ΧΑ: Και τώρα…όλα τα λεφτά για το PSI

Στην τελική ευθεία από σήμερα Δευτέρα η περίφημη διαδικασία που θα κρίνει σχεδόν τα πάντα. Αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά αγορές και παίκτες και όλοι οι εμπλεκόμενοι έχουν λάβει «θέσεις μάχης». Τα στατιστικά.

Στην τελική ευθεία από την Δευτέρα η περίφημη, πλέον, διαδικασία που θα κρίνει σχεδόν τα πάντα. Κάτι, που γνωρίζουν πολύ καλά αγορές και παίκτες με όλους τους εμπλεκόμενους να έχουν λάβει «θέσεις μάχης».

Η προηγούμενη εβδομάδα κύλησε λίγο ως πολύ χωρίς θεαματικές ανατροπές και δυσάρεστες εκπλήξεις. Με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει στην περιοχή των 749,32 μονάδων, τον Ftse20 στις 306,1, με τον τραπεζικό κλάδο να παραμένει χαμηλότερα της κρίσιμης-τεχνικά- περιοχής των 410 μονάδων.

Αναμφίβολα η είδηση της εβδομάδας ήταν η απόφαση της ISDA που όμως κατά γενική ομολογία δεν θα…μπορούσε να είναι διαφορετική. Αυτό αποτυπώθηκε και χρηματιστηριακά στο ταμπλώ τόσο στις μέτριες συναλλαγές όσο στο στενό εύρος διακύμανσης δεικτών, μετοχών και την περιορισμένη μεταβλητότητα. Είναι ενδεικτικό, πως για τον Ftse20 η εβδομαδιαία μεταβολή ήταν σχεδόν ανεπαίσθητη ενώ και στον τραπεζικό κλάδο πέραν της λογικής υπεραπόδοσης της Marfin Popular Bank μόνο η Εθνική κατάφερε να ξεχωρίσει αντιδρώντας στη συνεδρίαση της 2/3 έως τα 2,51 ευρώ.

Ο χαμηλός τζίρος (και επικεντρωμένος σε μόλις 3-6 μετοχές) παραπέμπει στην στάση αναμονής και την επιφυλακτικότητα που τηρούν (κυρίως) οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες.

Ενδιαφέρον- και από τεχνικής πλευράς- είναι το σχετικό άρθρο του Σπ. Παπαθανασίου με τον υπεύθυνο επενδυτικής στρατηγικής της Solidus ΑΕΠΕΥ να θεωρεί κλειδί για το ενδεχόμενο αντίδρασης την αύξηση των συναλλαγών.

Με το βλέμμα λοιπόν στο PSI και ειδικότερα στην στάση (κυρίως) των ιδιωτών ομολογιούχων με τις εκτιμήσεις των εμπλεκόμενων να διίστανται. Ούτως ή άλλως τα μέχρι τώρα στοιχεία, ενδείξεις είναι ελάχιστα και μη επαρκή για να διαμορφωθεί σαφέστερη εκτίμηση για το τι θα γίνει τελικά.

Ωστόσο καλά ενημερωμένος και κυρίως νουνεχής τραπεζικός παράγοντας εκτιμούσε πως ικανό δείγμα γραφής θα δοθεί στο…παρά πέντε με τον ίδιο να μην συμμερίζεται την αισιοδοξία του έλληνα υπουργού Οικονομίας.

Άλλωστε οι αναφορές ξένων πολιτικών και αναλυτών για Σχέδιο Β ΄ αναδεικνύει την κρισιμότητα της αναμφίβολα ιστορικής και… πρωτόγνωρης διαδικασίας.

Ο Ευ. Βενιζέλος εμφανίζεται- ως οφείλει- συγκρατημένα αισιόδοξος ξεκαθαρίζοντας το πλαίσιο, τα πιθανά οφέλη και τους ενδεχόμενους κινδύνους προς τους ενδιαφερόμενους.

Πλέον η συνέχεια εναπόκειται σε ποικιλώνυμα συμφέροντα (και όχι μόνο) με την μάχη να αναμένεται αμφίρροπη μέχρι και τη συνεδρίαση της 9/3 οπότε και υπολογίζεται, πως θα υπάρξει σαφής εικόνα.

Χρηματιστηριακοί κύκλοι εκτιμούν πως στο 3ήμερο 6-8 Μαρτίου θα επιχειρηθεί ένα…ποντάρισμα από «ισχυρά επενδυτικά χέρια» ανάλογα με τις εκτιμήσεις, πληροφορίες για το ποσοστό συμμετοχής των ομολογιούχων.

Το αν θα διαμορφωθούν προϋποθέσεις μόχλευσης θα φανεί από τις πρώτες κιόλας συνεδριάσεις της επόμενης εβδομάδας. Πάντως το όλο θέμα απασχόλησε σύσκεψη τραπεζικών παραγόντων (αργά το μεσημέρι της Παρασκευής)

Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 749,32 μονάδες με εβδομαδιαία πτώση 0,05%. Συγκεκριμένα, ο FT 20 κινήθηκε υψηλότερα 0,28%, ο Mid 30 με άνοδο 0,68% και ο Small Cap 80 με απώλειες 1,33%.

Αναλυτικά, εβδομαδιαία κέρδη σημείωσαν ο κλάδος της Τεχνολογίας κατά 3,57%, των Τροφίμων-Ποτών κατά 3,29% και των Τραπεζών κατά 1,31%.

Στον αντίποδα εβδομαδιαίες απώλειες σημείωσαν μεταξύ άλλων οι κλάδοι των: Μέσων Ενημέρωσης (-10%), των Τηλεπικοινωνιών (-5%) και των Προσωπικών-Οικιακών Προιόντων (-3,86%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: ΠΕΡΣΕΥΣ (103,97%), PC Systems (101,85%), Μπουτάρης (50%), Βαρβαρέσος (36,11%), ΜΡΒ (27,34%), Nutriart (27,27%), Ευρωσυμμετοχές (24,62%), Σελόντα (23,15%), Εδραση (20,83%), Προοδευτική (20,37%)

Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Αττι-κατ (-32%), Μαίλλης (-29,82%), Μάθιος (-29,82%), Χατζηιωάννου (-27,54%), Unibios (-24,14%), Alapis (-21,11%), Πήγασος (-20%), Σάνυο (-19,30%), Πλαίσιο (-18,61%) και Audiovisual (-17,24%).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v