ΧΑ: Μετά το κούρεμα, προσοχή στα… εύκολα

Οι εξελίξεις από το PSI διευκολύνουν τους βραχυπρόθεσμους να κατοχυρώσουν θέσεις σε υψηλότερες τιμές στην αρχή της συνεδρίασης. Όμως, πολλά θα κριθούν από τις αποφάσεις της ISDA και του Eurogroup στις 15:00 (ώρα Ελλάδος).

Και τώρα προσοχή! Στο 85,8% διαμορφώθηκε η συμμετοχή στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών. Συνεκτιμώντας την ενεργοποίηση της ρήτρας συλλογικής δράσης, το συνολικό ποσοστό ανέρχεται στο 95,7% και η απόφαση για την ενεργοποίηση των CACs θα παρθεί στην τηλεδιάσκεψη του Eurogroup στις 15:00. Την ίδια ώρα, θα συνεδριάσει η ISDA για να αποφασίσει εάν συντελείται πιστωτικό γεγονός.

Αυτό πρακτικά, σύμφωνα με έμπειρους παίκτες, σημαίνει πως ειδικά η σημερινή συνεδρίαση απαιτεί πολλή προσοχή, μα πάρα πολλή προσοχή.

Είναι λογικό οι μεθοδικοί αγοραστές των προηγούμενων συνεδριάσεων να επιδιώξουν να μοχλεύσουν τον FTSE 20 και μετοχές κυρίως τραπεζών προκειμένου να καταγράψουν σημαντικές βραχυπρόθεσμες υπεραξίες.

Περίπου +6,2% μετρούσε μέχρι και χθες η Εθνική Τράπεζα σε διάστημα εβδομάδας, σχεδόν +21,5% η Alpha Bank, άλλο ένα +17,65% η Eurobank, ενώ υψηλές αποδόσεις έχουν σημειωθεί και για την πλειονότητα των τίτλων του κλάδου, δευτερευόντως και σε επιλεγμένες μετοχές από άλλους κλάδους τόσο από τον FTSE 20 όσο και από δείκτες χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης.

Ο FTSE 20, με ενδοσυνεδριακό υψηλό χθες στις 319,07 μονάδες, έκλεισε στις 314,38 μονάδες, με προεξοφλημένη την ανοδική διάσπαση της πρώτης αντίστασης στις 320 μονάδες. Προεξοφλημένη κυρίως από τους βραχυπρόθεσμους, που όπως προαναφέραμε στις τελευταίες συνεδριάσεις μετρούν απόδοση μέχρι 21,5% για παράδειγμα στη μετοχή της Alpha Bank.

Η τοπική κορυφή που θα επιχειρηθεί να σημειωθεί στην αρχή της συνεδρίασης θα πρέπει να επιβεβαιωθεί εάν θα είναι μέγιστη ημέρας ή σημείο αναφοράς για τη συνέχεια.

Συνεκτιμώντας πως περίπου στις 15:00-15:30 θα ληφθούν και θα ανακοινωθούν σημαντικότατες αποφάσεις, θα πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα ένας πιθανός δεύτερος γύρος. Ή μια παγίδα εγκλωβισμού για όσους σπεύσουν να τοποθετηθούν χωρίς προσοχή στις υψηλές τιμές που θα επιδιώξουν να δημιουργήσουν οι αγορές των προηγούμενων συνεδριάσεων.

Πρακτικά, εάν οι αποφάσεις που θα ληφθούν από την ISDA και το Eurogroup δημιουργήσουν κλίμα εμπιστοσύνης και ασφάλειας στις αγορές, τότε θα έχει νόημα να κινηθούμε σε ορίζοντα το πολύ πέντε συνεδριάσεων.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v