ΧΑ: Κλειδί η ανταλλαγή ομολόγων τη Δευτέρα

Το επόμενο κίνητρο περιμένουν κυρίως οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες για να κινηθούν ανάλογα. Οι λεπτομέρειες που ακολουθούν το PSI μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Σημείο κλειδί οι 305 μονάδες για τον Ftse 20. Πτωτικά οι τράπεζες.

Σε χαμηλότερα επίπεδα διορθώνουν βασικοί δείκτες και μετοχές στο Χρηματιστήριο Αθηνών: κατά περίπου 1,30% προς τις 758 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, κατά 1,50%, οριακά χαμηλότερα των 310 μονάδων, ο Ftse 20.

Με σταθερούς πωλητές και πιέσεις κυρίως σε τραπεζικούς τίτλους, αν και ο τζίρος παραμένει σε μέτρια επίπεδα. Με συναλλαγές 7,8 εκατ. ευρώ διορθώνει η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας κατά 1,54% στα 2,55 ευρώ, η Alpha Bank με 9,1 εκατ. ευρώ υποχωρεί σε ποσοστό 4,91% στο 1,55 ευρώ, ενώ η Eurobank με 5,6 εκατ. ευρώ διορθώνει κατά 4,17%, στο 1,15 ευρώ.

Βλέπουμε πως οι απώλειες για τη μετοχή της Εθνικής είναι αισθητά μικρότερες από αυτές των Alpha Bank και Eurobank καθότι οι δύο τελευταίες είχαν υπεραποδώσει έναντι της ΕΤΕ στις προηγούμενες συνεδριάσεις.

Οι εξελίξεις που δρομολογούνται μετά την ολοκλήρωση του PSI (CACs και CDSs) θεωρούνται καλή αφορμή για να κατοχυρωθούν βραχυπρόθεσμες θέσεις στην είδηση καθώς οι αγορές αναζητούν την επόμενη φάση και κίνητρο.

Από τη Δευτέρα το πρωί ξεκινά επί της ουσίας η διαδικασία ανταλλαγής παλαιών ομολόγων με νέα, και οι νέοι τίτλοι τιμολογούνται ήδη στο Bloomberg.

Η διαδικασία θα είναι διάρκειας 24 ωρών και θεωρείται απαραίτητο στάδιο για το επόμενο βήμα. Απομένουν λεπτομέρειες για να δρομολογηθεί η ενεργοποίηση της ρήτρας υποχρεωτικής δράσης όσων δεν είχαν δηλώσει συμμετοχή μέχρι χθες.

Μερίδα αναλυτών εκτιμά πως, παρά τις καθησυχαστικές δηλώσεις του Ευάγγ. Βενιζέλου, είναι η πρώτη φορά όπου ενδέχεται να ενεργοποιηθούν ασφάλιστρα κινδύνου (CDSs), και αυτό ως διαδικασία και μόνο χρήζει προσοχής.

Άλλωστε, τα περισσότερα από όσα γίνονται στη διαδικασία του PSI είναι… καινοφανή και πρωτόγνωρα για τις αγορές, αλλά σε κάθε περίπτωση όπως φαίνεται μέχρι τώρα, απόλυτα ελεγχόμενα.

Σταδιακά μετά τις 14:00-14:05 οι πωλητές έκαναν λίγο πίσω στις τρεις βασικές μετοχές του τραπεζικού κλάδου, ενώ αντέδρασαν ΟΠΑΠ, ΟΤΕ αλλά και Τιτάν, Jumbo, Motor Oil.

Το ενδιαφέρον είναι πως η σημερινή συνεδρίαση προσφέρει υψηλή μεταβλητότητα, και αυτό επιτρέπει μέχρι και το ενδοσυνεδριακό παιχνίδι. Για παράδειγμα, η μετοχή της Alpha Bank κυμαίνεται από την ελάχιστη του 1,49 ευρώ μέχρι το 1,69 ευρώ που ήταν το υψηλό στην αρχή της συνεδρίασης.

Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια οι περισσότεροι δείκτες κινούνται ανοδικά: η Λισαβόνα κατά 0,87%, οι Βρυξέλλες κατά 2,72%, η Βιέννη κατά 1,43% και η Στοκχόλμη κατά 0,84%.

Ο χρυσός παραμένει οριακά υψηλότερα από τα 1.700 δολάρια ανά ουγκιά, το πετρέλαιο έως τα υψηλά των 107 δολαρίων ανά βαρέλι, ενώ το ευρώ ανακάμπτει από τα χαμηλά ημέρας προς το 1,3236 δολάριο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v