ΧΑ: Πρώτα επιβεβαίωση στηρίξεων και βλέπουμε….

Η ύφεση ρεκόρ στην ευρωζώνη «τρομάζει» τη Wall και διορθώνει κατά 200 μονάδες τον DJI. Υψηλού ρίσκου ποντάρισμα στην εγχώρια αγορά λόγω PSI, εάν επιβεβαιωθούν οι ισχυρές στηρίξεις.

H χθεσινή βουτιά των 203 μονάδων για τον Dow Jones, σύμφωνα με μερίδα παικτών, είναι ισχυρός ανασταλτικός παράγοντας. Η συρρίκνωση την ανάπτυξης στην ευρωζώνη είναι σημαντικότατος λόγος για να δοκιμαστούν χαμηλότερες περιοχές στήριξης και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, όπου ενδεικτικά χθες ο DAX διόρθωσε κατά 3,40% στις 6.633 μονάδες.

Σε αυτήν την περίπτωση, η χθεσινή αναλαμπή και η εμφανής προσπάθεια προεξόφλησης στο Χρηματιστήριο Αθηνών θα δοκιμαστεί. Ισχυρή άνοδος που επανέφερε τον Γενικό Δείκτη στις 755,06 μονάδες και τον FTSE 20 στις 309,64, με υπεραπόδοση για τον τραπεζικό δείκτη.

Και διψήφια ποσοστά μεταβολής για Alpha Bank, Eurobank, Πειραιώς, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και την Εθνική Τράπεζα στα 2,49 ευρώ. Κανένα πρόβλημα, διακινδυνεύει να δηλώσει εμπειρότατη χρηματιστηριακή πηγή.

Οι αγορές έχουν λόγο και αφορμή να διορθώσουν και να δοκιμαστούν περιοχές στήριξης χαμηλότερα και εν συνεχεία να ποντάρουν εκ νέου στο «ελληνικό χαρτί».

Αναμφίβολα, πρόκειται για ποντάρισμα υψηλότατου ρίσκου λόγω της κρισιμότητας και της αβεβαιότητας που κυριαρχούν, με ενδεικτική την προειδοποίηση των Financial Times πως η Ελλάδα απειλεί με στάση πληρωμών τον Απρίλιο.

Ωστόσο, για τους βραχυπρόθεσμους πιθανόν να υπάρχει περιθώριο δράσης εάν ικανοποιηθούν δύο βασικότατες προϋποθέσεις: κατ' αρχάς, αν επαληθευθούν σύντομα και πειστικά οι χαμηλότερες, πλην όμως ισχυρές περιοχές στήριξης (για βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες) και κατά δεύτερον αν τελεσφορήσει το PSI.

Αναφερόμαστε πάντα σε ένα υψηλότατου ρίσκου… ποντάρισμα αυστηρά βραχυπρόθεσμου ορίζοντα και μόνο με την ικανοποίηση των απαραίτητων προϋποθέσεων. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο αμέσως μετά το PSI εκτιμούμε πως θα σηματοδοτηθούν ουσιαστικές κινήσεις στον κλάδο των τραπεζών κι ενδεικτικές της επόμενης ημέρας.

Και σε αυτήν την περίπτωση, κυρίως με γνώμονα την τεχνική ανάλυση, η μετοχή της Alpha Bank είναι αυτή που τραβά την προσοχή συγκεκριμένων διορατικών παικτών. Σχετικό διάγραμμα της μετοχής έχει ανέβει από νωρίς στον σημερινό Εκηβόλο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v