ΧΑ: Ψάχνοντας νέα κίνητρα...

Το βάρος πέφτει πλέον στην Ελλάδα μετά τη θετική έκβαση του PSI, καθώς η αδυναμία υπέρβασης αντιστάσεων δείχνει την ανάγκη εμφάνισης νέων προϋποθέσεων για μόχλευση αλλά και τη διάχυτη επιφυλακτικότητα. Τα στατιστικά.

«Θα εισηγηθώ την ενεργοποίηση των CACs». «Δεν μας αφορά πληρωμή των CDS καθώς το ποσό που διακυβεύεται είναι ελάχιστο για τα ευρωπαϊκά δεδομένα». Οι δύο παραπάνω δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου η μια στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι και η δεύτερη στην Βουλή, δίνουν το στίγμα των επόμενων εξελίξεων για την Ελλάδα.

Ο J.C Juncker μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup επιβεβαίωσε, πως έχουν ενημερωθεί για την ενεργοποίηση των CAC με τις αγορές να εισέρχονται στην επόμενη (και προτελευταία) φάση της όλης διαδικασίας.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών μέχρι και εχθές εκτυλίχθηκε ένας κύκλος προεξόφλησης που έφερε τον Γενικό Δείκτη έως τις 781,30, τον Ftse 20 έως τις 321,08 μονάδες με τον τραπεζικό κλάδο να συγκεντρώνει το μεγαλύτερο μέρος του ενδιαφέροντος και των συναλλαγών.

Από τεχνικής πλευράς η αδυναμία υπέρβασης της πρώτης ουσιαστικής αντίστασης (στις 320 μονάδες) και η σχετική ταλαιπωρία του τραπεζικού δείκτη παραπέμπει στην ανάγκη εμφάνισης νέων κινήτρων- προϋποθέσεων για μόχλευση αλλά και την επιφυλακτικότητα αρκετών ξένων (και Ελλήνων) αναλυτών.

Εύλογα οι αγορές υποδέχθηκαν με ανακούφιση την ολοκλήρωση του PSI όμως πολλοί ήταν εκείνοι που επιφυλάσσονται για τη συνέχεια καθώς τα δύσκολα δεν έχουν παρέλθει.
 
Απεναντίας καθώς το… βάρος πέφτει τώρα στις «πλάτες» της ελληνικής πλευράς καθώς ζητούμενη είναι η εφαρμογή του Μνημονίου ΙΙ, η υλοποίηση όλων των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει το πολιτικό προσωπικό έναντι των δανειστών.

Δεν είναι τυχαίο, πως η Alpha Bank επανέρχεται (μέσω του εβδομαδιαίου Οικονομικού Δελτίου της) θεωρώντας εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση για την επιβίωση της Ελλάδας την ανάπτυξη, την πάταξη της φοροδιαφυγής και άλλων… γόρδιων δεσμών που θα πρέπει να λύσουν οι κυβερνώντες.

Εάν σε αυτά συνεκτιμήσουμε, την είσοδο της χώρας σε προεκλογική περίοδο (με ό τι συνεπάγεται αυτό) και την προειδοποίηση του Hans Redeker (της Morgan Stanley) ότι οι αγορές δεν έχουν πειστεί πως το ποτήρι είναι μισογεμάτο, έχουμε καλύτερη εικόνα της αγοράς.

Θα πρέπει άμεσα να ενεργοποιηθούν μηχανισμοί χρηματοδότησης (λ.χ. μέσω ΕΣΠΑ) να επανεργοποιηθούν ροές κεφαλαίων από το δημόσιο προς τον ιδιωτικό τομέα, να διαμορφωθούν συνθήκες επανεκκίνησης.

Ειδάλλως η ιστορικής σημασίας μεγαλύτερη αναδιάρθρωση χρέους που έχει επιτευχθεί ποτέ διεθνώς θα περιοριστεί κυρίως σε ρυθμίσεις τεχνικού χαρακτήρα, σε αποπληρωμή τόκων και υποχρεώσεων.

Με ποιο πολιτικό προσωπικό όμως μπορεί να επιτευχθεί κάτι τέτοιο; Μήπως με αυτό στο οποίο αναφέρεται ο Γιώργος Παπανικολάου περιγράφοντας εύγλωττα την φύση του κομματικού κτήνους. Ή μήπως με εκκρεμότητες και σκιές που δημιουργούν η υπόθεση της Siemens, η εμπλοκή με την ΕΛΣΤΑΤ ή οι στοχευμένες επιθέσεις του υπουργού Οικονομικών.

Ο οποίος επιμένει για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα να ξεχνάει πως ένα από τα Ταμεία που απάντησαν αρνητικά στο πρόγραμμα «κουρέματος» ήταν και αυτό του Ταμείου Εργαζομένων στο Υπουργείο που ο ίδιος εποπτεύει.

