ΧΑ: Βήμα σημειωτόν με βύθιση του τζίρου

Το χαμηλότερο τζίρο των τελευταίων 32 συνεδριάσεων εμφάνισε η αγορά, χαρακτηριστικό της έντονης επιφυλακτικότητας για τη συνέχεια. 21 φορές άλλαξε πρόσημο ο ΓΔ. Ανόδου συνέχεια για MPB, νέο ιστορικό χαμηλό για ΟΤΕ.

Συνεδρίαση, ο ορισμός της επιφυλακτικότητας, που συνδυάστηκε με συνεχείς εναλλαγές προσήμου για τον Γενικό Δείκτη και ο οποίος τελικά δεν κατόρθωσε να πετύχει κλείσιμο υψηλότερα των 750 μονάδων.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Δείκτης άλλαξε 21 (!) φορές πρόσημο, ενώ η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας έδωσε τον χαμηλότερο τζίρο των τελευταίων 32 συνεδριάσεων (!!!)

Για όσους ασχολούνται με στατιστικά, η εβδομάδα που μόλις έληξε, έστω και οριακά, αποδείχθηκε δεύτερη συνεχόμενη πτωτική για τον Γενικό Δείκτη, από τον οποίο αφαίρεσε 0,05%, ενώ αντίθετα ο Τραπεζικός δείκτης ολοκλήρωσε την εβδομάδα τεσσάρων συνεδριάσεων με κέρδη 1,31%.

Από την αρχή του χρόνου, τα κέρδη στο 10,13% και 53,54% αντίστοιχα.

Ασφαλώς και η σημερινή συνεδρίαση δεν έδρεψε δάφνες από πλευράς ενδιαφέροντος, ενώ το κλίμα της απόλυτης επιφύλαξης μεταφέρθηκε και στην Αγορά Παραγώγων όπου και εκεί σημειώθηκε αξιοπρόσεκτη καθίζηση των συναλλαγών.

Ακόμα και η συνέντευξη τύπου του κ. Παπαδήμου δεν κατόρθωσε να αλλάξει το κλίμα, πιθανότατα γιατί δεν πρόσθεσε κάτι καινούργιο στα όσα γνωρίζει και στα όσα φοβάται η Αγορά.

Σαφέστατες ενδείξεις κόπωσης στον Τραπεζικό κλάδο, όπου μόνο η MPB έκλεισε με αξιοπρόσεκτα κέρδη, ενώ ακόμα χειρότερη ήταν η εικόνα στους υπόλοιπους μη Τραπεζικούς Δεικτοβαρείς τίτλους με κυριότερο χαρακτηριστικό τις εντυπωσιακά κατεβασμένες συναλλαγές.

Έτσι η Coca-Cola εξασφάλισε το τελικό θετικό πρόσημο του Δείκτη, μετά από μικρό ανοδικό διάλειμμα επέστρεψε σε αρνητικό πρόσημο η ΔΕΗ, δεν παρέλειψε να δώσει ένα ακόμα ιστορικό χαμηλό ο ΟΤΕ, ενώ συνέχισε να απογοητεύει ο Μυτιληναίος.

Αντίθετα, έστω και με εξαιρετικά λίγες συναλλαγές, ο τίτλος της Folli Follie Group κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, κλείνοντας στο ψυχολογικό όριο των 8,00 ευρώ.

Ιδιαίτερος προβληματισμός για Τιτάνα και ΟΠΑΠ.

Ο πρώτος κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και έκλεισε με αξιοπρόσεκτες απώλειες, ενώ μετά από 58 συνεχείς χρήσεις η διοίκηση της εταιρείας αποφάσισε να μην προχωρήσει στη διανομή μερίσματος, προκειμένου να διατηρήσει ισχυρές λειτουργικές ταμειακές ροές και επαρκή μετρητά για να αποφύγει δυσάρεστες επιπτώσεις λόγω της κατάστασης της Ελληνικής οικονομίας, με επιθυμητό επίπεδο τα 200 – 250 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την Beta Sec., η εισηγμένη εφαρμόζει διετές σχέδιο αναδιάρθρωσης, με στόχο τη βελτίωση της αποδοτικότητας και τη μείωση των πάγιων δαπανών -κυρίως στις ώριμες Αγορές, με εκτιμώμενη ετήσια εξοικονόμηση για τα λειτουργικά κέρδη στα 26 εκατ. ευρώ.

Το επίκεντρο είναι στις δραστηριότητες της Ελλάδας και των ΗΠΑ. Η εταιρεία έχει πραγματοποιήσει ήδη το 17% αυτής της εξοικονόμησης. Για την Ελλάδα το κόστος της αναδιάρθρωσης στα λειτουργικά κέρδη ήταν 9,3 εκατ. ευρώ για το 2011 ενώ τα κέρδη από την αναδιάρθρωση υπολογίζονται στα 14,1 εκατ. ευρώ.

