ΧΑ: Σημαντικά κέρδη εν αναμονή PSI

Σε σημαντικά κέρδη επιστρέφει η αγορά, με τις τράπεζες στην πρώτη γραμμή εν μέσω αυξημένων προσδοκιών για θετική έκβαση στο σίριαλ του PSΙ. Υπεραποδίδουν Εθνική, Alpha Bank, Eurobank αλλά και MIG, Motor Oil, Coca Cola 3E

Προς τις 750 μονάδες κατευθύνεται το Χ.Α., ενώ τα αρχικά μεγαλύτερα κέρδη του Ftse20 ψαλιδίζονται προς τα επίπεδα των 305-310 μονάδων.

Όμως, ο τζίρος παραμένει μέτριος (μετά βίας ξεπερνούσε τα 30 εκατ. ευρώ λίγο πριν από τις 14:00), και αυτός επικεντρωμένος σε συγκεκριμένους τραπεζικούς τίτλους και σε μετρημένες μη τραπεζικές μετοχές-σηματωρούς.

Από τεχνικής πλευράς, η άμβλυνση της αρχικά ισχυρότερης αντίδρασης δεν φαίνεται να εμπνέει ανησυχία, καθώς -προσώρας- πρόκειται για κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων θέσεων. Κυρίως όσων αποκτήθηκαν τις προηγούμενες 2-3 συνεδριάσεις με ορίζοντα το πολύ μέχρι και το διήμερο 12-13/3 και με την απαραίτητη προϋπόθεση πως στο μέτωπο του PSI Plus όλα θα κυλήσουν χωρίς εκπλήξεις.

Eρώτημα για ορισμένους παίκτες παραμένει η ενεργοποίηση (ή μη) των CACs, τη στιγμή όπου κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών διαδίδουν πως το ποσοστό συμμετοχής ξεπερνά το 75%, ενώ ξένοι παράγοντες και πολιτικοί εκφράζουν ανοιχτά την αισιοδοξία τους.

Βέβαια, η αγορά έχει προεξοφλήσει (με τον έναν ή τον άλλον τρόπο) την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος, και πρακτικά αυτό σημαίνει πως για το κάτι παραπάνω θα πρέπει να προκύψουν θετικότερα αποτελέσματα.

Κοντός… ψαλμός, που λένε, και από αυτήν την άποψη θεωρείται εύλογη η στάση που τηρείται από την πλειονότητα (κυρίως) των βραχυπρόθεσμων παικτών. Αυτό αποτυπώνεται στη διακύμανση τραπεζικών μετοχών (κυρίως της Εθνικής και της Alpha Bank) αλλά και τίτλων από άλλους κλάδους.

Η μετοχή της ΕΤΕ κυμαίνεται στο εύρος των 2,55-2,64 ευρώ, της Alpha Bank στο 1,58-1,67, της Eurobank στο 1,16-1,25 ευρώ, ενώ της Πειραιώς στο 0,487-0,513. Είναι επίσης ενδεικτικό πως από τα 30 εκατ. ευρώ περίπου (στις 14:08) τα 16 εκατ. έχουν αλλάξει χέρια σε ΕΤΕ - Alpha Βank - Eurobank, ενώ χρήζει αναφοράς πως στην Alpha Bank έχουν γίνει οι περισσότερες συναλλαγές (6,8 εκατ. ευρώ).

Πέραν των τραπεζών, στο… υπόλοιπο του 20άρη κυριαρχούν η στασιμότητα και οι επιλεκτικές κινήσεις. Χαμηλότερες τιμές για Βιοχάλκο, Ελλάκτωρ και Τιτάν με μέτριο τζίρο. Ενισχύεται όμως κατά 2,5% η μετοχή της CC 3E, συμβάλλοντας στη διατήρηση της τάσης του Ftse20, ενώ ο ΟΠΑΠ και ο ΟΤΕ αντιδρούν έως 0,72% στα 7 και στα 2,29 ευρώ αντίστοιχα.

Περίπου την ίδια ώρα, στα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια παραμένει η ανοδική τάση, με υψηλότερο ποσοστό (2,03%) για τον DAX στη Φρανκφούρτη και μετριότερο για τον CAC στο Παρίσι. Ανάλογες τάσεις κυριαρχούν και στις αγορές ομολόγων, συναλλάγματος, με εμφανή την ίδια διάθεση αναμονής και συγκρατημένης προσδοκίας.

Σ.Σ.: Τραγικά και δραματικά από κάθε άποψη τα στοιχεία για την ανεργία που ανακοινώθηκαν νωρίτερα. Δραματικότερα αυτά στα οποία αποτυπώνονται το αδιέξοδο και η απόγνωση των νέων ανθρώπων. Δυστυχώς, επιβεβαιώνονται οι φόβοι όσων κάνουν λόγο για καμένη γενιά - των παιδιών μας.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v