Τραπεζικά πονταρίσματα με φόντο το "κούρεμα"

Αντέδρασε η αγορά με αύξηση τζίρου και ισχυρά κέρδη για τράπεζες εν μέσω σεναρίων και εξελίξεων για τo PSI. Άνοδος 20% για Alpha, Eurobank, άνω του 10% για Πειραιώς, ΤΤ. Βαραίνει η εικόνα των διεθνών αγορών.

Ανοδική αντίδραση Τραπεζοκεντρικού χαρακτήρα (δεν μας έχει συνηθίσει και σε άλλου τύπου αντιδράσεις το Χ.Α.) που ξεκίνησε λίγο μετά τις 12.30 όταν και έγινε ευρύτερα γνωστό ότι δεν θα υπάρξει παράταση στην διαδικασία ανταλλαγής Ελληνικών ομολόγων με τους ιδιώτες.

Η Αγορά αυτό το εξέλαβε σαν θετική ένδειξη και πριμοδότησε σημαντικά τους “γνωστούς ύποπτους” που εδώ και καιρό δεν είναι άλλοι από τις γνωστές Τραπεζικές μετοχές.

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης και η αξιοπρόσεκτη ενίσχυση του τζίρου, που ήταν ο μεγαλύτερος των τελευταίων οκτώ συνεδριάσεων, αλλά συνεχίζει να υπολείπεται αισθητά από το ψυχολογικό όριο των 100 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα ήταν τόσο μεγάλος ο “ενθουσιασμός” των αγοραστών, που ο Τραπεζικός δείκτης εκτινάχθηκε μέχρι τις 428,68 μονάδες (+11,21%) και ο Γενικός Δείκτης μέχρι τις 766,12 μονάδες (+4,28%).

Η κίνηση του τελευταίου έφερε σχετική εγρήγορση σε χρηματιστηριακά γραφεία και στα τμήματα ανάλυσης, καθώς κλείσιμο του Δείκτη υψηλότερα των 760 μονάδων θα σηματοδοτούσε ανοδική διαφυγή υψηλότερα του απλού ΚΜΟ των 30 ημερών, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για χαρτοφυλάκια που κινούνται με αποκλειστικό γνώμονα τις τεχνικές ενδείξεις (!)

Σαφώς υποδεέστερη η εικόνα στις υπόλοιπες μετοχές του 20αρη και ακόμα χειρότερα τα πράγματα σε μεσαία – μικρότερη κεφαλαιοποίηση, κάτι που επιβεβαιώνεται όχι μόνο από την “αμφίβολη ποιότητα” αρκετών από τους ημερήσιους πρωταγωνιστές που βρέθηκαν στις πρώτες θέσεις (οι περισσότεροι με ιδιαίτερα χαμηλό κόστος), αλλά και από το +8,3% του Τραπεζικού δείκτη, έναντι του +4,21% του FTSE και του -1,46% του δείκτη μεσαίας – μικρότερης κεφαλαιοποίησης.

Από τους μη Τραπεζικούς τίτλους του 20αρη, χρειάστηκε 10 συνεδριάσεις για να πατήσει το ψυχολογικό όριο των 7,00 ευρώ ο τίτλος του ΟΠΑΠ, συνέχισε την “ροκ” συμπεριφορά της η ΔΕΗ, ενώ η μετοχή του ΟΤΕ “είδε” πως είναι και το θετικό πρόσημο (!)

Ο τίτλος του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών μετά από εννέα αρνητικές συνεδριάσεις και μία εμβόλιμη (28/2) οριακά θετική, σήμερα έκλεισε με κέρδη διακινώντας 2043950 τεμ. Όμως δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι ολοκληρώθηκαν οι αναγκαστικές πωλήσεις, αν δεν ολοκληρωθεί και η συνεδρίαση της 18ης Μαρτίου.

Εννοείται ότι μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία του PSI, κάθε είδηση – εκτίμηση που θα αφορά το εν λόγω θέμα θα έχει και τον ανάλογο αντίκτυπο στην Αγορά.

