ΧΑ: ΟΤΕ και ΟΠΑΠ απέτρεψαν τα χειρότερα

Βραχύβια αποδείχτηκε για το Χρηματιστήριο η "αύρα" από τη θετική έκβαση του PSI, καθώς οι επενδυτές πούλησαν στην είδηση. Στις τράπεζες οι μεγαλύτερες πιέσεις. Κόντρα στην πτώση η μετοχή του ΟΤΕ με άνοδο 5,2%.

Οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες που κάνουν και τον συντριπτικά μεγαλύτερο τζίρο στο Χ.Α., γρήγορα “πούλησαν” την είδηση της τελικής θετικής έκβασης για το PSI και με κύριο εκφραστή των πιέσεων τον Τραπεζικό κλάδο ο Γενικός Δείκτης έκλεισε οριακά υψηλότερα από το χαμηλό ημέρας και με αξιοπρόσεκτες απώλειες.

Μάλιστα στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν και οι Coca-Cola, Eurobank και Ελ. Πετρέλαια.

Τα πράγματα θα ήταν σαφώς χειρότερα για Γενικό Δείκτη και FTSE, αν δεν έπαιρναν κάποιες πρωτοβουλίες ΟΠΑΠ και ΟΤΕ, με τον δεύτερο, μάλιστα, να κινείται μόνιμα με θετικό πρόσημο και να κλείνει με σημαντικά κέρδη και υψηλές συναλλαγές. Αξίζει να σημειωθεί ότι και οι δύο τίτλοι συμπλήρωσαν δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση.

Είναι πλέον πασιφανές ότι οι Τραπεζικές μετοχές δεν έχουν άλλη θετική είδηση να “εξαργυρώσουν βραχυπρόθεσμα.

Αντίθετα τα αποτελέσματα που αναμένονται δεν θα αυξήσουν την αισιοδοξία για τον κλάδο, αναμένεται ακόμη η τελευταία “πινελιά” από την BlackRock, είναι μπροστά σημαντικές αυξήσεις κεφαλαίου και βέβαια προβάλλει απειλητικός ο πολιτικός παράγοντας από τις επερχόμενες εκλογές.

Άρα σαν καλύτερο σενάριο και αν δεν προκύψει κάποιος απρόβλεπτος καταλύτης, θα είναι μία πλάγια κίνηση του Δείκτη, με σαφώς μικρότερες ταλαντώσεις και πιθανό επιλεκτικό αγοραστικό ενδιαφέρον, αφού κάποια στιγμή η Αγορά πρέπει να δει και να ανταμείψει τους λίγους που κατόρθωσαν να διακριθούν και σε τόσο δύσκολες οικονομικές συνθήκες.

Τεχνικά, καλό θα είναι η όποια διόρθωση να ολοκληρωθεί μέχρι τις 734 μονάδες, μετά την - μάλλον αναμενόμενη – ρευστοποίηση των βραχυχρόνιων κερδών, στην είδηση της ολοκλήρωσης του PSI, προκειμένου να μην επιστρέψουν αρνητικότερα τεχνικά σενάρια.

Για την βραχυπρόθεσμη τάση της Αγοράς και για τους παίκτες που κινούνται με ορίζοντα λίγων συνεδριάσεων, ίσως αξίζει υπενθύμισης ότι η ερχόμενη εβδομάδα μπορεί να αποδειχθεί “ειδικών συνθηκών”, καθώς την ερχόμενη Παρασκευή λήγει το triple witching Μαρτίου, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Παίρνοντας τα πράγματα από την αρχή και με την βοήθεια της Beta Sec. στο 85,8% ανήλθε η εθελοντική συμμετοχή στο πρόγραμμα περικοπής του Ελληνικού χρέους (PSI) για τα ομόλογα που διέπονται από το Ελληνικό δίκαιο, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών. Μετά την ενεργοποίηση των ρητρών συλλογικής δράσης (CACs) το ποσοστό αναμένεται να ανέλθει στο 95,7%. Συγκεκριμένα, οι προσφορές για τα ομόλογα Ελληνικού δικαίου το ύψος των οποίων είναι περίπου 177 δισ. ευρώ έφτασαν τα 152 δισ. ευρώ.

Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται:

12 Μαρτίου: Θα γίνει η ανταλλαγή των ομολόγων σε Ελληνικό Δίκαιο. Την ίδια μέρα υπάρχει και η προγραμματισμένη συνεδρίαση του Eurogroup για το μήνα Μάρτιο.

14 Μαρτίου: Σε συνεδρίαση του Euroworking Group θα κλειδώσει το νέο πρόγραμμα των 130 δισ. ευρώ και οριστικοποιείται το πρόγραμμα των εκταμιεύσεων.

15 Μαρτίου: Θα συνεδριάσει του Δ.Σ του ΔΝΤ για τη συμμετοχή στο νέο πρόγραμμα.

20 Μαρτίου: Το Ελληνικό Δημόσιο θα πρέπει να καλύψει ένα μέρος των λήξεων του ομολόγου των 14,5 δισ. ευρώ- που θα έχει στο μεταξύ “κουρευτεί”.

11 Απριλίου: Θα πραγματοποιηθεί η ανταλλαγή των ομολόγων υπό ξένο Δίκαιο. Αρχές Απριλίου έρχεται και η πρώτη μεγάλη δόση του νέου πακέτου βοήθειας.

Η “αύρα” από την θετική έκβαση του PSI+ κράτησε ακριβώς 35 λεπτά, καθώς μετά τις 11.05 ο Γενικός Δείκτης “είδε” για πρώτη φορά το αρνητικό πρόσημο.

Οι πρώτες κινήσεις κατοχύρωσης σημαντικών κερδών έφεραν τον Γενικό Δείκτη μέχρι το χαμηλό ημέρας των 751,67 μονάδων, ακολούθησε προσπάθεια αντίδρασης που έφερε τον Δείκτη στις παρυφές των 772 μονάδων και με θετικό πρόσημο (15.09), όμως ήταν περισσότερο από έκδηλο ότι η Αγορά δεν είχε δυνάμεις να διεκδικήσει κάτι καλύτερο.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, ο δεύτερος γύρος πωλήσεων, που εκδηλώθηκε μετά τις 16.24, έφερε την απόλυτη επικράτηση των πωλητών και τον Δείκτη να κλείνει πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας.

Παρά τους εγχώριους διθυράμβους, εξαιρετικά επιφυλακτική δείχνει η πρώτη αντίδραση των ξένων οίκων.

Σε υποβάθμιση της αξιολόγησης της Χώρας σε “restricted default” από “C” προχώρησε ο οίκος Fitch λόγω της σημερινής επιβεβαίωσης από Ελλάδα και Ευρώπη ότι θα προχωρήσει η ανταλλαγή ομολόγων. Η υποβάθμιση αντανακλά την εκτίμηση του οίκου ότι η ανταλλαγή ομολόγων αποτελεί χρεοκοπία, ακόμη και με βάση τα κριτήρια για "ανταλλαγή υπό πίεση".

Παράλληλα, υποβαθμίζει τα Ελληνικά ομόλογα που έχουν εκδοθεί με βάση το Ελληνικό δίκαιο σε “D” από “C”, διευκρινίζοντας ότι θα παραμείνουν σε αυτή την κατηγορία όσο θα διαρκέσει η αξιολόγηση “RD” για την Ελλάδα. Διατηρεί ωστόσο τους τίτλους με βάση ξένο δίκαιο σε αξιολόγηση “C” έως την ανταλλαγή τους στις 11 Απριλίου, οπότε και θα αξιολογηθούν με “D”.

Όπως αναφέρει η Fitch, η ημερομηνία διακανονισμού των ομολόγων με βάση το ελληνικό δίκαιο είναι η 12η Μαρτίου, οπότε και αναμένεται η έκδοση των νέων Ελληνικών ομολόγων. Αμέσως μετά, ο οίκος θα αναβαθμίσει την αξιολόγηση της Xώρας από “Restricted Default” σε αξιολόγηση που θα συνάδει με την εκτίμηση του οίκου για το πιστωτικό προφίλ της χώρας μετά το PSI.

