ΧΑ: Επιβεβαίωση και για Alpha Bank

Μετά την αρχική επιβεβαίωση της στήριξης (στις 305 για τον Ftse 20) το ΧΑ αντιδρά. Με υπεραπόδοση (κυρίως) τραπεζικών μετοχών, την ΕΤΕ έως τα 2,60 ευρώ και την Alpha Bank να επιβεβαιώνεται τεχνικά.

Πρώτα επιβεβαίωση στηρίξεων και μετά βλέπουμε…, σημειωνόταν στο προσυνεδριακό σχόλιο του euro2day.

Με τον Γενικό Δείκτη να διορθώνει έως τις 749,29 μονάδες, τον Ftse 20 μέχρι τις 306,92, αλλά με τις τράπεζες να επιβεβαιώνουν τις… δεύτερες στηρίξεις και τους αγοραστές να αποκτούν τον έλεγχο μετά τα πρώτα 10΄-15΄της συνεδρίασης.

Μερίδα κυρίως βραχυπρόθεσμων παικτών φαίνεται πως επείγεται να συνεχίσει το… ποντάρισμα και το παίγνιο της προεξόφλησης καθώς το PSI φαίνεται πως θα κλειδώσει μέχρι αύριο το βράδυ. Αρωγός της κίνησής τους αυτής η ανάσχεση της διόρθωσης σε πολλά ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον DAX να επιβεβαιώνει (μέχρι τις 10:30) μία σημαντική περιοχή στήριξης.

Μέτριες οι συναλλαγές, δεν ξεπερνούσαν τα 9 εκατ. ευρώ (περίπου στις 11:00), από τα οποία σχεδόν τα μισά μόλις σε δύο τίτλους (Alpha Bank και Εθνική). Τζίρος ενδεικτικός της στάσης συγκρατημένης αναμονής αλλά και προσδοκιών λόγω του «κουρέματος» των ελληνικών ομολόγων, παρά τη χθεσινή σημαντική διόρθωση (κυρίως) στη Wall Street.

Χρηματιστηριακή πηγή θεωρεί πως εάν σήμερα - αύριο (μέχρι νωρίς το απόγευμα) επιβεβαιωθούν σημαντικές στηρίξεις (κυρίως) βραχυπρόθεσμοι παίκτες θα επιδιώξουν να τραβήξουν τους βασικούς δείκτες και μετοχές υψηλότερα.

Ενδιαφέρουσα η στάση των εν δυνάμει αγοραστών από τα πρώτα κιόλας λεπτά της συνεδρίασης, κυρίως σε μετοχές του τραπεζικού κλάδου. Η μετοχή της Εθνικής κυμαίνεται στα 2,44-2,53 ευρώ, της Πειραιώς οριακά πάνω από το 0,50, της Marfin Popular Bank αντιδρά στο 0,322 ευρώ, ενώ της Eurobank και του Τ.Τ. υπεραποδίδουν.

Αφήνουμε εκτός την Alpha Bank γιατί για τη συγκεκριμένη μετοχή γίνεται ειδική αναφορά από τα χθεσινά σχόλιά μας, ενώ σήμερα έχουμε ανεβάσει σχετικό διάγραμμα (από την ομάδα ανάλυσης της eZMarket) στον Εκηβόλο εστιάζοντας ταυτόχρονα και στην προσυνεδριακή αναφορά του euro2day. Από νωρίς οι αγοραστές έκαναν εμφανή τη διάθεσή τους δίνοντας εντολές που μετά τις 11:05 ξεπέρασαν το 1,60 ευρώ, «χτυπώντας» προς τη σημαντική αντίσταση του 1,70 ευρώ.

Κίνηση-απάντηση και από την πλευρά του Μυτιληναίου (ο όμιλος χθες πήρε ξεκάθαρη θέση για την παραπληροφόρηση που επιχειρείται για οφειλές της ΑτΕ στη ΔΕΗ). Υψηλότερες τιμές και για Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΠΑΠ αλλά και σε Motor Oil, Marfin Investment Group κ.ά.

Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση αγοραστές έχουν τον πρώτο λόγο σε ΓΕΚ Τέρνα, Αττικής, Ιντρακάτ, Τέρνα Ενεργειακή και σε ακόμη 2-4 μετοχές από αυτήν την κατηγορία.

Λίγο πριν από τις 11:10 ο μεν Γενικός Δείκτης ενισχυόταν κατά 0,42% στις 758 μονάδες κι ο 20άρης κατά 0,97% στις 313 μονάδες. Με την ΕΤΕ έως τα 2,60 ευρώ και τις συναλλαγές στην Alpha Bank να είναι περισσότερες (σε απόλυτο αριθμό μετοχών) από κάθε άλλη του κλάδου.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v