Προβληματισμός και για τον τίτλο του ΟΠΑΠ που δείχνει να “βλέπει” τα 7,00 ευρώ σαν δυσκολοκατάβλητο οχυρό.

Εδώ αξίζει να επισημανθεί η έκθεση της Citigroup που “τσεκούρωσε” την τιμή – στόχο.
Πιο συγκεκριμένα, σε “neutral” από “buy” υποβαθμίζει η Citi τη σύσταση για τη μετοχή, ενώ μειώνει και την τιμή-στόχο στα 7,7 από 16,7 ευρώ (!)

Όπως αναφέρει σε έκθεσή της, υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα το 2012, κάτι που δεν εξυπηρετεί τους μικρομετόχους. Παράλληλα, προχωρά σε μείωση των εκτιμήσεων για τα μεγέθη του Οργανισμού κατά 23% για το 2012 και το 2013 λόγω των πιθανών καθυστερήσεων στα VLTs και την είσοδο στο online gaming, καθώς και λόγω των εκτιμήσεων για ύφεση 8% το 2012 στην Ελλάδα.

Συμπερασματικά, μετά το πρόσφατο Τραπεζικό ράλι, ο προβληματισμός δείχνει να επιστρέφει δριμύτερος, τα ξένα χαρτοφυλάκια επιμένουν στον ρόλο θεατή (και αν), ενώ τα μεγάλα χαρτοφυλάκια εσωτερικού, αυξημένης επενδυτικής διαίσθησης, καταγράφουν τα κέρδη τους από τις Τραπεζικές μετοχές και δεν φαίνονται διατεθειμένα να “διερευνήσουν” άλλες “επενδυτικές ευκαιρίες”.

Καθίσταται πλέον πασιφάνες ότι η εγχώρια Αγορά “πούλησε” την είδηση της ψήφισης του δεύτερου μνημονίου με τον πλέον εμφατικό τρόπο και περιμένει τον επόμενο καταλύτη που θα αφορά τον Τραπεζικό κλάδο.

Μάλιστα η μάλλον πλαγιοκαθοδική τάση των τελευταίων δύο εβδομάδων, αντικατοπτρίζει και την αμφισβήτηση ακόμα και για το αν αυτό το πακέτο στήριξης είναι αρκετό για να καταστήσει το Ελληνικό χρέος βιώσιμο, με τον Υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, να αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο η Ελλάδα να χρειαστεί περαιτέρω οικονομική βοήθεια.

Απόλυτα βραχύβια αποδείχθηκε και η αντίδραση που έφερε στις Τραπεζικές μετοχές η απόφαση της Διεθνούς Ένωσης Συμφωνιών Ανταλλαγής και Παραγώγων πως δεν υπάρχει περίπτωση ενεργοποίησης των CDS με την εισαγωγή τωνCACs στα Ελληνικά ομόλογα (αποτρέποντας την πληρωμή των 3,2 δισ. δολαρίων προς εκείνους που έχουν ασφαλιστεί απέναντι στο ενδεχόμενο μιας Ελληνικής χρεοκοπίας), το οποίο σημαίνει ότι αν η συμμετοχή στο PSI φτάσει τουλάχιστον στο 75%, αλλά δεν αγγίξει το κρίσιμο επίπεδο του 90%, η Ελληνική Κυβέρνηση θα εξετάσει το ενδεχόμενο να τις ενεργοποιήσει, καθιστώντας τη συμμετοχή στο πρόγραμμα δεσμευτική.

Υπενθυμίζεται ότι οι τράπεζες έχουν διορία έως τις 8 Μαρτίου στις 10 μ.μ να δηλώσουν συμμετοχή για την ανταλλαγή ομολόγων, ενώ τα αποτελέσματα του PSI+ αναμένεται να ανακοινωθούν λίγο μετά τη λήξη της προθεσμίας.

Όμως εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει και η πιο “υποψιασμένη” σχολή σκέψης που επισημαίνει ότι και 15 μέλη της ISDA ψήφισαν όχι και κανένα από αυτά ναι. Τα μέλη ήταν τα εξής: Bank of America (+1,88% χθες), Barclays (+2,51% χθες), Credit Suisse (μη μεταβολή), Deutsche Bank (+2,24%), Goldman Sachs (+5,2%), JP Morgan Chase Bank (+2,88%), Morgan Stanley (+3,5%), UBS (-0,2%), BNP Paribas (+1,97%), Societe Generale (+3,34%), Citadel Investment Group, D.E. Shaw Group, BlueMountain Capital, Elliott Management Corporation και PIMCO.