Η επιτυχία του PSI ανοίγει το δρόμο για το δεύτερο πακέτο διάσωσης, αλλά οι στόχοι του προγράμματος δύσκολα θα επιτευχθούν, λέει η JP Μοrgan, προβλέποντας πιέσεις ρευστότητας πριν το 2014, ενώ σημειώνει ότι με βάση την ισχυρότερη των εκτιμήσεων ύφεση, το νέο πρόγραμμα δεν αναμένεται να οδηγήσει σε μείωση του χρέους στο 120% του ΑΕΠ το 2020.

Αντ' αυτού, εκτιμά ότι άπαξ και η Ελλάδα μηδενίσει το έλλειμμα, δεν θα έχει ισχυρό κίνητρο συνέχισης της πολιτικής λιτότητας. Ως εκ τούτου, εκτιμά ότι το πρωτογενές πλεόνασμα της Χώρας θα ανέλθει στα υψηλότερα επίπεδά του στο 2% του ΑΕΠ (έναντι πρόβλεψης του ΔΝΤ για πλεόνασμα 4,5% του ΑΕΠ το 2014), με το χρέος να διαμορφώνεται κοντά στο 180% του ΑΕΠ το 2020. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, "η διατηρησιμότητα του Ελληνικού χρέους αναμένεται να αποτελέσει περισσότερο ένα μακροχρόνιο πολιτικό ζήτημα, παρά ένα βραχυχρόνιο πρόβλημα συνδεδεμένο με τις Αγορές".

Ο οίκος εκτιμά ότι βραχυπρόθεσμα, το ζήτημα των ταμειακών ροών είναι πιο πιθανό να επιφέρει προβλήματα. Εάν η Ελλάδα δεν θεωρηθεί ότι επιτελεί πρόοδο στη δημοσιονομική και δομική προσαρμογή, η τρόικα ενδέχεται να μην καλύψει το έλλειμμα, κάτι που ενδέχεται να ενισχύσει εκ νέου το σενάριο εξόδου της Χώρας από το ευρώ.

Η μεγάλη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην ανταλλαγή των Ελληνικών ομολόγων και το δεύτερο πακέτο στήριξης της Χώρας ενδεχομένως να μην αρκούν για να επαναφέρουν τη σταθερότητα στην Ελλάδα, προειδοποιεί η Mediobanca όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires. "Το πραγματικό αποτέλεσμα από την ανταλλαγή στη σχέση χρέους προς ΑΕΠ της Χώρας θα μετριαστεί εν μέρει από τα επιπλέον 30 δισ. ευρώ σε sweeteners που χρειάζονται για τους νέους τίτλους και από τα 30 δισ. ευρώ για να χρηματοδοτηθεί το ταμείο για την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών", αναφέρει η Mediobanca.

Σημειώνει εξάλλου ότι "ο στόχος μείωσης του χρέους στο 120% του ΑΕΠ έως το 2020 παραμένει πολύ αισιόδοξος ιδίως υπό το πρίσμα των συνεχιζόμενων αρνητικών μακροοικονομικών στοιχείων για την Ελλάδα που εμποδίζουν την ανάπτυξη: η ανεργία πλέον ξεπερνά το 20%. Η βιωσιμότητα στην Ελλάδα θα πρέπει να παραμείνει επικεντρωμένη στην υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και την υλοποίηση του φιλόδοξου προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων".

Προσθέτει τέλος ότι οι εκλογές στα τέλη Απριλίου θα εντείνουν πιθανότατα την αβεβαιότητα.

Με την ενεργοποίηση των CACs, είναι σχεδόν βέβαιη η πιστοποίηση από την πλευρά της ISDA ότι ενεργοποιούνται τα Ελληνικά CDS, εκτιμά η Goldman Sachs.