Μεγάλη ομάδα πιστωτών συμφώνησε να συμμετάσχει στο PSI, αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times, που όμως επισημαίνει ότι η ενεργοποίηση των ρητρών συλλογικής ευθύνης είναι μάλλον αναπόφευκτη. Το δημοσίευμα επικαλείται πηγές από την Αθήνα, οι οποίες αναφέρουν ότι “το ποσοστό της συμμετοχής μάλλον δεν θα ξεπεράσει το 75% - 80%”.

Συμπληρώνει, ωστόσο, πως “εάν ενεργοποιηθούν τα CACs τότε είναι πιθανόν το ποσοστό συμμετοχής να ανέλθει στο 90%-95% και το PSI να ολοκληρωθεί μέχρι τη Δευτέρα”.

Στον Γερμανικό Τύπο επιμένουν να εμφανίζονται ανεπίσημες εκτιμήσεις άλλων στελεχών της τρόικα, σύμφωνα με τις οποίες η συγκέντρωση ποσοστού 90% είναι κάτι που δεν μπορεί να εξασφαλισθεί χωρίς την ενεργοποίηση της ρήτρας υποχρεωτικής συμμετοχής (CACs).

Άλλοι Τραπεζικοί κύκλοι εκτιμούν πως η συγκέντρωση ποσοστού πάνω από το 75% θα πρέπει να θεωρηθεί ως εξαιρετική επιτυχία, καθώς το μέγεθος της αναδιάρθρωσης είναι πρωτοφανές στα χρονικά του Τραπεζικού Συστήματος και μάλιστα στο εσωτερικό μιας νομισματικής Ένωσης.

“Η Ελλάδα είναι αισιόδοξη ότι θα επιτύχει συμμετοχή 75%-80% στην ανταλλαγή ομολόγων αυτή την εβδομάδα που στόχο έχει να μειώσει περισσότερο από το ήμισυ των ομολόγων 177 δισ. ευρώ που έχουν εκδοθεί με βάση την ελληνική νομοθεσία”, αναφέρουν στο Dow Jones Newswires πηγές με άμεση γνώση του θέματος. Το ποσοστό συμμετοχής υπολείπεται κατά πολύ του 90% που χρειάζεται για να αποφευχθεί η ενεργοποίηση των ρητρών συλλογικής δράσης, με τις οποίες θα υποχρεωθούν να συμμετάσχουν και οι απρόθυμοι επενδυτές.

“Όλοι όσοι εμπλέκονται σε αυτή την υπόθεση, η Αθήνα, οι ιδιώτες πιστωτές, η ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο- είναι σίγουροι ότι η ανταλλαγή θα προχωρήσει. Αλλά πιθανότατα τα CACs θα χρειαστούν και θα ενεργοποιηθούν”, δήλωσε στο πρακτορείο πηγή που γνωρίζει.

Η ενεργοποίηση των Ελληνικών CDS δεν μπορεί να αποφευχθεί, διαμηνύει η RBC Capital Markets, επισημαίνοντας ότι η συμμετοχή των ιδιωτών στο σχέδιο αναδιάταξης του Ελληνικού χρέους είναι απίθανο να ανέλθει σε υψηλά -και κατ' επέκταση ικανοποιητικά- επίπεδα και για το λόγο αυτό η ενεργοποίηση των CDS δεν μπορεί να αποφευχθεί.

Από την πλευρά της η Barclays Wealth, προειδοποιεί πως είναι... το άγνωστο και η διευρυμένη αβεβαιότητα γύρω από το Ελληνικό ζήτημα που προκαλεί το αρνητικό κλίμα στις Αγορές.

Η εικόνα της Αγοράς κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις δεν αποκλείεται να διατηρηθεί στο σύνολο της εβδομάδας, με τις εκάστοτε διαρροές και φήμες να επηρεάζουν σημαντικά τις Τραπεζικές μετοχές, η μεταβλητότητα των οποίων προβλέπεται υψηλή, τονίζουν οι περισσότεροι επαγγελματίες του Χ.Α.