Οι Αμερικανικές Τράπεζες είναι οι βασικοί εκδότες των CDSκαι ο δείκτης Επενδυτικών Τραπεζών στις ΗΠΑ (S&P 500Investment Banks Index) κατέγραψε κέρδη 3,93% χθες. Είναι λογικό να υποθέσουμε ότι η απόφαση αυτή είναι έχει ως στόχο την μη πληρωμή των CDS ακόμα και αν ενεργοποιηθούν οι ρήτρες συλλογικής δράσης (!!!)

Επιστρέφοντας στο ταμπλώ του Χ.Α. και χαμηλότερα του 20αρη, σχετική κινητικότητα επέδειξαν Άβαξ, Ελ. Καλώδια, Ιντρακάτ, ΕΥΔΑΠ, Ιντρακόμ, Profile, Dionic κ.λ.π.
Ακόμα καλύτερη εικόνα, για την Creta Farm που δείχνει ότι μπορεί να επανέλθει, Τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Frigoglass (αλλά με σημαντική μείωση των συναλλαγών), ενώ οι ενδείξεις ότι ξεκινά το project του Ελληνικού έφερε “διακριτικά πονταρίσματα” στον γειτνιάζοντα Παρνασσό.

Αντίθετα με σημαντικότατες απώλειες διεκόπη το μίνι ανοδικό σερί για την MIG Real Estate, καθώς από σήμερα οι μετοχές της είναι διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. χωρίς το μέρισμα χρήσης 2011, ποσού 0,25 ευρώ.

Σαφώς η συμμετοχή στο PSI και όροι ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών θα αποτελέσουν τους επόμενους βραχυπρόθεσμους καταλύτες της Αγοράς, χωρίς να παραβλέπεται η πιθανή πολιτική αστάθεια από τις επικείμενες εκλογές.

Στην περίπτωση της κεφαλαιακής ενίσχυσης ίσως έχει ενδιαφέρον το σημερινό δημοσίευμα της Τουρκικής εφημερίδας “Μιλιέτ”, σύμφωνα με το οποίο τις δραστηριότητες της Τράπεζας Πειραιώς στην Αίγυπτο προτίθεται να εξαγοράσει η Τουρκική “Is Bankasi”.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι η “Is Bankasi” “έχει ήδη έλθει σε επαφή με τους Αδελφούς Μουσουλμάνους που είναι κυρίαρχοι στην Αίγυπτο”. Στο δημοσίευμα υπογραμμίζεται ότι η Πειραιώς Αιγύπτου έχει ενεργητικό ύψους 1 δισ. ευρώ και ότι διαθέτει 49 υποκαταστήματα. Η “Μιλιέτ” γράφει ότι η Τουρκική Τράπεζα στις 25 Ιουνίου 2010 είχε ανοίξει αντιπροσωπεία στο Κάιρο και ότι τον Δεκέμβριο του 2010 είχε αγοράσει την “Bank Sofia” στη Ρωσία.

Από την άλλη, σε τρεις δόσεις αναμένεται να πραγματοποιηθεί η ανακεφαλαιοποίηση των Ελληνικών Τραπεζών, μέσω ενός συνολικού πακέτου στήριξης του εγχώριου Πιστωτικού Συστήματος.

Σύμφωνα με το σχέδιο που επεξεργάζονται το Υπουργείο Οικονομικών και τα στελέχη της τρόικας, η πρώτη δόση (συνολικού ύψους 23 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την πρόβλεψη της δανειακής σύμβασης), πρέπει θα δοθεί στο Τραπεζικό Σύστημα μετά την ολοκλήρωση του PSI.

Εν τω μεταξύ, την Τρίτη 6 Μαρτίου 2012 θα διενεργηθεί Δημοπρασία Εντόκων Γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων του Ελληνικού Δημοσίου, σε άυλη μορφή, ποσού 875 εκατομμυρίων Ευρώ, λήξεως 7 Σεπτεμβρίου 2012.

Τίποτα το εξαιρετικά ιδιαίτερο από την εικόνα των μεγάλων Ευρωπαϊκών Αγορών και το ξεκίνημα της Wall Street, στον απόηχο του Eurogroup, κι ενώ υπεγράφη σήμερα το νέο δημοσιονομικό σύμφωνο από 25 εκ των 27 ηγετών της ΕΕ (πλην Βρετανίας και Τσεχίας).

Αντίθετα το ευρώ όχι μόνο έχασε τα 1,33 δολάρια, αλλά απειλεί να υποχωρήσει και χαμηλότερα των 1,32 δολαρίων.

Επιστρέφοντας σρο ΧΑ, περίπου μοιρασμένη η εικόνα στο ταμπλώ του 20αρη, όπου αμετάβλητη έκλεισε η μετοχή της Πειραιώς.