Σύμφωνα με τον οίκο η αβεβαιότητα παραμένει:

Στο τι θα γίνει με την ανταλλαγή των Ελληνικών ομολόγων που διέπονται υπό διεθνές δίκαιο. "Καθώς δεν υπάρχει μεγάλη διαθεσιμότητα κεφαλαίων, τα περιθώρια αποπληρωμής των ομολόγων που διέπονται υπό διεθνές δίκαιο είναι μικρά”.

Η αβεβαιότητα παραμένει αναφορικά με τη διαδικασία πληρωμής των CDS. Κυρίως συνδέεται με τον τύπο των τίτλων που θα επηρεαστούν από την ενεργοποίηση των CDS. Αυτό που θα απασχολήσει εκτενώς την Αγορά θα έχει να κάνει με το ποσοστό ζημιών και κερδών... από την όλη διαδικασία.

Ελλάδα στη μετά PSI+ εποχή: Σημαντική μείωση στα κόστη χρηματοδότησης.

Αλλαγή στο πολιτικό σκηνικό της Ελλάδας. Ο οίκος εστιάζει στις επικείμενες εκλογές που θα πραγματοποιηθούν στην Ελλάδα στα τέλη Απριλίου - αρχές Μαϊου, γεγονός το οποίο χαρακτηρίζει ως μεγάλη αλλαγή της Ελληνικής πολιτικής σκηνής.

"Το παραδοσιακό χάσμα μεταξύ κεντρο - αριστεράς και κεντρο - δεξιάς δεν αποτελεί πια δίλημμα για τους Έλληνες ψηφοφόρους", σχολιάζει ο οίκος, τονίζοντας παράλληλα πως η Κυβέρνηση συνασπισμού υπό τον Παπαδήμο "έφερε νέα χάσματα". Ποια είναι αυτά; Τα πολιτικά κόμματα που τάσσονται υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ και τα πολιτικά κόμματα που ζητούν την αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στα στατιστικά στοιχεία, η εβδομάδα που ολοκληρώθηκε έφερε μικρά κέρδη σε Γενικό (+0,4%) και Τραπεζικό (+0,91%) δείκτη. Καμία ουσιαστική αλλαγή της εικόνας από την αρχή του χρόνου, με τον Γενικό Δείκτη να καταγράφει κέρδη 10,57% και τον Τραπεζικό 54,93%.

Επιστρέφοντας στο ταμπλώ του Χ.Α., το οποίο σήμερα διέψευσε με τον πλέον ενδεικτικό τρόπο τους αρχικά αισιόδοξους που περίμεναν εκρηκτική Τραπεζική άνοδο, τουλάχιστον στο ξεκίνημα της συνεδρίασης και εκτός 20αρη, σαφώς περιορισμένοι ήταν οι “πειστικοί” ημερήσιοι πρωταγωνιστές.

Μεταξύ αυτών και οι Fourlis, Profile, Frigoglass, Αγροτική, ΕΛΒΑΛ κ.λ.π.
Στους θεωρούμενους Δεικτοβαρείς τίτλους κυριάρχησε το “κόκκινο”.

Τρεις μετοχές του 20αρη έκλεισαν με θετικό πρόσημο και πιο συγκεκριμένα οι Jumbo (+1,11%), ΟΠΑΠ (+0,69%) και ΟΤΕ (+5,19%).

Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για Eurobank (-8,33%) και Πειραιώς (-6,61%). Απώλειες μεγαλύτερες του 5% για Ταχ. Ταμιευτήριο, Alpha Bank, MPB, του 4% για την Coca-Cola, ενώ με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές του 20αρη.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 752,35 μονάδες με απώλειες 2,15%, ενώ ο τζίρος έφθασε τα 81,7 εκατ., από τα οποία τα 1,2 αφορούσαν “πακέτα” (ΟΠΑΠ).