Επειδή το PSI+ θα πετύχει, έστω και υποχρεωτικά, χρειάζεται μεγάλη προσοχή στο τεχνικό ράλι που θα επιχειρήσουν ορισμένα χαρτοφυλάκια, επισημαίνουν οι συντηρητικοί, που συνιστούν στάση αναμονής, απεξάρτηση από την βραχυπρόθεσμη τάση της Αγοράς και σφιχτά “stop loss” για όσους μπουν στον “πειρασμό” να ακολουθήσουν το Τραπεζικό trading.

Εν τω μεταξύ, το ποσό του 1,137 δισ. ευρώ άντλησε το Δημόσιο από τη σημερινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων 6μηνης διάρκειας. Το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 4,80% από 4,86% στην προηγούμενη δημοπρασία, ενώ η έκδοση υπερκαλύφθηκε κατά 2,63 φορές.

Χαμηλότερα του 20αρη, ελάχιστοι οι “πειστικοί” πρωταγωνιστές, όπου αξίζει υποσημείωσης η τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Dionic, με νέα αύξηση του όγκου συναλλαγών και η εν εξελίξει πλαγιοανοδική αντίδραση της Frigoglass.

Η τελευταία άρχισε να δίνει και τεχνικά ενθαρρυντικά μηνύματα και εάν δώσει ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 4,25 ευρώ, μπορεί να ελπίζει σε κίνηση προς την ισχυρότατη ζώνη αντίστασης των 4,82 – 5,00 ευρώ.

Αντίθετα δείχνει να βαραίνει αισθητά το κλίμα στις διεθνείς Αγορές, με “άλλοθι” και την συρρίκνωση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης.

Πιο συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία επιβεβαίωσε την αρχική εκτίμηση για συρρίκνωση του ΑΕΠ Ευρωζώνης κατά 0,3% στο τέταρτο τρίμηνο, όσο ανέμεναν οι αναλυτές.

Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε το τέταρτο τρίμηνο κατά 0,7%.
Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 0,3% σε τριμηνιαία βάση και αναπτύχθηκε κατά 0,9% σε ετήσια βάση.

Τεχνικά, αρκετοί δείκτες σηματωροί έχουν αρχίσει να “γέρνουν” επικίνδυνα, ενώ το ευρώ δείχνει να χάνει και τα 1,3150 δολάρια και να απειλεί με καθοδική διάσπαση τα 1,3100 δολάρια.

Έτσι ο DAX έχοντας δώσει συνεχόμενα κλεισίματα χαμηλότερα των 6830 μονάδων, ανέβασε στροφές στην πτωτική τάση και έδωσε καθοδική διαφυγή και από την επόμενη στήριξη των 6739 μονάδων. Αν χάσει (σε επίπεδο κλεισίματος) και τις 6646 μονάδες, δεν αποκλείεται να βάλει σε δοκιμασία την ζώνη στήριξης 6562 – 6530.

Την μεγαλύτερη, αθροιστικά, πτώση για το 2012 δείχνει να μετρά ο S&P 500. Αν η υποχώρηση δεν εκτονωθεί μέσα στην ζώνη 1350 – 1345, οι επόμενες ζώνες στήριξης οριοθετούνται στις 1336 – 1330 και 1310 – 1300 (ισχυρή) μονάδες.

Επιστρέφοντας στο ΧΑ, τρεις οι “κόκκινοι” τίτλοι στο ταμπλώ του 20αρη, όπου αμετάβλητη έκλεισε η μετοχή της Coca-Cola.

Πιο συγκεκριμένα οι MPB (-1,61%), Κύπρου (-0,74%) και Jumbo (-2,17%, ενώ κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο).

Αντίθετα τα μεγαλύτερα κέρδη για Eurobank (+20,41%), Alpha Bank (+19,23%), Ταχ. Ταμιευτήριο (+14,67%), Πειραιώς (+10,74%), Εθνική (+7,79%) και ΟΤΕ (+5,45%), ενώ με μικρότερα κέρδη έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με μάλλον πτωτικές διαθέσεις υποχωρώντας μέχρι τις 728,74 μονάδες (10.30).