Τα μεγαλύτερα κέρδη για MPB (+5,92%), Folli Follie Group (+3,49%), ενώ με μικρότερα κέρδη έκλεισαν οι Coca-Cola, Alpha Bank, Eurobank, Ελλάκτωρ, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, Εθνική και Ταχ. Ταμιευτήριο.

Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για τον Τιτάνα (-4,83%), ενώ με απώλειες μεγαλύτερες του 2% ακολούθησαν οι Βιοχάλκο, ΟΤΕ και Jumbo. Με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι ΔΕΗ, Ελ. Πετρέλαια, Κύπρου, Motor Oil, MIG.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα στενό εύρος περίπου 11 μονάδων, με υψηλό ημέρας τις 755,11 (10.51) και χαμηλό τις 744,25 (11.45) και έκλεισε τελικά στις 749,32 μονάδες με κέρδη 0,20%, ενώ ο τζίρος περιορίστηκε στα 35,4 εκατ. από τα οποία τα 4,9 αφορούσαν “πακέτα”.

Καλή η τελική εικόνα με 96 ανοδικές μετοχές έναντι 59 πτωτικών και 28 τίτλοι με ημερήσια κέρδη από 8 έως 27%

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Συνεδρίαση απόλυτης επιφυλακτικότητας, με την Αγορά να εισέρχεται σε φάση αναμονής λόγω PSI και BlackRock, είναι η άποψη του Μάνου Χατζηδάκη.

Στα θετικά ότι δεν σημειώθηκε επιθετικό “profit taking” στον Τραπεζικό κλάδο, η προσφορά είναι αναχαιτίσιμη και οι αγοραστές στα τρέχοντα επίπεδα έχουν τον έλεγχο των κινήσεων στην διαχείριση της τάσης.
 
Κλείσιμο πάνω από τις 760 μονάδες θα ενεργοποιήσει εκ νέου σήματα αγοράς από βραχυπρόθεσμους τεχνικούς δείκτες οι οποίοι ακολουθούνται από την πλειοψηφία των βραχυπρόθεσμων χαρτοφυλακίων προσδίδοντας επιτάχυνση στην ανοδική τάση αυξάνοντας παράλληλα τις πιθανότητες καταγραφής νέων υψηλότερων επιπέδων για το 2012.

Σε ότι αφορά την κερδοφορία των εισηγμένων η χθεσινή ανακοίνωση των αποτελεσμάτων χρήσης 2011 της εταιρείας Τιτάν εκτός από την σημαντική απόκλιση από τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις της Αγοράς εκτιμάται ότι είναι απόλυτα ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί στην οικοδομική δραστηριότητα στην Χώρας.

Το Χ.Α. δείχνει να έχει αυτονομηθεί έναντι των ξένων Κεφαλαιαγορών, εστιάζοντας στο εγχώριο περιεχόμενο.

Εκτιμάται πάντως ότι οι πιθανότητες για το ανοδικό σενάριο της Αγοράς είναι σαφώς μεγαλύτερες απ' όσες έχει η νέα υποχώρηση, τονίζει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

----ΧΠΑ

Περίπου σταθεροποιητική συνεδρίαση, που συνδυάστηκε με σημαντική μείωση των συναλλαγών.

Το συμβόλαιο Μαρτίου ακολούθησε τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη διατηρώντας το μικρό discount 0,20%.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 3417, τιμή εκκαθάρισης 305,5), κινήθηκαν μεταξύ 302,75 και 305,5 μονάδων. Τίποτα το ιδιαίτερο από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE/ASE-20 ήταν στο 70% ενώ ο όγκος συναλλαγών ήταν στα 434 δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης (311 δικαιώματα αγοράς και 123 δικαιώματα πώλησης).

Στην αγορά των ΣΜΕ επί μετοχών διακινήθηκαν συνολικά 27287 συμβόλαια.

Μικρός ο δανεισμός τίτλων (10000 ΟΠΑΠ, 6000 Αγροτική), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (7000), Alpha Bank (9804), ΟΤΕ (1482), Ταχ. Ταμιευτήριο (146), ΟΠΑΠ (122), Πειραιώς (765), Κύπρου (5072), Μυτιληναίο (206), MPB (1719), MIG (117), Τιτάνα (177), Intralot (110).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 2/3 δεν σημειώθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις. Αντίθετα το μοναδικό κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: Coca-Cola (70000 τεμ.)

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Εθνική (18671315 τεμ.), Eurobank (10621000 τεμ.), Κύπρου (4688826 τεμ.), Πειραιώς (10728092 τεμ.), MPB (7332406 τεμ.), MIG (6057640 τεμ.), ΟΤΕ (5785262).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v