Μάχες αγοραστών - πωλητών στις 750 μονάδες

Σε οριακά θετικό έδαφος περνά η αγορά, με τους παίκτες να επιχειρούν προεξόφληση των εξελίξεων από το μέτωπο του PSI. Κέρδη για τράπεζες, στα 2,56 ευρώ η ΕΤΕ, απώλειες για 3Ε και Μυτιληναίο.

Με ήπιες διορθωτικές τάσεις για βασικούς δείκτες και μετοχές συνεχίζεται η συνεδρίαση. Με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί κατά 0,37% στις 750 μονάδες και τον Ftse 20 ελαφρώς υψηλότερα στις 310, με αιχμή την Εθνική και τον ΟΠΑΠ. Από τα κύρια χαρακτηριστικά ο μέτριος τζίρος (δεν ξεπερνά τα 37,2 εκατ. ευρώ στις 14:00), που και σήμερα περιορίζεται σε 3-5 χαρτιά του 20άρη.

Συναλλαγές ενδεικτικές της γενικότερης διάθεσης που επικρατεί, κι ενώ και η πλειονότητα των βραχυπρόθεσμων παικτών δεν έχει λάβει ακόμη μεγάλες θέσεις προεξόφλησης. Στην αγορά η επιτυχής έκβαση του PSI προεξοφλείται με συσσώρευση τιμών στα τρέχοντα επίπεδα και με διακριτικό μάζεμα κυρίως στον τραπεζικό κλάδο.

Ανάλογη κατάσταση αναμονής επικρατεί και στα περισσότερα ευρωχρηματιστήρια, με τους κυριότερους δείκτες έως 0,98% υψηλότερα (CAC 40), με τον τζίρο σε επίσης μέτρια επίπεδα και τη μεταβλητότητα σε σχετικά στενό εύρος.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών, για τον Ftse 20 η Εθνική Τράπεζα είναι αυτή που συμβάλλει στη διατήρησή του λίγο πάνω από το όριο των 300 μονάδων, με υψηλό ημέρας τις 314 μονάδες. Από πλευράς συναλλαγών, ξεχωρίζει η Eurobank με 5,1 εκατομμύρια τεμάχια, έναντι 4,2 εκατ. της Κύπρου και επίσης 4,2 της Alpha Bank.

Στα 3 εκατ. περίπου διαμορφώνεται η συναλλακτικότητα της Εθνικής, που χωρίς σημαντική πίεση (ή ζήτηση ) κυμαίνεται μεταξύ των 2,44 και των 2,60 ευρώ. Από τεχνικής πλευράς, η κίνηση της ΕΤΕ επιβεβαιώνει τη στήριξη των 2,20 ευρώ (που από την αρχή της φάσης ήταν ζητούμενο για τους βραχυπρόθεσμους παίκτες) και συνάμα την… απροθυμία να επαναπροσεγγίσει σύντομα τα 3 ευρώ, που θεωρούνται ισχυρή αντίσταση-σημείο αναφοράς.

Αυξημένες συναλλαγές και σήμερα στη μετοχή της Alpha Bank, που με υψηλό ημέρας το 1,64 κινείται στο 1,55 ευρώ. Υψηλότερα διαμορφώνονται οι μετοχές των Marfin Popular Bank, Τιτάν, Ελληνικών Πετρελαίων κ.ά.

Από τις λοιπές μετοχές του δείκτη, οι τελευταίες εξελίξεις τραυματίζουν τη μετοχή του Μυτιληναίου, που νωρίτερα υποχωρούσε κατά 2,4% στα 2,69 ευρώ, με συναλλαγές σχεδόν 190 χιλιάδων τεμαχίων. Αντιθέτως, η μετοχή της Μέτκα (με αυξημένες συναλλαγές, πάνω από 740 χιλιάδες τεμάχια ) διατηρείται στα 5,81 ευρώ.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες θεωρούσαν πολύ πιθανή τη διαδικασία συσσώρευσης (και διακριτικού μαζέματος…) για τη συνέχεια της συνεδρίασης και όσο οι φήμες και οι διαρροές από το μέτωπο του PSI δεν διαφοροποιούνται θεαματικά.

Δεν είναι τυχαίο πως νωρίτερα τόσο ο Β. Σόιμπλε όσο και ο Όλι Ρεν εμφανίστηκαν συγκρατημένα αισιόδοξοι για την τελεσφόρηση του «κουρέματος» των ελληνικών ομολόγων.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v