XA: Βουτιά 7% για τον τραπεζικό κλάδο

Τη… λυπητερή του PSI «πληρώνουν» οι τράπεζες, που υποχωρούν έως 12% με την Alpha Bank στο όριο του 1,35 ευρώ. Στα 2,32 ευρώ η ΕΤΕ. Κρατούν 3E, Κύπρου, Jumbo, ΟΤΕ και Folli Follie.

Στα χαμηλά ημέρας κάτω από τις 300 μονάδες διορθώνει ο Ftse 20. Χαμηλότερα προς τις 740 ο Γενικός Δείκτης καθώς συνεχίζονται οι ρευστοποιήσεις κι οι πιέσεις σε μετοχές του τραπεζικού κλάδου. Με μέτριο τζίρο, που δεν ξεπερνούσε τα 29 εκατ. ευρώ λίγο πριν από τις 14.00.

Από 3 έως 3,8 εκατ. ευρώ έφταναν οι συναλλαγές σε κάθε μία από τις μετοχές της Εθνικής, της Alpha Bank και της Eurobank. Υψηλός τζίρος σε αριθμό μετοχών και στην Τράπεζα Πειραιώς που επίσης διόρθωνε πάνω από 5%, όπως άλλωστε και η μετοχή του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Η Εθνική Τράπεζα διορθώνει κατά 3,98%, στα 2,41 ευρώ, ενώ περισσότερο διορθώνουν η Alpha Bank και η Eurobank κατά 8,44% και 9,09% αντίστοιχα. Οι μετοχές των δύο τελευταίων τραπεζών είχαν υπεραποδώσει έναντι της ΕΤΕ στη διάρκεια της τελευταίας ανοδικής κίνησης.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες ανέφεραν νωρίτερα πως οι πιέσεις στις τράπεζες είναι συνέπεια των βαρών που επωμίζονται λόγω του PSI.

Από νωρίς είχε σημειωθεί πως ο κλάδος θα βρεθεί βραχυπρόθεσμα υπό πίεση. Ο Χρ. Κίτσιος σε σχετικό θέμα του υπολογίζει σε 68% - 74% τη ζημία για τους τραπεζικούς ομίλους. Στα 33-36 δισ. ευρώ υπολογίζεται ο λογαριασμός και ο κλάδος αναζητεί χαμηλότερα στηρίξεις.

Η διαμόρφωση χαμηλότερων αποτιμήσεων διευκολύνει και μία - δύο σημαντικές κινήσεις επιχειρηματικού χαρακτήρα, που φέρεται να βρίσκονται σε τελικό στάδιο. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, το περιθώριο πιθανής αντίστασης θα είναι μεγαλύτερο.

Για να ακολουθήσει σε… δεύτερο βαθμό η αποτίμηση του κόστους ανακεφαλαιοποίησης των ομίλων.

Βραχυπρόθεσμα, η αγορά μπορεί να προσβλέπει σε κάτι καλύτερο με αφορμή την οριστικοποίηση του ακριβούς ποσού που θα εκταμιευθεί από τους δανειστές.

Εκτός των τραπεζών, ανοδικά αντιδρούν ΟΤΕ, Coca Cola Τρία Έψιλον, Jumbo και Folli Follie. Με απώλειες, αλλά με απόδοση καλύτερη από αυτήν του δείκτη συνεχίζουν Τιτάν, Μυτιληναίος, Motor Oil, ΔΕΗ.

Περίπου την ίδια ώρα, στις ευρωπαϊκές αγορές επικρατούν μικτές, ήπιες τάσεις. Με τον DAX οριακά υψηλότερα στις 1.890 μονάδες και με μικρές απώλειες για τον CAC 40 στις 3.482 και για τον Ftse 100 στις 5.882 μονάδες. Χαμηλότερα του 1,32 δολαρίου παραμένει το ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v