ΧΑ: Ρευστοποιήσεις οδηγούν χαμηλότερα τον FT-20

Ακόμα και κάτω από τις 300 μονάδες υποχώρησε ο 20άρης λόγω πιέσεων σε Eurobank, Alpha Bank, Πειραιώς και ΤΤ. Αντιστάσεις από Coca Cola και ΟΤΕ. Περιορισμένες οι κινήσεις στη μεσαία και μικρή κεφαλαιοποίηση.

Χαμηλότερα, με μέτριο τζίρο, διαμορφώνονται βασικοί δείκτες και μετοχές. Με τον Ftse 20 να υποχωρεί μετά τα πρώτα 10΄ της συνεδρίασης οριακά χαμηλότερα των 300 μονάδων.

Λόγω της πίεσης που δέχονται κυρίως τραπεζικές μετοχές και συγκεκριμένα σε Alpha Bank, Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Συγκριτικά καλύτερη η συμπεριφορά των ΕΤΕ, Marfin Popular και βεβαίως της Κύπρου, που ενισχύεται προς το 0,54 ευρώ.

Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε έως τις 741,31 μονάδες, για να ανακάμψει ελαφρώς στη συνέχεια προς τις 748, με αιχμή κυρίως τον ΟΤΕ.

Στις τράπεζες, η μετοχή της Εθνικής στα 2,41-2,47 ευρώ, της Alpha Bank στο εύρος του 1,45-1,49, της Eurobank στο 1,01-1,05, ενώ για την Τράπεζα Πειραιώς μεταξύ της ελάχιστης του 0,413 και της μέγιστης του 0,435 ευρώ.

Σε επίπεδα οριακά κάτω από τις 300 μονάδες ενεργοποιήθηκαν εντολές αγοράς και περίπου 1,8 εκατ. ευρώ μη τραπεζικοί τίτλοι γύρισαν υψηλότερα. Συγκεκριμένα, οι μετοχές της Coca Cola Τρία Έψιλον, της ΔΕΗ, της Jumbo και της Folli Follie. Στα 2,46 ευρώ ενισχύεται η μετοχή του ΟΤΕ.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες κάνουν λόγο για ουρά πωλήσεων που είχε ενεργοποιηθεί από τα μέσα της συνεδρίασης της Παρασκευής. Άλλοι θεωρούν εύλογη την πίεση σε τραπεζικές μετοχές καθώς μετά την ολοκλήρωση του PSI θα πρέπει να γίνει και ο λογαριασμός για το βάρος που επωμίζεται ο κάθε όμιλος ξεχωριστά.

Στο προσυνεδριακό σχόλιό μας είχαμε αναφερθεί και στην παράμετρο της ανακεφαλαιοποίησης, αλλά μεγάλη μερίδα παικτών εκτιμά πως μέχρι την περίοδο όπου θα ανακοινωθούν οι όροι κι οι προϋποθέσεις των ΑΜΚ υπάρχει πολύς χρόνος για να επιχειρηθεί «μόχλευση» στην αγορά.

Άλλωστε, σε αυτήν τη φάση της αγοράς περιμένουμε να εκδηλωθούν μία - δύο σημαντικές κινήσεις επιχειρηματικού περιεχομένου στον τραπεζικό κλάδο.

Και στη μεσαία κεφαλαιοποίηση η εικόνα δεν είναι καλύτερη: ο δείκτης υποχωρεί κατά 0,67% στις 719 μονάδες. Από τις μετοχές του ξεχωρίζουν ελάχιστες (ΜΕΤΚΑ, ΕΥΑΘ).

Καλύτερη τεχνικά η εικόνα του 80άρη, καθώς κυμαίνεται στο εύρος των 190-200 μονάδων.

Περίπου την ίδια ώρα, στα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια επικρατούσαν ήπια ανοδικές τάσεις, ενώ το ευρώ κυμαινόταν στο 1,3089-1,3116.

Ενδεχομένως οι αποφάσεις που θα ληφθούν στο σημερινό eurogroup κι ο χρόνος της εκταμίευσης της πρώτης δόσης, σε συνδυασμό με την έλευση του Χ. Ράιχενμπαχ, θα μπορούσαν να αναθερμάνουν βραχυπρόθεσμα την τάση. Η οποία, όσο ο Ftse 20 δεν υποχωρεί χαμηλότερα των 280 μονάδων και από τις τράπεζες η Εθνική δεν χάνει τα 2,20 ευρώ, παραμένει ενεργή.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v