Μάλλον κακή η τελική εικόνα με 66 ανοδικές μετοχές έναντι 100 πτωτικών και 32 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με απώλειες από 5 έως 20%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Η αρχική δόση αισιοδοξίας δεν μετουσιώθηκε στο ταμπλώ, επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Δεν ήταν λίγοι που περίμεναν σήμερα θετική αυτονόμηση από το Χ.Α., καθώς τα νέα είχαν “ειδική επιρροή”.

Σε κάθε περίπτωση η Αγορά περνά στην επόμενη φάση, η οποία δεν είναι άλλη από τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των εγχώριων Τραπεζικών ομίλων, ενώ ταυτόχρονα θα περιμένει τους επόμενους καταλύτες που θα μπορούσαν να διατηρήσουν το ενδιαφέρον, έστω και επιλεκτικού χαρακτήρα.

Ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec. εκτιμά ότι οι τελευταίες εξελίξεις “απαγορεύουν” στο Χ.Α. να επιστρέψει σε νέα χαμηλά, ενώ δύο είναι οι παράγοντες που θα καθορίσουν τη βραχυπρόθεσμη πορεία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου.

Η έκθεση της BlackRock για τον Τραπεζικό κλάδο και τα αποτελέσματα των εισηγμένων για τη χρήση του 2011, αν και τα δύο έχουν προεξοφληθεί σε μεγάλο βαθμό στις σημερινές αποτιμήσεις των περισσότερων μετοχών.

Από την άλλη, η περίοδος μεταβλητότητας που διανύει η Αγορά, μολονότι αποτελεί ένα στοιχείο ρίσκου για όσα χαρτοφυλάκια έχουν πιο συντηρητικό προφίλ, εντούτοις αποτελεί ιδανικό τόπο δραστηριοποίησης γρήγορων κεφαλαίων, καθώς ακόμα και σε επίπεδο ημέρας δημιουργούνται ευκαιρίες με υψηλές αμοιβές κινδύνου.

Η προσέγγιση αυτή εκτός από συνεχή παρακολούθηση της Αγοράς απαιτεί αυστηρή πειθαρχία σε ότι αφορά την οριοθέτηση των επιπέδων περικοπής ζημιών και πολύ προσεκτική διαχείριση των επιπέδων ρευστότητας στις ακραίες αυξομειώσεις του Γενικού Δείκτη.

-----ΧΠΑ

Συνεδρίαση εναλλαγής προσήμων, με ικανοποιητικές συναλλαγές, ενώ αυξάνονται οι μετακυλίσεις θέσεων.

Το συμβόλαιο Μαρτίου ακολούθησε τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, με σχετικά καλύτερη διάθεση, γυρίζοντας σε premium 0,45%.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 12099, τιμή εκκαθάρισης 308), κινήθηκαν μεταξύ 305 και 321,75 μονάδων. Λίγες αγορές από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE-20, αμετάβλητη στο 72%, ενώ ο όγκος συναλλαγών ήταν απογοητευτικός, μόλις 513 δικαιώματα.

Δεν σημειώθηκε δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (28421), Alpha Bank (32924), ΟΤΕ (4854), Ταχ. Ταμιευτήριο (682), ΟΠΑΠ (998), Πειραιώς (2905), Κύπρου (13032), Μυτιληναίο (551), MPB (10341), Τιτάνα (146), ΔΕΗ (1384), ΓΕΚ (179), MIG (831), Μέτκα (297), Αγροτική (170), Coca-Cola (175), Motor Oil (208), Ελ. Πετρέλαια (112).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 9/3 δεν σημειώθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις. Επίσης δεν σημειώθηκε κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Εθνική (21871315 τεμ.), Eurobank (10600996 τεμ.), Κύπρου (4936826 τεμ.), Πειραιώς (11131892 τεμ.), MPB (9501367 τεμ.), MIG (6135640 τεμ.), ΟΤΕ (5769446).

Να σημειωθεί ότι 19351 συμβόλαια του FTSE, λήξεως Μαρτίου, δεν έχουν κλείσει ή μετακυλιστεί θέσεις.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v