ΧΑ: Σε ανοιχτή γραμμή με τα... κέρδη

Στο ριψοκίνδυνο κυνήγι της προεξόφλησης των εξελίξεων από το PSI επιδίδονται οι παίκτες από το ΧΑ έως τη Φρανκφούρτη. Έως τις 314 αντέδρασε ο FΤ 20, με υπεραπόδοση Εθνικής, Alpha, Eurobank, αλλά και MIG, Μotor Oil.

Στα τελευταία μέτρα του… μαραθωνίου, το Χρηματιστήριο Αθηνών επιχειρεί να προεξοφλήσει τις εξελίξεις από το μέτωπο του PSI.

Περίπου 2% υψηλότερα ο Γενικός Δείκτης, περνά οριακά πάνω από τις 760 μονάδες, κατά 2,47% ο Ftse 20, επαναπροσεγγίζει τις 315 μονάδες.

Με σχετικά καλές συναλλαγές, περίπου 7,5 εκατ. ευρώ στις 10:55, από τις οποίες οι περισσότερες επικεντρώνονται σε τραπεζικές μετοχές και δευτερευόντως σε δύο - τρεις τίτλους σηματωρούς από άλλες κατηγορίες.

Σε… ανοιχτή γραμμή με το Χ.Α. το σύνολο των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, των αγορών ομολόγων και συναλλάγματος αλλά και οι αγορές χρυσού και πετρελαίου.

Ποιος θα το περίμενε πως με επίκεντρο το Χρηματιστήριο Αθηνών θα επιχειρούνταν να στηθεί διεθνές παιχνίδι προεξόφλησης. Κι όμως, πριν από λίγο, ο DAX ενισχυόταν πάνω από τις 6.720 μονάδες, ο CAC 40 επαναπροσέγγιζε τις 3.430, ενώ με κέρδη έως 1,8% αντιδρούσαν βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες από το Μιλάνο και τη Μαδρίτη, μέχρι τις Βρυξέλλες και το Άμστερνταμ.

Στο Χ.Α., όμως, εξελίσσεται η προσπάθεια προεξόφλησης του προγράμματος «κουρέματος» των ελληνικών ομολόγων. Με τις τράπεζες στο επίκεντρο και τους αγοραστές, κυρίως βραχυπρόθεσμους παίκτες, να ποντάρουν σε ορίζοντα το πολύ 2-3 συνεδριάσεων.

Νωρίτερα, η μετοχή της Εθνικής είχε αντιδράσει έως τα 2,63 ευρώ, της Alpha Bank έως το 1,67 και της Eurobank έως το 1,25, με την Πειραιώς, το Τ.Τ. και τη Marfin Popular να ακολουθούν.

Όπως σημειώναμε και χθες, είμαστε υποχρεωμένοι να επαναλάβουμε και σήμερα πως πρόκειται για ένα ξεκάθαρο… ποντάρισμα υψηλού ρίσκου, με όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.

Από τεχνικής πλευράς, με το άνοιγμα των δεικτών σε σχετικά υψηλές τιμές, το τράβηγμά τους σε υψηλότερες και με προσπάθεια επιβεβαίωσης ενδοσυνεδριακών στηρίξεων αναμένεται υψηλή μεταβλητότητα για συγκεκριμένους δεικτοβαρείς τίτλους.

Πρακτικά, θα πρέπει να προσεχθούν ιδιαίτερα οι μέχρι τώρα ελάχιστες τιμές συνεδρίασης. Ενώ ενδεικτικά αναφέρονται τα 2,57 ευρώ για την ΕΤΕ και το 1,61 ευρώ για την Alpha Bank.

Στις 11:00 οι συναλλαγές ξεπερνούσαν τα 8,8 εκατ. ευρώ, που μας δίνουν περίπου 1,3 εκατ. τζίρο μέσα σε ένα πεντάλεπτο (10:55-11:00). Η έως τώρα ροή εντολών και το μέχρι αυτήν τη στιγμή βάθος πώλησης - αγοράς μπορεί να αποτελέσουν γνώμονα για το πώς πρέπει να κινηθούμε στη συνέχεια.

Εκτός από τις τραπεζικές μετοχές, κινητικότητα σημειώνεται και στους τίτλους των Τρία Έψιλον, MIG, Μυτιληναίου, Motor Oil.

Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση, ξεχωρίζουμε τις ΓΕΚ Τέρνα - Τέρνα Ενεργειακή αλλά και τις Fourlis, Μέτκα, Creta Farm, Ιντρακάτ, Ιντραλότ, Αττικής, ΕΥΔΑΠ και ακόμη δύο - τρεις.

Να συνεκτιμηθεί πως ο FT 40 MID ενισχύεται κατά 1,23%, με μέχρι τώρα τοπική κορυφή στις 718,44 μονάδες, όπως και ο FT 80 S κατά 0,46%, με υψηλό στις 188,39 μονάδες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v