Ας αφήσουμε όμως όλα αυτά τα προαπαιτούμενα στην άκρη (για λίγο) για να δούμε τι μας περιμένει. Ανταλλαγή ομολόγων (στις 12/3) υλοποίηση της δέσμευσης των δανειστών που θα πρέπει να προχωρήσουν στις πρώτες εκταμιεύσεις προς την χώρα μας και βεβαίως αρχή της διαδικασίας που σε βάθος χρόνου οδηγεί στην επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Στο ΧΑ προεξοφλήθηκαν και ενσωματώθηκαν τα του PSI με τον 20άρη να μην διασπά ανοδικά τις 350 μονάδες, τον τραπεζικό δείκτη να μην… πείθει για άμεση αντίδραση προς τις 450 μονάδες.

Κάτι, που θα αντιστοιχούσε με περαιτέρω αντίδραση της Εθνικής Τράπεζας προς (και πάνω) από τα 3,00 (και 3,20 ευρώ) ή της Alpha Bank προς τα 1,80 (και 2,00 ευρώ) με την απαραίτητη αύξηση των συναλλαγών.

Μέτριος ο τζίρος εχθές -λιγότερος του μέσου όρου της τελευταίας ανοδικής κίνησης- με κυρίως τους βραχυπρόθεσμους παίκτες να περιμένουν το επόμενο «κίνητρο, δέλεαρ».

Εάν όντως συμβεί κάτι τέτοιο τότε μέσα στις αμέσως επόμενες 3-4 συνεδριάσεις θα αποσαφηνισθεί η τάση.

Κλειδί προφανώς η συμπεριφορά των τραπεζών, που για να υπάρξει μόχλευση θα πρέπει άμεσα να υπάρξει σημαντική επιχειρηματική είδηση. 

Στον Εκηβόλο (της 7/3) εστιάσαμε στη μετοχή της Alpha Bank εκτιμώντας (με γνώμονα κυρίως την τεχνική ανάλυση) πως ο όμιλος δείχνει να «κρύβει» ουσιαστική είδηση. Εκτίμηση μας, που θα φανεί στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις εάν είναι και σε ποιο βαθμό βάσιμη. Επίσης τις τελευταίες ημέρες «ανεβάσαμε» ορισμένα διαγράμματα που θεωρούμε χρήσιμα για όσους κινούνται βραχυπρόθεσμα.

Εν κατακλείδι περιμένουμε αποσαφήνιση της τάσης άμεσα (μέσα στην εβδομάδα), επιβεβαίωση (ή όχι) της δυνατότητας του Ftse 20 να αντιδράσει πάνω από τις 350 και προς τις 400 μονάδες.

Με αιχμή τις τράπεζες (απαιτείται επαναπροσέγγιση του κλαδικού δείκτη προς τις 500 μον.) και στήριξη εισηγμένων που λόγω οικονομικών αποτελεσμάτων και ωφελειών από το PSI δικαιολογούν καλύτερες αποτιμήσεις.

Από αυτή την άποψη ενδιαφέρον παρουσιάζει το άρθρο του Στέφανου Κοτζαμάνη για το τι… φέρνει το πρόγραμμα «κουρέματος» στο ΧΑ και τις επιχειρήσεις.

Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 752,35 μονάδες με εβδομαδιαία άνοδο 0,40%. Συγκεκριμένα, ο FT 20 κινήθηκε υψηλότερα 0,14%, ο Mid 30 με άνοδο 4,22% και ο Small Cap 80 με απώλειες 3,55%.

Αναλυτικά, εβδομαδιαία κέρδη σημείωσαν ο κλάδος των Μέσων Ενημέρωσης κατά 10,14%, των Ταξιδιών Αναψυχής 6,92%, των Τηλεπικοινωνιών κατά 6,85% και των Βιομηχανικών Προιόντων κατά 6,05%.

Στον αντίποδα εβδομαδιαίες απώλειες σημείωσαν μεταξύ άλλων οι κλάδοι: Κατασκευές Υλικά (-4,27%), Τρόφιμα και Ποτά (-3,95%) και Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (-3,11%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Κούμπας (105,26%), Δούρος (76,67%), Compucon (69,77%), Μοτοδυναμική (48,48%), Ιλυδα (34,10%), Εδραση (24,14%), Κέκροψ (22,13%), Χατζηιωάννου (20%), ΣΙΔΜΑ (18,89%), Frigoglass (17,44%)

Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Παπουτσάνης (-45,61%), ΠΕΡΣΕΥΣ (-42,21%), Μπουτάρης (ΚΑ) (-29,82%), Μπουτάρης (ΠΑ) (-27,66%), Ευρωσυμμετοχές (-24,69%), Σάνυο (-23,91%), Πήγασος (-22,30%), Ridenco (-22,22%), Τεγόπουλος (-20%) και Interfish (-19,80%).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v