Όμως μετά τις 12.34 κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχήθηκε μέχρι τις 766,12 (15.42) και έκλεισε τελικά στις 755,06 μονάδες με κέρδη 2,77%, ενώ ο τζίρος έφθασε τα 70,5 εκατ. από τα οποία τα 1,5 εκατ. αφορούσαν “πακέτα” του ΟΤΕ.

Διαφοροποιημένη προς το καλύτερο η τελική εικόνα με 101 ανοδικές μετοχές έναντι 58 πτωτικών και 21 τίτλοι έκλεισαν με ημερήσια κέρδη από 10 έως 27,66%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Η Αγορά κινήθηκε σε ρυθμούς PSI, επισημαίνει ο Βαγγέλης Χαρατσής.

Σήμερα, αντίθετα με την ιδιαίτερα αρνητική εικόνα των διεθνών Αγορών, το Χ.Α. προεξόφλησε θετικές εξελίξεις όσον αφορά την διαδικασία του PSI, δηλαδή ένα υψηλό ποσοστό συμμετοχής το οποίο σε πρώτη φάση να ξεπερνά το 75%.

Η υπέρβαση του 75% αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, χωρίς να σημαίνει απαραίτητα την ενεργοποίηση των CACs.

Η θετική εξέλιξη στο PSI σηματοδοτεί την ομαλή χρηματοδότηση της Χώρας, οπότε η προσοχή της Αγοράς θα στραφεί στην υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών, τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Χώρα έναντι των δανειστών της και τις κεφαλαιακές ενισχύσεις των εγχώριων Τραπεζικών Ιδρυμάτων.

Με την σημαντική μείωση του “country risk” το Χ.Α. θα αυξήσει την “φερεγγυότητά” του στα μάτια των ξένων επενδυτών και με αυτό το δεδομένο θα μπορεί να διεκδικήσει υψηλότερα επίπεδα τιμών, εκτιμά ο διευθύνων σύμβουλος της Beta Sec.

----ΧΠΑ

Αλλαγή σκηνικού, με σημαντική αντίδραση και ακόμα σημαντικότερη αύξηση των συναλλαγών.

Ξεκίνησαν και τα πρώτα ρολλαρίσματα “short” θέσεων. Το συμβόλαιο Μαρτίου ακολούθησε τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, με σχετικά καλύτερη διάθεση, αυξάνοντας το premium στο 1%. Όμως μετά τις 17.00 έγιναν πράξεις ακόμα και με μικρό discount.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 15295, τιμή εκκαθάρισης 312,75), κινήθηκαν μεταξύ 292,5 και 316 μονάδων. Παραμένουν αποστασιοποιημένα τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE/ASE-20 αυξήθηκε στο 76% ενώ ο όγκος συναλλαγών ήταν στα 2088 δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης (1689 δικαιώματα αγοράς και 399 δικαιώματα πώλησης).

Στην αγορά των ΣΜΕ επί μετοχών διακινήθηκαν συνολικά 72208 συμβόλαια.
Δεν σημειώθηκε δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (18261), Alpha Bank (26321), ΟΤΕ (2130), Ταχ. Ταμιευτήριο (1322), ΟΠΑΠ (649), Πειραιώς (3567), Κύπρου (14875), Μυτιληναίο (547), MPB (1757), Τιτάνα (110), ΔΕΗ (833), ΓΕΚ (679), MIG (757).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 6/3 δεν σημειώθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις. Επίσης δεν σημειώθηκε κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Εθνική (18678015 τεμ.), Eurobank (10601000 τεμ.), Κύπρου (4688826 τεμ.), Πειραιώς (10723424 τεμ.), MPB (7027367 τεμ.), MIG (5996722 τεμ.), ΟΤΕ (5726946).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v