ΧΑ: Κινδυνεύει να χάσει το 300άρι ο FT 20

Με ελάχιστο τζίρο το ΧΑ διορθώνει με βαρίδι τις τράπεζες. Στα επίπεδα των 300 μονάδων ο FTSE 20, απώλειες έως 4,5% για την Εθνική, που υποχωρεί προς τα 2,34 ευρώ. Υποαποδίδουν 3Ε, Alpha, ΔΕΗ, Τιτάνας.

Με σημαντικές απώλειες, αλλά με ελάχιστο τζίρο, το Χ.Α. παλεύει στα όρια των… δεύτερων στηρίξεων.

Κατά 2% υποχωρεί, στις 734 μονάδες, ο Γενικός Δείκτης, κατά 2,86% ο FTSE 20, χαμηλότερα των 300 μονάδων, καθώς οι πωλητές συνεχίζουν να έχουν τον πρώτο λόγο.

Από την αρχή της συνεδρίασης η τάση διαμορφώθηκε πτωτική κι η απουσία εν δυνάμει αγοραστών, σε συνδυασμό με τις εξελίξεις από το μέτωπο του PSI, κρατά χαμηλότερα τον τραπεζικό κλάδο.

Στο σύνολό τους οι μετοχές διορθώνουν, με την Εθνική Τράπεζα να υποχωρεί κατά 4,51% στα 2,33 ευρώ. Χαμηλότερες τιμές τόσο για την Alpha Bank όσο και για τη Eurobank.

Ο κλαδικός δείκτης υποχωρούσε πριν από λίγο χαμηλότερα μιας σημαντικής βραχυπρόθεσμης στήριξης (ερχόμενος από την τελευταία διόρθωσή του από τα υψηλά της περιοχής των 500 μονάδων).

Θα πρέπει ωστόσο παρά το… κατακόκκινο χρώμα του ταμπλό να συνεκτιμηθούν ο μετριότατος τζίρος, η έκταση της διόρθωσης αλλά και το «διακριτικό» μάζεμα που παρατηρείται από τα ελάχιστα της ημέρας σε συγκεκριμένες μετοχές.

Καλά ενημερωμένη χρηματιστηριακή πηγή σημείωνε πως πολλά για τον τραπεζικό κλάδο θα αποσαφηνιστούν σύντομα με γνώμονα κυρίως τη συμμετοχή του καθενός ομίλου ξεχωριστά στο συνολικό βάρος από το «κούρεμα».

Εύλογα η Εθνική Τράπεζα φαίνεται να σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος χρηματιστηριακά. Ωστόσο προσώρας δεν κινδυνεύει η κρίσιμη ζώνη των 2,20 ευρώ. Επίσης μέχρι τώρα δεν επικρατούν στην αγορά μη ελεγχόμενες κινήσεις.

Θα έλεγε κάποιος πως η διόρθωση διευκολύνει όσους εκτιμούν πως οι απαραίτητες αυξήσεις κεφαλαίου θα γίνουν σε χαμηλότερες τιμές από ό,τι αρχικά είχε υπολογιστεί.

Εκτός όμως από τις τράπεζες, χρήζει προσοχής η συμπεριφορά συγκεκριμένων τίτλων. Με ενδεικτική την περίπτωση σε αυτήν τη φάση του ΟΠΑΠ. Από τις υπόλοιπες μετοχές του 20άρη ο ΟΤΕ ταλαιπωρείται στην περιοχή των νέων ιστορικών ελαχίστων του, η Marfin Popular διορθώνει κατά 8,82% κι ο Μυτιληναίος χάνει επιπλέον 1,83% και διαμορφώνεται στα 2,68 ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v