις φαίνεται εφικτό. Οι δικές μας πληροφορίες, νωρίτερα το πρωί της Δευτέρας, ήταν πιο αισιόδοξες καθώς θεωρούσαν «κλεισμένο» το 66%, με τον πήχη να υπολογίζεται αρκετά πιο ψηλά.

Αναμφίβολα, αυτές οι συνεδριάσεις θα κυλήσουν στον ρυθμό των φημών, βεβαίως, των διαρροών και των ειδήσεων που θα προκύψουν από το μέτωπο του PSI.

Εάν ο FTSE 20 επιβεβαιώσει τις 280 μονάδες, τότε θεωρείται εφικτός ο στόχος της επαναπροσέγγισης των 320 μονάδων, που αποτελεί και τον πρώτο στόχο-αντίσταση.

Η αγορά όμως περιμένει και νεότερα από το μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων. Ο Φώτης Κόλλιας αναφέρεται στην προσπάθεια προκήρυξης εντός του Μαρτίου διαγωνισμών για την πώληση μειοψηφικού ποσοστού του ΟΠΑΠ και του ΟΔΙΕ, αλλά και υποβολής δεσμευτικών προσφορών για τα κρατικά λαχεία. Στα 6,74 ευρώ η μετοχή του ΟΠΑΠ, ενώ στη λογική της προεξόφλησης των προωθούμενων ιδιωτικοποιήσεων θα πρέπει να συνεκτιμηθούν η ΕΥΔΑΠ (3,94 ευρώ) κι η ΕΥΑΘ (3,95 ευρώ).

Στα της ημέρας, η αγορά αναμένει τα αποτελέσματα των Ελληνικών Χρηματιστηρίων, των οποίων η μετοχή κλείνει στα 3,18 ευρώ και η αποτίμηση ανέρχεται στα 207,9 εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v